Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na aranżację dość nietypowego mieszkania

MirekT

Recommended Posts

Cześć

Co i jak byście zmienili w tym mieszkaniu, żeby wyglądało w miarę nowocześnie?

Ogólnie układ mi odpowiada, poza mini-wanną.

Ewentualnie jakieś ścianki przesuwne, by jadalnia mogła stawać się pokojem gościnnym.

Kuchnia i łazienka nadają się do remontu. Podłogi w nich są o kilka cm niżej niż w pokojach, co nie jest wygodne.

Drewniane obudowy krawędzi ścian są już podniszczone, popękane.

(Projekt niskobudżetowy, więc bez wodotrysków.)

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi, może komuś zaprojektowanie zlecę...

https://f-f-a.info/mieszkanie

łazienka:

aa62bb6174358a1agen.jpg

Wanna 160x75 lub asymetryczna 160x100x60 (kolor zielony)

P - dołem w zabudowie podumywalkowej pralka, nad pralką piecyk w zabudowie

Interesujące, bo brałem pod uwagę tylko wannę naprzeciw drzwi.

Czy odpływ można puścić wokół scian do rury, czy trzeba pruć posadzkę?

popękane i podniszczone drewno nie musi być takie złe. Można oszlifować z lakieru i zabejcować oraz zaolejować na bardziej zszarzony kolor.

modern-rustic-2.jpg

Dzięki, tego mi było trzeba, żeby to drewno pasowało do reszty. Taki szary wystrój jak teraz w salonie pasowałby do tak zmienionego drewna?

Dziękuję bardzo za zaangażowanie :)

Od końca mebli jest przerwa około 50 - 60 cm do ściany z oknem. Teraz stoi tam lodówka.

Meble w kuchni raczej trzeba będzie wymienić, bo są w złym stanie.

nie o to pytałam.

Ile jest od narożnika do okna.

Czy ta lodówka stoi w świetle okna czy nie?

Wanna- można puścić pod ścianą zapewne, ale to najlepiej jakby się hydraulik wypowiedział, bo przecież nie znam twojej instalacji, podejść kanalizacyjnych.

ciężko powiedzieć, ze w tej chwili w salonie jest jakikolwiek wystrój. Stoją meble, ale to nie jest wystrój.

Edytowane przez Elfir

nie o to pytałam.

Ile jest od narożnika do okna.

Czy ta lodówka stoi w świetle okna czy nie?

Lodówka nie wystaje na okno, jest 50 cm od ściany do okna.

Hm, trzaby się zdajsie pogodzić z brakiem trzeciego pokoju, dla gości, choć mieszkanie ma 73 m2...

O, za słupem może być szafa lub półki, dobre.

W kuchni "LZO" to lodówka, zlew i ociekacz?

Otwór wentylacyjny jest nad obecnym zlewozmywakiem, ale przy rezygnacji z gazu on chyba nie ma znaczenia, no nie?

problem w tym, że to mieszkanie ma źle wyburzone ścianki i przez to stało się nieustawne.

Nie mam pojęcia co miał autor na myśli zostawiając między łazienką a słupem korytarzyk o szerokości 70 cm? (ja radzę zabudować go szafką)

Albo robiąc wejście do kuchni z tą szafką zlewozmywakową w narożniku, która zastawia wejście.

L, Z - tak. Ale ostanie to zlew :)

otwór wentylacji nie ma znaczenia. indukcja mało brudzi a nad nią wystarczy pochłaniacz.

Nie wiem jak duży i kosztowny to ma być remont, bo można pomyśleć też o zdjęciu tych drewnianych belek.

problem w tym, że to mieszkanie ma źle wyburzone ścianki i przez to stało się nieustawne.

Nie mam pojęcia co miał autor na myśli zostawiając między łazienką a słupem korytarzyk o szerokości 70 cm? (ja radzę zabudować go szafką)

Albo robiąc wejście do kuchni z tą szafką zlewozmywakową w narożniku, która zastawia wejście.

L, Z - tak. Ale ostanie to zlew :)

otwór wentylacji nie ma znaczenia. indukcja mało brudzi a nad nią wystarczy pochłaniacz.

Nie wiem jak duży i kosztowny to ma być remont, bo można pomyśleć też o zdjęciu tych drewnianych belek.

Nie wiem, co autor...

Usuwanie belek wchodzi w grę, jeśli by to sporo dało, w wyglądzie np. Ale przesuwania ścian wolałbym uniknąć.

W Twoim projekcie łatwiej by się wchodziło do kuchni, jednak mało jest miejsca na szafki wiszące i zasłonięty jest kaloryfer pod oknem. Wydaje mi się, ze stół i stołki na środku mieszkania trudno byłoby omijać.

Nowoczesne aranżacje to przestrzeń i światło. Aby nadać wnętrzu nieco bardziej aktualny charakter trzeba zwrócić uwagę na te dwa czynniki i dobierając kolory ścian, materiały wykończeniowe, wyposażenie, dodatki, zadać sobie pytanie czy sprzyjają one optycznemu powiększeniu i rozświetleniu przestrzeni. W tym wnętrzu sprawdzi się nowoczesny styl skandynawski. Skandynawowie są mistrzami w tej dziedzinie i warto u nich szukać inspiracji.

27.jpg27a.jpg27b.jpg

• 3 weeks później...
Nowoczesne aranżacje to przestrzeń i światło. Aby nadać wnętrzu nieco bardziej aktualny charakter trzeba zwrócić uwagę na te dwa czynniki i dobierając kolory ścian, materiały wykończeniowe, wyposażenie, dodatki, zadać sobie pytanie czy sprzyjają one optycznemu powiększeniu i rozświetleniu przestrzeni. W tym wnętrzu sprawdzi się nowoczesny styl skandynawski. Skandynawowie są mistrzami w tej dziedzinie i warto u nich szukać inspiracji.

[ATTACH=CONFIG]444999[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]445000[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]445001[/ATTACH]

Dzięki za wskazówkę.