kaszpir007 02.06.2020 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 Bo kto bruzdował w silikacie ten wie jak prze....a jest to robota i ile czasu zajmuje. Nie wiem. Sądzę że jak ktoś ma odpowiednie narzędzia to nie stanowi to żadnego problemu. U nas wykonawca nie narzekał na obróbkę silikatu , ale miał odpowiednie narzędzia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 02.06.2020 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 To ja sugeruję spróbować, a potem dopiero zabierać głos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 02.06.2020 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 Witam forumowiczów. Przejdę do rzeczy, czekam napozwolenie, będize lada moment. Bedziemy z teściem budowali systemem gospodarczym. To jest zdanie klucz, a dostaniesz tu głównie porady od ludzi którym KTOŚ dom budował, ale uważają, że na wszystkim najlepiej się znają i wszystko wiedzą Tu masz kalkulator, który Ci podpowie jaka kombinacja materiału jest 'cieplejsza' - https://termoorganika.pl/kalkulator-wspolczynnika-u-przegrody Jak mieszkasz w głośnej okolicy, buduj z silki ale jak nie musisz, to lepiej z BK. Utniesz piłką na rusztowaniu, nie musisz kątówką robiąc zadymę, montaż czegokolwiek bezproblemowy, schowasz kable robiąc bruzdy rylcem za kilkadziesiąt złotych, bez zadymy. Jak murarz porządny i ściany proste, to tynk nałożysz grzebieniem jak do kleju i masz go max 5mm a nie 3-4 razy tyle i tyle mniej to kosztuje. Akumulacja ciepła w ścianach. OK w sezonie grzewczym ale latem za chiny nie idzie tego ciepła przeciągami wieczornymi wygonić. Mam mieszkania w domu z cegły i z wielkiej płyty a córka w bloku z BK , różnica jest odczuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 02.06.2020 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 To ja sugeruję spróbować, a potem dopiero zabierać głos. "dobrze" to odpowiedz mojego mąża który właśnie wziął się z bruzdy tarczą diamentową. Mówi że ściane tnie się łatwo, gorzej z wydłubaniem póżniej tego, to już monotonne jest. Wiem sama próbowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 02.06.2020 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 Ja żałuję że nie robiłem bruzd , ale tak to jest jak słucha się ... fachowca co wie lepiej ... Mnie do bruzdowania przekonały między innymi twoje doświadczenia z prześwitującymi kablami na ścianach. Tym bardziej że w mieszkaniu od developera tez juz tak miałam ale malutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwierzaczysko 03.06.2020 03:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Bruzdowanie w silce jest względnie łatwe jeśli pracujemy na dobrej tarczy diamentowej. Najlepiej używać też mocnej bruzdownicy, która wytnie nam równe otwory. Do wykuwania urobku polecam młot udarowy z regulacją siły uderzenia. Zamontowane dłuto powinno mieć średnicę równą naciętej bruździe wtedy kujemy od dołu do góry nie wyjmując dłuta z rowka. Inną opcją ale też dobrą jest dłuto szersze np. 40 mm, wtedy wbijamy je pionowo w szczelinę i odpadają nam większe kawałki, oczywiście też z dołu do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 03.06.2020 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Ja miałem dosyć dobrego elektryka (o zgrozo, ktoś jednak?), który z dwoma swoimi pracownikami wykorzystywał w działówkach z silki kanały wewnętrzne. Bardzo sprawnie mu to szło. Nadzwyczaj. W dwa dni położyli kable pod prawie 200 gniazdek. Wszystko idzie w miarę łatwo jak się zna na robocie i ma sie odpowiednie narzędzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.06.2020 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 To ja sugeruję spróbować, a potem dopiero zabierać głos. Bruzdowałem kątówką z dobrą tarczą. Ściany działowe 12 cm - bajka. Nośne z pełnej 18 miały dwie klasy wytrzymałości na ściskanie więcej, pełno drobnych kamyczków i te stawały opór Ale dałem radę - tyle, że kątówką pyli się strasznie, pomaga kilkukrotne nawilżenie bruzdowanego kawałka ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.06.2020 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Ja miałem dosyć dobrego elektryka (o zgrozo, ktoś jednak?), To oznacza tylko słabe sprawdzenie Jedyny dobry elektryk, to Piotr - ale już emerytowany AFAIK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 03.06.2020 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Ja nie napisałem, że silki bruzdować się nie da. Fajnie, że bruzdowaliście sami. To teraz rzetelnie podliczcie dniówki na bruzdowanie wraz z posprzątaniem, za które komuś trzeba zapłacić. To się da zrobić i są firmy, które to robią. Tylko nie za 30zł od punktu, bo tak na FB napisali. A jak elektryk chce więcej to cwaniak, bo chce się na mojej budowie dorobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.06.2020 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Zgadzam sie. Dlatego zrobiłem to sam. Byłby to dodatkowy dzien pracy dla fachowca, ja zrobiłem to w dwa popołudnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziesiatka 03.06.2020 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 [...]zrobiłem to sam Kiedyś pytałem o tą 18-tke u Ciebie,pisałeś że z zewnątrz masz spokój mimo jakieś działalności sąsiedzkiej. Nic się nie zmieniło w Twojej decyzji aby zrobić 24-kę? Te podejścia pod przewody to robiłeś bruzdownicą i przecinak/młotek czy inny trik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.06.2020 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Mam pełną 18, a ona ma izolacyjność akustyczną taką jak drążona 24.Lepsza byłaby dopiero pełna 24, ale u mnie nie ma takiej potrzeby. Bruzdy wykonałem szlifierką kątową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 03.06.2020 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Ja nie napisałem, że silki bruzdować się nie da. Fajnie, że bruzdowaliście sami. To teraz rzetelnie podliczcie dniówki na bruzdowanie wraz z posprzątaniem, za które komuś trzeba zapłacić. W sumie jak się pozyczy bruzdownice z kompatybilnym odkurzaczem na weekend to duzo tego sprzatania nie będzie. My robimy szlifierką ze względów logistycznych, mamy pare rzeczy pozaczynanych i zawalone pomieszczenia więc nie da się "na raz". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 03.06.2020 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 W sumie jak się pozyczy bruzdownice z kompatybilnym odkurzaczem na weekend. ... Dokładnie. Ja ma odkurzacz starmix do tego pożyczam od kupla bruzdownice hilti. Łapiesz w dwie łapy i można robić. No i to nie kosztuje 30zł za punkt tak jak agb napisał. Szlifierka to hmm. W sumie też można. Tylko nawet jak zmoczysz ścianę to i tak zadyma jest niezła. Monolity też szlifierką nacinacie? Czy nie robicie bruzd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 03.06.2020 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Bruzdowałem kątówką z dobrą tarczą. Ściany działowe 12 cm - bajka. Nośne z pełnej 18 miały dwie klasy wytrzymałości na ściskanie więcej, pełno drobnych kamyczków i te stawały opór Ale dałem radę - tyle, że kątówką pyli się strasznie, pomaga kilkukrotne nawilżenie bruzdowanego kawałka ściany To chyba jedna z niewielu zalet BK nad silką. U mnie bruzdowanie w BK łatwo poszło, elektry nawet zbytnio nie narzekał, choć trochę się opierał, twierdząc, że tak się nie robi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 03.06.2020 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Monolity też szlifierką nacinacie? Czy nie robicie bruzd? U nas kawałek ( z 15cm) idzie w wieńcu zanim sie schowa w sufit podwieszany i to też jest bruzdowane ale idzie znacznie gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 03.06.2020 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Pytanie banalne- tylko i wyłącznie silikaty!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 03.06.2020 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 mam silikat i nie było bruzdowania pod przewody, mieszkam 8 lat i żadne przewody nie przebijają przez tynk, piszę to, nie dlatego by się pochwalić, tylko zapytać, od czego to zależy tak naprawdę, że raz są ślady po przewodach, a innym razem nie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziesiatka 03.06.2020 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 mam silikat i nie było bruzdowania pod przewody, mieszkam 8 lat i żadne przewody nie przebijają przez tynk, piszę to, nie dlatego by się pochwalić, tylko zapytać, od czego to zależy tak naprawdę, że raz są ślady po przewodach, a innym razem nie pozdrawiam Proszę,tu jest dyskusja o tym https://forum.muratordom.pl/showthread.php?126679-przebijaj%C4%85ce-kable-na-%C5%9Bcianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts