Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No błagam.

Na stronie mam wypisane, potrafię czytać.

ZUZIA ma popielnik, MBZ to odmiana ZUZI bez popielnika z dolotem od tyłu, NADIA jest po prostu panoramiczną odmianą pozostałych dwóch.

Chodzi głównie o używanie tego później.

Oczekuję konkretnych odpowiedzi typu "bierz co tańsze bo w tej półce cenowej żadnej różnicy nie ma" albo "warto dołożyć do danego wkładu bo ... i tutaj jakiś istotny szczegół, który diametralnie zmienia po protu używanie kominka".

Dziękuję.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nadia nie ma - strona kratki.pl :)

W ogóle o co chodzi z tym popielnikiem ?

Niektórzy narzekają, że ZUZIA ma za mały.

A przecież dwa pozostałe nie mają w ogóle więc chyba gorzej ?

Jak nie na forum to info w Kratki.pl

Popielnik gromadzi popiół ale też może doprowadzać powietrze do spalania.

Szczegóły powinny być w opisie danego modelu lub w instrukcji użytkowania.

Co to jest WM ?

Kiedyś ten popiół trzeba usunąć prawda nawet jeżeli go zostaje minimalna ilość.

Popielnik wyciągamy, opróżniamy i po sprawie.

Bez popielnika czyszczenie komina przy białej ścianie nie jest chyba super wyjściem ?

Możecie polecić jakieś wkłady w cenie do 3-3500zł lepsze od takie besztanej ZUZI ?

Edytowane przez kaeres

witam forumowiczów. chciałbym kupić wkład kominkowy który będzie używany sporadycznie, bez rozprowadzeń, zwykły prosty, jedynie żeby miał dolot powietrza z zewnątrz ponieważ mam już zatopioną rurę w wylewce. Na wkład chciałbym przeznaczyć nie więcej niż 3000zł. Rozważam zakup w uwielbianych na forum hipermarketach budowlanych a więc do wyboru mam NordFlam lub kawmet'a. ja wiem że wszyscy sceptycy zaraz rusza z Jotulem ale proszę o rzetelną poradę czy te wkłady naprawdę są tak kiepskie jak tutaj niektórzy piszą czy to po prostu chodzi o marketing i zarobek tzw. "fachowców" od kominków. Będzie to nasz pierwszy kominek. Powierzchnia do grzania to salon i kuchnia na parterze ok: 60m. Rozważam też ewentualnie Dovre 2100 ale to już jest większy wydatek. Kawmet i NF dają 5 lat gwarancji więc trudno jeżeli po tym czasie coś się stanie to go wymienię i już. Może jakieś inne propozycje w granicach 2-3tys?

witam forumowiczów. chciałbym kupić wkład kominkowy który będzie używany sporadycznie, bez rozprowadzeń, zwykły prosty, jedynie żeby miał dolot powietrza z zewnątrz ponieważ mam już zatopioną rurę w wylewce. Na wkład chciałbym przeznaczyć nie więcej niż 3000zł. Rozważam zakup w uwielbianych na forum hipermarketach budowlanych a więc do wyboru mam NordFlam lub kawmet'a. ja wiem że wszyscy sceptycy zaraz rusza z Jotulem ale proszę o rzetelną poradę czy te wkłady naprawdę są tak kiepskie jak tutaj niektórzy piszą czy to po prostu chodzi o marketing i zarobek tzw. "fachowców" od kominków. Będzie to nasz pierwszy kominek. Powierzchnia do grzania to salon i kuchnia na parterze ok: 60m. Rozważam też ewentualnie Dovre 2100 ale to już jest większy wydatek. Kawmet i NF dają 5 lat gwarancji więc trudno jeżeli po tym czasie coś się stanie to go wymienię i już. Może jakieś inne propozycje w granicach 2-3tys?

Bardzo dobry wybór - po co przepłacać. Każdy kominek zrobiony jest z żelaza i to najważniejsze. Każdy kominek może się popsuć. W każdym kominku szyba jednakowo się brudzi. W markowych płacisz za nazwę a w markecie płacisz za kpiny "fachowców" od kominków.

Sporadyczne palenie - więc praktycznie wybieraj co Ci wizualnie w oko wpadnie.

Dolot powietrza z zewnątrz jest konieczny ale nie koniecznie musi być wpięty do kominka (teraz chyba wszystkie już mają wpięcie).

Bardzo dobry wybór - po co przepłacać. Każdy kominek zrobiony jest z żelaza i to najważniejsze. Każdy kominek może się popsuć. W każdym kominku szyba jednakowo się brudzi. W markowych płacisz za nazwę a w markecie płacisz za kpiny "fachowców" od kominków.

Sporadyczne palenie - więc praktycznie wybieraj co Ci wizualnie w oko wpadnie.

Dolot powietrza z zewnątrz jest konieczny ale nie koniecznie musi być wpięty do kominka (teraz chyba wszystkie już mają wpięcie).

Wow. zaj....cie fachowa porada, myślę że w jednym z marketów mógłbyś za doradzę robić;-)

Jest fajny wkład od Byrskiego http://www.byrski.pl/wertikal/20-10-13-kw-xs-wertikal-tradycyjny-kominek-powietrzny.html

Za tą kasę nie kupisz chyba nic lepszego.

Wkład stalowy, grubość ścianek 4 - 5 mm (to dużo). Duża komora dymna, w miarę szczelny.

Mocno powiedziane. Gościu po takiej zajawce, pewnie kupi.