Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Peknieta szyba

Recommended Posts

Witam, zarejestrowalem się na to forum aby uzyskać trzecia opinie. W słoneczny dzień wyszedłem z domu, kiedy wróciłem takie oto pęknięcie miałem na szybie od drzwi balkonowych. Zadzwoniłem do firmy co montowana okna, ale ich opinią jest taka że oni nie widzą tam swojej winy (montażowej) i wymiana na mój koszt. Dodam tylko że rok wczesniej również pękła mi szyba na tych samych drzwiach, wtedy się przyznali że gwóźdź montażowy uszkodził szybę. Okno mam po słonecznej stronie, jak jest bezchmurny dzień to od około 13-14 do wieczora mam słońce.

Czy ktoś tu na forum mial/ma podobny problem?

Czy pęknięcie to faktycznie niczyja wina?

Jak sobie poradzić z takim problemem skoro to drugie pęknięcie w ciągu roku?

Z tego co mi powiedzieli, to oni biorą odpowiedzialność za bledy przy montażu, a jak usterka była już na szybie to nie.

Dziękuję za każdą pomocny post w temacie.

Pozdrawiam

IMG-20200527-WA0007.jpg

IMG-20200527-WA0010.jpg

Edytowane przez _Marcin__

Jako, że temat rozpoznawałem z firmami montującymi okna to sprawa wygląda tak.

Jeżeli masz nierówno nasłonecznione szyby w oknie to przez różnice temperatur szyba może samoczynnie pęknąć.

Firmy produkujące okna oraz montażowe nie dają na takie coś żadnej gwarancji czy rękojmi.

Pytanie czy nie zostawiłeś przykładowo rolet opuszczonych do połowy okna, żeby się pomieszczenie mniej przegrzewało, a jednak wpadało trochę światła?

Tam gdzie okna będą w budynku nierównomiernie naświetlone polecano mi zastosować hartowane szyby.

To się oczywiście wiąże z kosztami jednak prawdopodobnie ma to załatwić ten problem.

Nie jestem ekspertem dlatego zweryfikuj tę informację. :)

Bardzo realne, że są to pęknięcia termiczne. Nierównomierne nagrzewanie szyby może tak się objawiać. Powtórzę się po raz kolejny: mam szybę, która pękła dwukrotnie w odstępie dwóch lat z dokładnością co do tygodnia. Teraz klient dopłacił do hartowanej..