Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Betn komórkowy czy Silikat

Recommended Posts

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam forumowiczów. Przejdę do rzeczy, czekam napozwolenie, będize lada moment. Bedziemy z teściem budowali systemem gospodarczym.

To jest zdanie klucz, a dostaniesz tu głównie porady od ludzi którym KTOŚ dom budował, ale uważają, że na wszystkim najlepiej się znają i wszystko wiedzą :D

Tu masz kalkulator, który Ci podpowie jaka kombinacja materiału jest 'cieplejsza' - https://termoorganika.pl/kalkulator-wspolczynnika-u-przegrody

Jak mieszkasz w głośnej okolicy, buduj z silki ale jak nie musisz, to lepiej z BK.

Utniesz piłką na rusztowaniu, nie musisz kątówką robiąc zadymę, montaż czegokolwiek bezproblemowy, schowasz kable robiąc bruzdy rylcem za kilkadziesiąt złotych, bez zadymy. Jak murarz porządny i ściany proste, to tynk nałożysz grzebieniem jak do kleju i masz go max 5mm a nie 3-4 razy tyle i tyle mniej to kosztuje.

Akumulacja ciepła w ścianach. OK w sezonie grzewczym ale latem za chiny nie idzie tego ciepła przeciągami wieczornymi wygonić. Mam mieszkania w domu z cegły i z wielkiej płyty a córka w bloku z BK , różnica jest odczuwalna.

Ja żałuję że nie robiłem bruzd , ale tak to jest jak słucha się ... fachowca co wie lepiej ...

Mnie do bruzdowania przekonały między innymi twoje doświadczenia z prześwitującymi kablami na ścianach. Tym bardziej że w mieszkaniu od developera tez juz tak miałam ale malutko.

Bruzdowanie w silce jest względnie łatwe jeśli pracujemy na dobrej tarczy diamentowej. Najlepiej używać też mocnej bruzdownicy, która wytnie nam równe otwory. Do wykuwania urobku polecam młot udarowy z regulacją siły uderzenia. Zamontowane dłuto powinno mieć średnicę równą naciętej bruździe wtedy kujemy od dołu do góry nie wyjmując dłuta z rowka. Inną opcją ale też dobrą jest dłuto szersze np. 40 mm, wtedy wbijamy je pionowo w szczelinę i odpadają nam większe kawałki, oczywiście też z dołu do góry.

Ja miałem dosyć dobrego elektryka (o zgrozo, ktoś jednak?), który z dwoma swoimi pracownikami wykorzystywał w działówkach z silki kanały wewnętrzne. Bardzo sprawnie mu to szło. Nadzwyczaj. W dwa dni położyli kable pod prawie 200 gniazdek. Wszystko idzie w miarę łatwo jak się zna na robocie i ma sie odpowiednie narzędzia.

To ja sugeruję spróbować, a potem dopiero zabierać głos.

Bruzdowałem kątówką z dobrą tarczą. Ściany działowe 12 cm - bajka.

Nośne z pełnej 18 miały dwie klasy wytrzymałości na ściskanie więcej, pełno drobnych kamyczków i te stawały opór :)

Ale dałem radę - tyle, że kątówką pyli się strasznie, pomaga kilkukrotne nawilżenie bruzdowanego kawałka ściany

Ja nie napisałem, że silki bruzdować się nie da. Fajnie, że bruzdowaliście sami. To teraz rzetelnie podliczcie dniówki na bruzdowanie wraz z posprzątaniem, za które komuś trzeba zapłacić. To się da zrobić i są firmy, które to robią. Tylko nie za 30zł od punktu, bo tak na FB napisali. A jak elektryk chce więcej to cwaniak, bo chce się na mojej budowie dorobić.

Ja nie napisałem, że silki bruzdować się nie da. Fajnie, że bruzdowaliście sami. To teraz rzetelnie podliczcie dniówki na bruzdowanie wraz z posprzątaniem, za które komuś trzeba zapłacić.

W sumie jak się pozyczy bruzdownice z kompatybilnym odkurzaczem na weekend to duzo tego sprzatania nie będzie. My robimy szlifierką ze względów logistycznych, mamy pare rzeczy pozaczynanych i zawalone pomieszczenia więc nie da się "na raz".

W sumie jak się pozyczy bruzdownice z kompatybilnym odkurzaczem na weekend. ...

Dokładnie. Ja ma odkurzacz starmix do tego pożyczam od kupla bruzdownice hilti. Łapiesz w dwie łapy i można robić. No i to nie kosztuje 30zł za punkt tak jak agb napisał. Szlifierka to hmm. :rolleyes: W sumie też można. Tylko nawet jak zmoczysz ścianę to i tak zadyma jest niezła. :D

Monolity też szlifierką nacinacie? Czy nie robicie bruzd?

Bruzdowałem kątówką z dobrą tarczą. Ściany działowe 12 cm - bajka.

Nośne z pełnej 18 miały dwie klasy wytrzymałości na ściskanie więcej, pełno drobnych kamyczków i te stawały opór :)

Ale dałem radę - tyle, że kątówką pyli się strasznie, pomaga kilkukrotne nawilżenie bruzdowanego kawałka ściany

To chyba jedna z niewielu zalet BK nad silką. U mnie bruzdowanie w BK łatwo poszło, elektry nawet zbytnio nie narzekał, choć trochę się opierał, twierdząc, że tak się nie robi;)

mam silikat i nie było bruzdowania pod przewody, mieszkam 8 lat i żadne przewody nie przebijają przez tynk, piszę to, nie dlatego by się pochwalić, tylko zapytać, od czego to zależy tak naprawdę, że raz są ślady po przewodach, a innym razem nie

pozdrawiam

Proszę,tu jest dyskusja o tym

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?126679-przebijaj%C4%85ce-kable-na-%C5%9Bcianie