Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnienka rewizyjna dla studni głębinowej

karolinawarzycha

Recommended Posts

Mam wywierconą studnię głębinową docelowo do: podlewania ogródka i mycia samochodu. Póki co ekipa budowlana czerpie sobie z niej wodę do budowy. Odwiert jest na mojej działce w odległości 1 metr od granicy działki oraz ok. 2 metry od ściany kotłowni. Mam takie pytanka:

1. Hydrofor planuję (na wypadek słabego ciśnienia) umieścić w kotłowni. Pompa będzie głębinowa 3 calowa. Jaka jest rozsądna pojemność hydroforu na ten cel? Działka ma ok. 2000 m2.

2. Chciałabym zrobić również studzienkę rewizyjną z zaworem dla tej studni. Jakie stosuje się kręgi betonowe, chodzi mi o średnicę i wysokość? Pytam w kontekście czy odwiert nie jest zbyt blisko granicy i czy mi się to zmieści.

Edytowane przez karolinawarzycha

Mam wywierconą studnię głębinową docelowo do: podlewania ogródka i mycia samochodu. Póki co ekipa budowlana czerpie sobie z niej wodę do budowy. Odwiert jest na mojej działce w odległości 1 metr od granicy działki oraz ok. 2 metry od ściany kotłowni. Mam takie pytanka:

1. Hydrofor planuję (na wypadek słabego ciśnienia) umieścić w kotłowni. Pompa będzie głębinowa 3 calowa. Jaka jest rozsądna pojemność hydroforu na ten cel? Działka ma ok. 2000 m2.

2. Chciałabym zrobić również studzienkę rewizyjną z zaworem dla tej studni. Jakie stosuje się kręgi betonowe, chodzi mi o średnicę i wysokość? Pytam w kontekście czy odwiert nie jest zbyt blisko granicy i czy mi się to zmieści.

A czy studnia nie powinna być przypadkiem przynajmniej 5 od granicy działki?

Hydrofor na wypadek słabego ciśnienia? W hydroforze nie będzie wyższego ciśnienia niż jest w stanie zapewnić pompa. Zazwyczaj hydrofor stosuje się nie miec zbyt wysokiego ciśnienia (mały pobór wody i pompa działająca da często bardzo wysokie ciśnieie), oraz żeby sterować właczaniem i wyłączaniem pompy.

Zawór dla studni? Nie wiem jaki rodzaj zaworu masz na myśli. Zwrotny? Czy odcinający? Zrób go w kotłowni.

Jak masz mało miejsca, to masz jeszcze studnie typu szwedzkiego. Nie wymaga żadnej obudowy. Nie widać go na powierchni prawie (mała klapka). Sąsiad idiota nie będzie się czepiał, że jest metr od jego granicy.

Jak upiersz się na kręgi, to muszą być takiej średnicy żeby:

- zmieściło się w nich to co ma się zmieścić

- żeby był dostęp serwisowo-obsugowy do tego co się tam ma zmieścić.

Wersja z kręgami ma pewną wadę. Kręgi muszą być uszczelnione, żeby do rury studziennej się nie wplewała np w czasie opadów woda. Jak masz wysoki stan wody gruntowej, to często jest to karkołomne zadanie.

Ja też mam kręgi, ale w czasie dużych opadów woda podchodzi od dołu i zalewa sterownik pompy. Musieliśmy wynieść sterownik ponad poziom powierzchni terenu i czymś go osłonić. Znalazłem na olx elegancką z wyglądu połowę dużej beczki i postawiłem dnem do góry, osłaniając cały otwór pozostały po zdjęciu pokrywy kręgów. Więc nie polecam pozostawiania sterownika poniżej poziomu terenu, wg mnie nie da się skutecznie zapobiec podtopieniu.

Jeszcze się odniosę do lokalizacji studni - oczywiście powinna być w odległości 5 m od granicy. Jednak u mnie po badaniach geotechnicznych okazało się, że woda jest tylko w jednym miejscu ok. 3 m od granicy i tam zrobiliśmy studnię. Geotechnik i studniarz obaj potwierdzili, że w takiej sytuacji mogłem się zbliżyć do granicy (zresztą sąsiednia działka jest niezamieszkała).

A czy studnia nie powinna być przypadkiem przynajmniej 5 od granicy działki?

Nie powinna

Hydrofor na wypadek słabego ciśnienia? W hydroforze nie będzie wyższego ciśnienia niż jest w stanie zapewnić pompa. Zazwyczaj hydrofor stosuje się nie miec zbyt wysokiego ciśnienia (mały pobór wody i pompa działająca da często bardzo wysokie ciśnieie), oraz żeby sterować właczaniem i wyłączaniem pompy.

Zakładam, że chodzi o ciśnienie z wodociągu. Jak tylko do domu to pewnie i 200l starczy. Jak do podlewania to im większy tym lepszy.

Jak masz mało miejsca, to masz jeszcze studnie typu szwedzkiego. Nie wymaga żadnej obudowy. Nie widać go na powierchni prawie (mała klapka). Sąsiad idiota nie będzie się czepiał, że jest metr od jego granicy.

Może się czepiać. I nic więcej.

Obowiązek odsunięcia 5m od granicy działki jak i budynku ma zastosowanie tylko w przypadku studni z których czerpie się wodę do użytku "domowego". Nawadniania ogrodu to się nie tyczy.

Nie ma takiego przepisu :p

Rozdział 6. Studnie

§ 31. Usytuowanie studni

1. Odległość studni dostarczającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, niewymagającej, zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony ujęć i źródeł wodnych, ustanowienia strefy ochronnej, powinna wynosić - licząc od osi studni - co najmniej:

1) do granicy działki - 5 m;

2) do osi rowu przydrożnego - 7,5 m;

3) do budynków inwentarskich i związanych z nimi szczelnych silosów, zbiorników do gromadzenia nieczystości, kompostu oraz podobnych szczelnych urządzeń - 15 m;

4) do najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji indywidualnej, jeżeli odprowadzane są do niej ścieki oczyszczone biologicznie w stopniu określonym w przepisach dotyczących ochrony wód - 30 m;

5) do nieutwardzonych wybiegów dla zwierząt hodowlanych, najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji lokalnej bez urządzeń biologicznego oczyszczania ścieków oraz do granicy pola filtracyjnego - 70 m.

2. Dopuszcza się sytuowanie studni w odległości mniejszej niż 5 m od granicy działki, a także studni wspólnej na granicy dwóch działek, pod warunkiem zachowania na obydwu działkach odległości, o których mowa w ust. 1 pkt 2-5.

U siebie mam jeden krąg o wysokości 160cm i średnicy wewn. 120cm.