punisher20 26.05.2020 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 Witam wszystkich. Planuję remont w domu, w którym przewiduję przeniesienie kuchni do salonu. Zastanawiam się jak rozwiązać problem wentylacji. Nie chcę prowadzić rury do komina wentylacyjnego przez salon i łazienkę, gdyż spowoduje to konieczność dużego obniżenia sufitów (przy sufitach są rury od grzejników) oraz będzie bardzo pracochłonne. Pomyślałem o: 1. Instalacja nawiewnika w salonie oraz otwór w ścianie z zamontowanym wentylatorem. Rozwiązanie średnie ze względu na straty ciepła. 2. Nawiewnik i okap. średnio, gdyż nie chcemy okapu. 3. instalacja rekuperatora ściennego w salonie. Co sądzicie o proponowanych rozwiązaniach, szczególnie 3? Nie zaburzy istniejącej wentylacji grawitacyjnej? Dodam, iż rozważam montaż w niektórych pomieszczeniach, nawiewników z filtrami antysmogowymi. Zastanawiam się również nad zainstalowaniem takiego rekuperatora na górze, choć tam jest standardowo oddzielnie salon, pokoje, kuchnia i łazienka. W załączniku rzut parteru. Obecnie kuchnia znajduje się w pomieszczeniu obok łazienki 14, 57 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.05.2020 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 nie wolno mieszać systemów wentylacyjnych - wentylacja mechaniczna będzie powodować zasysanie powietrza przez kanały wywiewne.Wentylacja grawitacyjna to w sumie dziura domu. Jaka różnica czy ma wylot przez komin czy przez ścianę?I tak powietrze powinno być nawiewane przez nawiewniki w oknach. Kominy wentylacyjne służą usuwaniu powietrza a nie nawiewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
punisher20 27.05.2020 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 Dziękuję za odpowiedź. Różnica między dziurą w dachu a w ścianie dotyczy zjawiska konwekcji oraz różnicy ciśnień, jeśli się nie mylę. Rozumiem argument nie mieszania 2 systemów wentylacyjnych, ale okapy są jednak często stosowane. Zapewne chodzi o ich jedynie okresowe działanie. Ale czy taki rekuperator do powierzchni np. 30 m2 jest w stanie zaburzyć wentylację grawitacyjną całego domu? Najbliższy kanał wentylacyjny byłby w łazience, więc ciężko mi sobie wyobrazić że dałby radę zassać stamtąd powietrze powodując tak dużą różnicę ciśnień na całym parterze. tym bardziej że działa w oparciu o nawiew-wywiew. Może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.05.2020 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 kazdy kominiarz ci to podwazy. Coś się stanie, nie dostaniesz ubezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
punisher20 28.05.2020 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 Czyli jedyna dopuszczalna metoda to prowadzić rurę właściwej średnicy z salonu do komina wentylacyjnego, który pierwotnie był z przeznaczeniem na kuchnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 28.05.2020 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 Nie chcę niczego reklamować ale któryś z tych rekuperatorów montowanych w ścianie jednocześnie nawiewa i wywiewa więc żadne nad czy podcisnienie nie powinno powstawać. Przy okazji ostrzegam, te urządzenia nie są ciche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
punisher20 31.05.2020 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 Dokładnie taki rekuperator mam na myśli . Tylko chciałbym, aby cała wentylacja działała sprawnie i jedna nie zaburzała drugiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts