Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Od trzech lat palę od góry.

Tylko, że jeden załadunek nie wystarcza przy takim domu.

Jestem ciekaw, czy dom 190m2 tez zagrzałbyś w 3 godziny bez dokładania....

Dlatego lepiej mieć bufor, załadować go i mieć ciepło z niego dostępne przez kilkanaście godzin.

I mieć 22C na poddaszu, nie 19...

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam duży dom, w którym rolę bufora pełni podłogówka i ściany grzewcze. Hula to nieźle Nie zmienia to faktu, że gdybym mógł (bardziej pasuje tu określenie: gdybym chciał), dołożyłbym bufor 1500 l. Główna przeszkoda w założeniu bufora, to coraz większa skłonność do palenia w 2 piecach akumulacyjnych ceramicznych. Są mniej wymagające w obsłudze, zużywają o 1/3 mniej opału od płaszcza wodnego i produkują bardziej przyjemne ciepło..

Poddasza w tym momencie nie ogrzewam stad tam tak niska temp. pisałem już o tym wczesnej, mam tam grzejniki które z racji tego ze w kominku pale raz na dobę nie są wstanie w tak krótkim czasie zapewnić stabilnej temp przez całą dobę, tak jak ma się to w przypadku ogrzewania podłogowego na parterze. Po zmianie ogrzewania na podłogowe podłogówka pozwoli na utrzymanie takiej temperatury jak mam na parterze. Twojego domu zapewne bym nie zagrzał jednym załadunkiem tak jak jest to w moim wypadku bo po prostu ma większe zapotrzebowanie cieplne dlatego do tak dużego domu nie montował bym kominka z pw tylko zwykły do palenia rekreacyjnego a w kotłowni bym wstawił kocił i do niego bym dołoży wtedy bufor.

Rozczarujesz się, bo poddasze z uwagi na mniejszą akumulacyjność i gorszą szczelność zawsze będzie wychładzało się wcześniej.

Tak też było w domu w którym mieszkałem.

W trzecim sezonie grzewczym ta niedogodność została zniwelowana przez bufor, który przez kilka/kilkanaście godzin po zakończeniu palenia potrafił wyrównać tam temperaturę z parterem.

Witam.

wg39070 ... z jednej strony masz wypowiedzi samych użytkowników oraz zawodowców, zajmujących się na co dzień takimi buforami na ten przykład. Z drugiej - swoje własne zdanie na zasadzie "wydaje mi się że..."

Wybór w Twoim przypadku został już dokonany, więc czego oczekujez od innych Forumowiczów ? Tylko potwierdzenia Twojego zdania, czy opinii kogoś, kto już wie z autopsji to czego ty jeszcze nie wiesz ?

Pomyśl o tym.

Pozdrawiam.

Witam.

wg39070 ... z jednej strony masz wypowiedzi samych użytkowników oraz zawodowców, zajmujących się na co dzień takimi buforami na ten przykład. Z drugiej - swoje własne zdanie na zasadzie "wydaje mi się że..."

Wybór w Twoim przypadku został już dokonany, więc czego oczekujez od innych Forumowiczów ? Tylko potwierdzenia Twojego zdania, czy opinii kogoś, kto już wie z autopsji to czego ty jeszcze nie wiesz ?

Pomyśl o tym.

Pozdrawiam.

Czekałem na taki wpis jak ten o numerze 1374, użytkownika bladyy78. On potwierdził moje przypuszczenia. Swoją drogą wielu forumowiczów czeka na potwierdzenie ich teorii, nie koniecznie na masowy atak. W każdym razie dziękuję za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam.

Jeden wpis, w dodatku dotyczący domu o zupełnie innych parametrach (powierzchnia, grzejniki, pojemność bufora) i już wystarczy abu "potwierdzić Twoje przypuszczenia" ?

To w takim razie każdą teorię na FM można potwierdzić, bo zawsze przytrafi się ktoś, kto "potwierdzi"

Jeden wpis, w dodatku dotyczący domu o zupełnie innych parametrach (powierzchnia, grzejniki, pojemność bufora) i już wystarczy abu "potwierdzić Twoje przypuszczenia" ?

To w takim razie każdą teorię na FM można potwierdzić, bo zawsze przytrafi się ktoś, kto "potwierdzi"

Masz rację, jeden mądry wpis wystarczy.

"Mądrej głowie, dość dwie słowie".

Pozdrawiam.

No to może i ja coś powiem wiem ze się to wielu nie spodoba ale bufor i kominek to jedno wielkie nieporozumienie. Jeżeli ktoś lubi spalać niepotrzebnie dwa razy więcej drewna w kominku, niech zastosuje bufor, jeżeli ktoś chce być palaczem w swoim domu niech zastosuje bufor. Bufor mając kominek i podłogówkę jest zbędny. A skąd to wiem bo kilka lat temu miałem mały bufor u siebie i nie spełniał on swojego zadania, przekonałem się o tym dopiero jak go odciąłem i nauczyłem się palić w swoim wkładzie od góry. W tym monecie jeden załadunek drewna wieczorem po odpaleniu od góry wystarczy do do zagrzania mojego domu i utrzymaniu 23 stopni role bufora pełni podłogówka. Wcześniej siedziałem jak głupi i dokładałem co godzinę a w domu było zimniej niż w chwili obecnej.

Że niby to takie mądre rozwiązanie ?

Jaki "zmasowany atak " ???

Drobna sugestia;

Zmień wkład kominkowy na lepszy , ten który masz zamontowany to zabytek.

Co prawda prowadzisz muzeum , Panie Kustoszu , wszak jest to jednak muzeum zduństwa nie wkładów kominkowych ...

Chciałbyś! :D Na mnie Romotop nie zarobi...Wkład stary ale jary. Oryginał, a nie przeróbki z Głowna...

Muzeum Pieców i Kultury Ogniowej, tak więc nie tylko wkłady...Ty też byś się wpisał w misję muzeum...

Witam.

Czekałem na taki wpis jak ten o numerze 1374, użytkownika bladyy78. On potwierdził moje przypuszczenia.

Na przestrzeni kilkunastu lat montowania kominków z płąszczem wodnym, miałem do czynienia co najmniej z kilkudziesięcioma niezadowolonymi użytkownikami takiego kominka. Powód by bardzo prosty i sprowadzał się w 100 % -tach do kompilacji dwóch rzeczy - przewymiarowanego paleniska i braku bufora w instalacji.

Ostatni przykład sprzed paru tygodni - dom parterowy 120 m2 z podłogówką i dwoma kaloryferami. Dwa lata użytkowania kominka z błędami instalacyjnymi (brak bufora i "nieustawialna" wręcz automatyka) skończył się odcięciem całej instalacji, przerobieniem pralni na kotłownię, wstawieniem nowego komina i nowego pieca na pellet. Koszt przymusowego "remontu" po dwóch latach od wybudowania domu - prawie 25 tys. zł. Piec na pellet pomimo tego że jest też piecem na paliwo stałe posiada w pełni modulowaną moc i automatykę.

Wkład kominkowy w tym domu po dwóch latach użytkowania bez odbiornika ciepła, został tak zniszczony że nie nadaje się nawet do remontu. Bardzo dobry model paleniska firmy Hoxter, kosztujacy prawie 15 tys. zł plus wykonanie kominka i instalacji do niego. Był nawet dobrze dobrany do powierzchni i miał podwójną szybę. W jego miejsce będzie na wiosnę zwykła koza. Można powiedzieć że zniszczył go instalator - dyletant, za przyzwoleniem samych użytkownikó, którzy nie mieli za bardzo miejsca na bufor w tym domu i też nie chcieli ładować dodatkowych kilku tysięcy w instalację żeby taki bufor jednak założyć.

Takich przykładów mogę opowiadać do znudzenia. Z jednym wspólnym mianownikiem ... nie znam niezadowolonego użytkownika kominka wodnego z dobrze dobraną i wykonaną instalacją gdzie palenisko kominkowe współpracuje z buforem napędzającym ogrzewanie płaszczyznowe (podłogówkę).

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Chciałbyś! :D Na mnie Romotop nie zarobi...Wkład stary ale jary. Oryginał, a nie przeróbki z Głowna...

Muzeum Pieców i Kultury Ogniowej, tak więc nie tylko wkłady...Ty też byś się wpisał w misję muzeum...

Dobrze pamiętam jaki wkład wodny masz zamontowany , tłumaczy to Twoje wyliczenia że że wkład daje zdecydowanie mniejszy odbiór ciepła niż piec kaflowy , jednak w moim przypadku mam Romotop KV 025W02 co praktycznie niweluje tą różnicę .

Prywatnie mam także wkład pożeniony z kanałami szamotowymi w zabudowie szamotowej

Masz rację, jeden mądry wpis wystarczy.

"Mądrej głowie, dość dwie słowie".

Pozdrawiam.

To, że "mądry" jest tylko kwestią Twojej interpretacji. Aby potwierdzić swoję decyzje.

Widzę, ze zamierzasz zainstalować przewymiarowany wkład, króry przy temperaturze 0, -5C bedzie w stosunku do Twojego domu. przewymiarowany trzy-, czterokrotnie ( jak się spojrzy na jego moc calkowicą)

Twierdzisz, że zamierzasz palić w nim z mocą nominalną.

Powodzenia.

Ja, przy wkładzie podobnej mocy i domu z obciążeniem cieplnym 12-14kW musiałem grzać na pol gwizdka, a Ty w domu lepiej ocieplonym będziesz grzał z nominalną ?

Kocioł gazowy kupiłes odpowiedni dla domu, a wkład kominkowy tak przewymiarowany ? Gdzie konsekwencja ?

Edytowane przez fotohobby

To, że "mądry" jest tylko kwestią Twojej interpretacji. Aby potwierdzić swoję decyzje.

Widzę, ze zamierzasz zainstalować przewymiarowany wkład, króry przy temperaturze 0, -5C bedzie w stosunku do Twojego domu. przewymiarowany trzy-, czterokrotnie ( jak się spojrzy na jego moc calkowicą)

Twierdzisz, że zamierzasz palić w nim z mocą nominalną.

Powodzenia.

Ja, przy wkładzie podobnej mocy i domu z obciążeniem cieplnym 12-14kW musiałem grzać na pol gwizdka, a Ty w domu lepiej ocieplonym będziesz grzał z nominalną ?

Kocioł gazowy kupiłes odpowiedni dla domu, a wkład kominkowy tak przewymiarowany ? Gdzie konsekwencja ?

To znajdź proszę kominek z PW o mniejszej mocy. Oczywiście, żeby ładnie wyglądał. Wygląd dla mnie ma duże znaczenie. Dom w nowoczesnej stylistyce a kominek rustykalny? Uniflam w720 prestige ma zajefajny design i to mi się podoba. A moc płaszcza 9 kw nie jest przewymiarowaniem 2, 3 krotnym. Strata mojego budynku wg OZC wynosi 8,9 kw, biorąc pod uwagę błędy wykonawcze, których nie sposób uniknąć, to strata może być co najwyżej większa.