mlodye36 27.05.2020 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 Witam Mam już na oku idealny projekt domu dla siebie z użytkowym poddaszem , lecz metraż liczony przez Bank będzie za duży na moją zdolność kredytowa . I teraz zastanawiam się czy można w procesie adaptacji zrezygnować z poddasza i wpisać strych np . Lecz nie zmieniać nic więcej , resztę zostawić bez zmian . Bank policzy tylko metraż parteru do zdolności ? I jeszcze jedno czy wtedy będę mógł zrobić od razu okna na poddaszu schody ? Jakieś podprowadzenia kanalizacji itp itd?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.05.2020 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 jesteś pewny, że ma sens budowanie domu większego niż zdolność kredytowa? Za co wykończysz poddasze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlodye36 27.05.2020 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 Kredytu wystarczy na wykończenie poddasza również ( wszystko sam będę robił ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.05.2020 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 to zrób strych-pom. gospodarcze ze schodami.Pom. gospodarczych nie wlicza się do użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlodye36 27.05.2020 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 I to jest 100% pewne że nie wlicza się ? Nie chcę żeby Bank coś zwęszył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.05.2020 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 przeczytaj regulamin udzielania pożyczek - będzie zdecydowanie najprościej uzsykac informację co bank uznaje przy liczeniu powierzchni a co nie. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlodye36 27.05.2020 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 Oczywiście, ale chciałem też zapytać na forum może ktoś robił w podobny sposób i będzie poparte praktyką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.05.2020 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 mój bank liczył tylko pow. użytkową. Czyli bez kotłowni (w sumie to było pom. gospodarcze), klatki schodowej, spiżarki pod schodami. Rożnica wyszła gdzieś 25 m2 między realną pow. a użytkową.Opierał się wyłącznie na danych z projektu. Ale wg. jakiej normy liczy twój, nie wiem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlodye36 27.05.2020 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 Więc Raczej tak zrobię , chodziły pogłoski że analityk bankowy może policzyć takie poddasze jako użytkowe gdy nawet ściana kolankowa będzie wyższa , okna, schody itd. lecz myślę że to rzadkość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obrzydliwy 28.05.2020 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 Na projekcie robisz parterówkę. Strych jako nieużytkowy. Zostawiasz otwór w stropie na schody. Nie robisz lanych schodów, tylko lekkie drewniane. U góry robisz sobie ścianki z gk i wszystko hula. Nikt nie sprawdza czy hydraulika jest wyciągnięta na poddasze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlodye36 28.05.2020 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 I taka odpowiedź mnie bardzo pocieszyła , dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts