Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no to mamy kolejnego zduna , ktory grzeje chalupe wkladem z plaszczem wodnym, zamiast ceramicznym piecem.

remiks moze sie czuc zrobiony w konia :)

Przypominam że remiks najpierw zbudował a potem sobie pisze na forum;-) Nie czuję się zrobiony w konia bo mam dystans do forum a na nim nawet fachowcy kwiatki zamieszczają;-)

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chcesz ?

To masz...

Wkład wodny Romotop KV 025W , opracowany na najbardziej wymagające rynki zachodnie.

Stal w bloku wodnym to Cor-ten , palenisko wykładane szamotem, całość izolowana , 10-15 % energii w formie promieniowania przez szkło a 85-90 % do wody.....

Właśnie ten model kupiłem do swojego domu ...

A dlaczego nie wstawiłeś sobie tych wspaniałych krążków akumulacyjnych tej firmy, które tak namiętnie reklamujesz?

Eee tam taka możliwość też istnieje, na razie mi się nie chce;-)
Lechowski lubi złośliwości bardziej ode mnie, więc przymruż oczy...;)

Masz ten plus, w odróżnieniu ode mnie, że zrobiłeś od razu ogrzewanie ceramiczne. Lepsze, bardziej komfortowe i oszczędniejsze od PW. Ja zaczynałem odwrotnie...Długo inwestowałem w wodę, przerabiałem, ćwiczyłem, udoskonalałem....by na końcu stwierdzić - a niech to szlag! Zbuduje sobie piec! Dom dużo mniej nadający się do tego typu ogrzewania, niż Twój. Rozwlekły, prawie 700 m3, potrzebne były dwa mniejsze piece, zamiast jednego...bo dom projektowałem pod grzanie wodą...Wstyd się przyznać, ale jeszcze w fazie wylewania fundamentów, rozważałem DGP z dwoma turbinami! To byłaby dopiero paranoja....

Jak chcesz się przekonać czy mam rację, zbieraj kasę i ćwicz. To co wydałeś na "piecyk" pomnóż przez 2 i zakładaj kaloryfery:D

Jak chcesz się przekonać czy mam rację, zbieraj kasę i ćwicz. To co wydałeś na "piecyk" pomnóż przez 2 i zakładaj kaloryfery:D

To że Lecho*ski potrafi być złośliwy zauważyłem. Co do inwestowania w wodę to nie mam zamiaru, Nie wszystko chyba o moim piecyku powiedziałem ;-) coś tam jeszcze się ukrywa. A z wody to mam płytę fundamentową z funkcją grzania wiec kaloryfery nie wchodzą w grę.

A dlaczego nie wstawiłeś sobie tych wspaniałych krążków akumulacyjnych tej firmy, które tak namiętnie reklamujesz?

Ponieważ w czasie gdy budowałem mój kominek z akumulacją , ten w domu na ekspozycji , jeszcze nie było krążków Mammoth .

Zastosowałem więc kanały szamotowe i obudowę z szamotu ...

Lechowski lubi złośliwości bardziej ode mnie, więc przymruż oczy...;)

Masz ten plus, w odróżnieniu ode mnie, że zrobiłeś od razu ogrzewanie ceramiczne. Lepsze, bardziej komfortowe i oszczędniejsze od PW. Ja zaczynałem odwrotnie...Długo inwestowałem w wodę, przerabiałem, ćwiczyłem, udoskonalałem....by na końcu stwierdzić - a niech to szlag! Zbuduje sobie piec! Dom dużo mniej nadający się do tego typu ogrzewania, niż Twój. Rozwlekły, prawie 700 m3, potrzebne były dwa mniejsze piece, zamiast jednego...bo dom projektowałem pod grzanie wodą...Wstyd się przyznać, ale jeszcze w fazie wylewania fundamentów, rozważałem DGP z dwoma turbinami! To byłaby dopiero paranoja....

Wyjaśniłeś sytuację bardzo ładnie. :)

Darku B. ! Zdunie ! Pomny doświadczeń Batury Piotra apeluję ! Nie Idź Tą Drogą ! :)

Z tą złośliwością czuję się doceniony, nie sądzę jednak abym mógł przebić mistrza .

Aby rozwiać te wątpliwości na wszelki wypadek ugryzę się w język i nic już nie dodam ;)

Noże kiedyś zrozumiesz że nie wszyscy na tym forum są aby pisać propagandę .

To że jestem zdunem wcale nie oznacza że poza rozwiązaniami zduńskimi nic innego nie widzę .

Wybór optymalnego dla danego użytkownika sposobu ogrzewania , w wielu przypadkach dogrzewania , zależy od wielu czynników .

Wiedza jaką posiadam w zakresie przetwarzania drewna na EKOLOGICZNE ciepło pozwala mi na wnikliwszą ocenę rozwiązań konstrukcyjnych zastosowanych różnych wkładach kominkowych .

Czy mógłby mi któryś z Panów wytłumaczyć cechę PW jaką jest pojemność płaszcza wodnego [litr]? Im większa tym szybciej możemy sie spodziewać ciepłych kaloryferów?

Mam tez zagwozdkę z mocą kominka - ma forum ogólnie panuje opinia żeby z nią nie przesadzać. Jestem na etapie wyboru takowego kominka. Niestety sprzedawcy i zarazem monterzy (i odwrotnie) mocy nie są w stanie mi pomóc dobrać (czego nie jestem w stanie pojąć) - kierując mnie do hydraulika, bo to podobno jego rola. (zadnego zduna w okolicach Nowego Sącza nie znalazłam - może ktoś zna? poleci kogoś kto na kominkach sie zna:?) Na hydraulików różnych się natknęłam i każdy ma inne zdanie:

- kominek ok 15 KW i bufor 300 l max

- kominek 19 kW i bufor 1000 l

I kto ma rację? Lub rozwiązanie którego z Panów jest bardziej odpowiednie?

Myśleliśmy z mężem o 1000 l buforze+ 300 l cwu z solarów (dom 130 m2). Tylko ten kominek ciągle jest sprawą nierozwiązaną...

Według mnie kluczową sprawą jest zapotrzebowanie na moc cieplną domu (a nie jego powierzchnia).

Co do pojemności buforu, to ona powinna być wynikiem obliczeń biorących pod uwagę moc wkładu, zapotrzebowanie domu na moc cieplną oraz średni dzienny czas palenia w kominku.

Przykładowo, by podnieść o 50 stopni 1000l wody potrzeba około 58 kWh, czyli kominek o mocy 10kW powinien pracować 6 (a ze względu na różnego typu straty pewnie trochę więcej) godzin.

Czy mógłby mi któryś z Panów wytłumaczyć cechę PW jaką jest pojemność płaszcza wodnego [litr]? Im większa tym szybciej możemy sie spodziewać ciepłych kaloryferów?

Mam tez zagwozdkę z mocą kominka - ma forum ogólnie panuje opinia żeby z nią nie przesadzać. Jestem na etapie wyboru takowego kominka. Niestety sprzedawcy i zarazem monterzy (i odwrotnie) mocy nie są w stanie mi pomóc dobrać (czego nie jestem w stanie pojąć) - kierując mnie do hydraulika, bo to podobno jego rola. (zadnego zduna w okolicach Nowego Sącza nie znalazłam - może ktoś zna? poleci kogoś kto na kominkach sie zna:?) Na hydraulików różnych się natknęłam i każdy ma inne zdanie:

- kominek ok 15 KW i bufor 300 l max

- kominek 19 kW i bufor 1000 l

I kto ma rację? Lub rozwiązanie którego z Panów jest bardziej odpowiednie?

Myśleliśmy z mężem o 1000 l buforze+ 300 l cwu z solarów (dom 130 m2). Tylko ten kominek ciągle jest sprawą nierozwiązaną...

U siebie będę robił kominek z PW Uniflam w720 prestige, moc całkowita 15 kw, moc płaszcza 9 kw. Powierzchnia do ogrzania to 170 mkw po podłodze. Całość podłogówka. Kominek w układzie zamkniętym z kotłem gazowym kondensacyjnym. Bufora nie wstawiam w układ.

Uniflam W720 Prestige.jpg

Witam.

Porażka na starcie.

Pozdrawiam.

Dlaczego porażka na starcie. Chodzi o bufor? Nie uważam, iż jest elementem niezbędnym. Metraż? Nie będę grzał przy minus 15 na zewnątrz, gdyż wtedy będzie pracował piec gazowy. O co Ci chodzi z tą porażką na starcie? Nowy, dobrze docieplony dom w całości z ceramiki, więc o co chodzi. Nie da rady kominek? Moim zdaniem da radę. Pakowanie przewymiarowanych źródeł ciepła to największy błąd inwestorów. Piszesz z autopsji, czy tylko żeby pisać. Czekam na odpowiedź.

Według mnie kluczową sprawą jest zapotrzebowanie na moc cieplną domu (a nie jego powierzchnia).

Co do pojemności buforu, to ona powinna być wynikiem obliczeń biorących pod uwagę moc wkładu, zapotrzebowanie domu na moc cieplną oraz średni dzienny czas palenia w kominku.

Przykładowo, by podnieść o 50 stopni 1000l wody potrzeba około 58 kWh, czyli kominek o mocy 10kW powinien pracować 6 (a ze względu na różnego typu straty pewnie trochę więcej) godzin.

Bardzo bym chciałą żeby sprawa ogrzewania w naszym domu była tak profesjonalnie rozwiązana, ale niestety albo ja nie wiem gdzie szukać, ale wnioskując to co mówią mi "fachowcy" ltórych do tej pory spotkałam to pewnie sama będe musiała sobie jakoś ten wkład i bufor dobrać... ;( Cyba że ktoś na tym forum mi pomoże...

Nasz dom zbudowany jest z BK 40 cm ( w przyszłości chcemy dodać jeszcze 10 cm styro), podłoga 25 cm styro, dach 30 cm wełny, okna 3 szyby, rekuperacja. Nie chcemy zbyt długo w kominku palić, po powrocie z pracy czyli od ok 17 -18 do 22-23. Najlepiej by było gdyby nie bylo konieczności rozpalania ponownego w kominku z rana, tylko żeby temp utrzymała sie na przyzwoitym poziomie w domu aż do godz 17 kolejnego dnia... I dlatego pomysł tego bufora 1000 l - nie tylko zabezpieczenia ale i bezwładność układu. Czy na podstawie tych danych ktoś byłby w stanie chociaż troche mnie naprowadzić...?

Bardzo bym chciałą żeby sprawa ogrzewania w naszym domu była tak profesjonalnie rozwiązana, ale niestety albo ja nie wiem gdzie szukać, ale wnioskując to co mówią mi "fachowcy" ltórych do tej pory spotkałam to pewnie sama będe musiała sobie jakoś ten wkład i bufor dobrać... ;( Cyba że ktoś na tym forum mi pomoże...

Nasz dom zbudowany jest z BK 40 cm ( w przyszłości chcemy dodać jeszcze 10 cm styro), podłoga 25 cm styro, dach 30 cm wełny, okna 3 szyby, rekuperacja. Nie chcemy zbyt długo w kominku palić, po powrocie z pracy czyli od ok 17 -18 do 22-23. Najlepiej by było gdyby nie bylo konieczności rozpalania ponownego w kominku z rana, tylko żeby temp utrzymała sie na przyzwoitym poziomie w domu aż do godz 17 kolejnego dnia... I dlatego pomysł tego bufora 1000 l - nie tylko zabezpieczenia ale i bezwładność układu. Czy na podstawie tych danych ktoś byłby w stanie chociaż troche mnie naprowadzić...?

Forest-Natura czyli Olimp forum na pewno pomoże! Do mojej wypowiedzi odniósł się, że to porażka na starcie, tylko nie uzasadnił dlaczego. Taki wpis może dać każdy. Żenada. Ja nie chcę instalować czegoś takiego jak bufor. Nie widzę takiej konieczności. Kominek z PW to przecież nadal kocioł na paliwo stałe. Czy mając w kotłowni piec na węgiel, każdy musi posiadać bądź posiada bufor? Nie! Z tym buforem przy kominkach z PW to jakaś nagonka producentów tego złomu w postaci dużej beki w kotłowni. Będę palił w kominku i będzie ciepło. Jak przestanę palić wtedy moja podłoga (podłogówka w całym domu) będzie oddawała ciepło przez kilka lub kilkanaście godzin, zależnie od grubości posadzki. Więc na jakiego grzyba mi ten bufor? Żeby stał nie wiem po co w kotłowni i ją darmo zajmował. Jak słucham, że ktoś ma kominek z PW, podłogówkę i bufor to podziwiam takich inwestorów. Swoją drogą ciepło z bufora na ile wystarczy:1, 2, 3 godziny i koniec. Podłoga oddaje ciepło znacznie dłużej. Inna sytuacja jest, jeśli ktoś ma kominek i ogrzewa dom grzejnikami, wtedy rozumiem zasadność instalacji bufora ciepła.

Pozdrawiam.

Powitać kolegów i koleżanki jeśli takowe są.

Stałem się posiadaczem tzn zanabyłem domek z bala - ok 80m2

Postawiony w roku 2014 z jodły bale 26cm, dach kryty gontem bitumicznym z watą.

Cel - kominek na ogrzanie domku bo ma to być domek całoroczny na spokojną emeryturę.

Wewnątrz stan surowy, nie ma podłóg więc jest miejsce na kanały itd,

Komin zewnętrzny jest systemu BRATA 18 lub 20cm zewnętrzny.

Poradźcie co zrobić z głową, nie na łapu capu i tak abym zimą nie słyszał - "a nie mówiłam wracajmy do bloku"

Drzewa mam od groma głównie grab i dąb i tym będzie palone - mam na placu ok 70m3.

Najważniejsze UWAGA: budżet 3000zł lecz jeśli mój tok rozumowania będzie za tani - czytaj myślisz mentalnością tanio=drogo to budżet może wzrosnąć do kwoty 4000zł brutto.

Byłem nie dawno w Castoramie coś tam polecano, zachwalano ale nie mam przekonania do marketowych rzeczy.

Forest-Natura czyli Olimp forum na pewno pomoże! Do mojej wypowiedzi odniósł się, że to porażka na starcie, tylko nie uzasadnił dlaczego. Taki wpis może dać każdy. Żenada. Ja nie chcę instalować czegoś takiego jak bufor. Nie widzę takiej konieczności. Kominek z PW to przecież nadal kocioł na paliwo stałe.

No to ja Ci odpowiem dlaczego nie powinno się wpinać kominka z płaszczem wodnym do instalacji ogrzewania podłogowego bez bufora.

1. Nie jesteś w stanie precyzyjnie sterować temperaturą wody, która puszczasz do rurek. To grozi "przegrzaniem" podłogi.

2. Nie jesteś w stanie sensownie zagospodarować energii cieplnej wydzielanej przez kominek. Wtedy kiedy palisz jest jej za dużo, bufor pozwoli na jej zmagazynowanie i późniejsze wykorzystanie, kiedy już w kominku się nie będzie paliło.

Ps. oczywiście zrobisz jak zechcesz :-)

Edytowane przez gp69

No to ja Ci odpowiem dlaczego nie powinno się wpinać kominka z płaszczem wodnym do instalacji ogrzewania podłogowego bez bufora.

1. Nie jesteś w stanie precyzyjnie sterować temperaturą wody, która puszczasz do rurek. To grozi "przegrzaniem" podłogi.

2. Nie jesteś w stanie sensownie zagospodarować energii cieplnej wydzielanej przez kominek. Wtedy kiedy palisz jest jej za dużo, bufor pozwoli na jej zmagazynowanie i późniejsze wykorzystanie, kiedy już w kominku się nie będzie paliło.

Ps. oczywiście zrobisz jak zechcesz :-)

A jeśli bufor "przepełni" się energią z kominka, co wtedy, gdzie ciepło będzie miało ujście? Są jeszcze zawory mieszające, które mają za zadanie nie dopuścić do podania wody o za wysokiej temperaturze.