Mariola 1313 30.05.2020 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Hej, szukam porady w jaki sposób zrobić wentylację do okapu kuchennego. Obecnie okap ma wyprowadzony krótki komin, który kończy się nad szafkami kuchennymi i włączony dmucha na ścianę i sufit. Gdy się wprowadziłam cała ściana nad kuchnią i sufit były brudne i tłuste. Planuję malowanie i chciałabym uniknąć takiej samej sytuacji. Co mogę zrobić? W kuchni jest kratka wentylacyjna, ale czy mogę się do niej podpiąć? Myślę, że kominiarz by protestował. Czy jest inne wyjście? Załączam zdjęcie M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość p_n_usunięte 30.05.2020 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Witaj Mariola 1313 Podrzucam Ci dwa linki do stron gdzie znajdziesz rozwiązanie twojego problemu. https://receptynadom.pl/okap-kuchni-zakloca-dzialanie-wentylacji/ https://www.marley.pl/pl/produkty/systemy_wentylacyjne/przewody_wentylacyjne_o_przekrojach_okraglych_i_prostokatnych/duo_system_doprowadzania_swiezego_iodprowadzania_zuzytego_powietrza/index.htm Musisz wiedzieć tylko jedno,że jak zdecydujesz się na któreś z tych rozwiązań to najważniejszą rzeczą jest zapewnienie dopływu świeżego powietrza do pomieszczenia kuchni. Nie wiem czy masz okno w kuchni,jeśli tak to zalecam montaż nawietrznika okiennego. Pozdrawiam plasticfun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 30.05.2020 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Nie wolno podłączyć Ci okapu do kratki wentylacyjnej w kuchni jeśli nie jest to dodatkowy, dedykowany kanał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość p_n_usunięte 30.05.2020 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Chciałem pomóc lecz chyba za szybko i bez przemyślenia. Nie obstaję za swoim,ale może kolega pandzik ma rację. Na twoim miejscu z kontaktowałbym się i spytałbym się lokalnego kominiarza. Pozdrawiamplasticfun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 30.05.2020 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Chciałem pomóc lecz chyba za szybko i bez przemyślenia. Nie obstaję za swoim,ale może kolega pandzik ma rację. Na twoim miejscu z kontaktowałbym się i spytałbym się lokalnego kominiarza. Pozdrawiam plasticfun Kominiarz to ostateczność. Pierwsze pytanie czy w tym pomieszczeniu jest gaz, bo od tego wiele zależy? Czy tam jest płyta indukcyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola 1313 03.06.2020 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 (edytowane) Dziękuję za odpowiedzi. Jestem w trakcie przeprowadzki, malowania i miliona rzeczy. Odpowiadam więc z małym poślizgiem, ale na prawdę dziękuję. Gazu nie ma.Okno ogromne i właściwie non stop uchylone, ale jest maj/czerwiec. Zimą będzie inaczej.Nie mam niestety dedykowanego kanału wentylacyjnego. Czy jest jakieś inne rozwiązanie? jeśli nie mogę się połączyć z kratką? Edytowane 3 Czerwca 2020 przez Mariola 1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola 1313 03.06.2020 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Rozwiązanie z pierwszego linku wydaje mi się bardzo fajne, bo z jednej strony podłączam okap, ale nie zabieram również wentylacji, bo kratka jest w pewien sposób podzielona. Nigdzie nie widziałam takiego rozwiązania w sklepach, ale poszukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 06.06.2020 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2020 Gazu nie ma. To jak gazu nie ma, to żadne przepisy o wentylacji, kanałach wywiewnych, itp. Cię nie dotyczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola 1313 08.06.2020 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 Zatem pięknie, podłączę się do kratki wentylacyjnej i będę mogła faktycznie korzystać z okapu.DziękujęM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moran33 08.06.2020 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 (edytowane) Kompletnie się na tym nie znam___Reklama na forum jest płatna. Edytowane 9 Czerwca 2020 przez Tomaszs131 Moderowano link reklamowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts