Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okap nad kuchnią a wentylacja

Recommended Posts

Hej, szukam porady w jaki sposób zrobić wentylację do okapu kuchennego. Obecnie okap ma wyprowadzony krótki komin, który kończy się nad szafkami kuchennymi i włączony dmucha na ścianę i sufit. Gdy się wprowadziłam cała ściana nad kuchnią i sufit były brudne i tłuste. Planuję malowanie i chciałabym uniknąć takiej samej sytuacji. Co mogę zrobić? W kuchni jest kratka wentylacyjna, ale czy mogę się do niej podpiąć? Myślę, że kominiarz by protestował. Czy jest inne wyjście?

Załączam zdjęcie 1590819784988.jpg

M

Gość p_n_usunięte

Witaj Mariola 1313

Podrzucam Ci dwa linki do stron gdzie znajdziesz rozwiązanie twojego problemu.

https://receptynadom.pl/okap-kuchni-zakloca-dzialanie-wentylacji/

https://www.marley.pl/pl/produkty/systemy_wentylacyjne/przewody_wentylacyjne_o_przekrojach_okraglych_i_prostokatnych/duo_system_doprowadzania_swiezego_iodprowadzania_zuzytego_powietrza/index.htm

Musisz wiedzieć tylko jedno,że jak zdecydujesz się na któreś z tych rozwiązań to najważniejszą rzeczą jest zapewnienie dopływu świeżego powietrza do pomieszczenia kuchni.

Nie wiem czy masz okno w kuchni,jeśli tak to zalecam montaż nawietrznika okiennego.

Pozdrawiam

plasticfun

okap_wentylacja_Rys-730x492.jpg

Gość p_n_usunięte

Chciałem pomóc lecz chyba za szybko i bez przemyślenia.

Nie obstaję za swoim,ale może kolega pandzik ma rację.

Na twoim miejscu z kontaktowałbym się i spytałbym się lokalnego kominiarza.

Pozdrawiam

plasticfun

Chciałem pomóc lecz chyba za szybko i bez przemyślenia.

Nie obstaję za swoim,ale może kolega pandzik ma rację.

Na twoim miejscu z kontaktowałbym się i spytałbym się lokalnego kominiarza.

Pozdrawiam

plasticfun

Kominiarz to ostateczność. Pierwsze pytanie czy w tym pomieszczeniu jest gaz, bo od tego wiele zależy? Czy tam jest płyta indukcyjna?

Dziękuję za odpowiedzi. Jestem w trakcie przeprowadzki, malowania i miliona rzeczy. Odpowiadam więc z małym poślizgiem, ale na prawdę dziękuję.

Gazu nie ma.

Okno ogromne i właściwie non stop uchylone, ale jest maj/czerwiec. Zimą będzie inaczej.

Nie mam niestety dedykowanego kanału wentylacyjnego.

Czy jest jakieś inne rozwiązanie? jeśli nie mogę się połączyć z kratką?

Edytowane przez Mariola 1313