Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na budowe na podstawie WZ i wejście PZP - zmiana projektu

michal12344

Recommended Posts

Dzień dobry

Mam pytanie, chciałbyć kupić działke. Sprzedawca działki otrzymał teraz pozwolenie na budowe na konkretny projekt na podstawie WZ. Za pół roku wchodzi plan zagospodarowania przestrzennego. W nowym planie ta działka widnieje jako rolna bez możliwości zabudowy. Działka nam się podoba i chcielibyśmy ją kupić ale jest problem - projekt domu chcielibyśmy inny. Moje pytanie czy jeżeli kupię działke następnie wejdzie nowy plan to czy jestem w stanie zmienić projekt i wybudować inny dom?

W momencie składania wniosku o PnB musi być on zgodny z aktualnie obowiązującym MPZP. W wypadku braku MPZP musi być zgodny z wystawionymi WZiZT.

Czyli jesteś w stanie zmienić i złożyć dowolny nowy projekt, który będzie zgodny z MPZP. Albo budować na podstawie obecnego projektu. Wtedy wejście MPZP Cię nie dotyczy.

• Like 1

W momencie składania wniosku o PnB musi być on zgodny z aktualnie obowiązującym MPZP. W wypadku braku MPZP musi być zgodny z wystawionymi WZiZT.

Czyli jesteś w stanie zmienić i złożyć dowolny nowy projekt, który będzie zgodny z MPZP. Albo budować na podstawie obecnego projektu. Wtedy wejście MPZP Cię nie dotyczy.

Nie mogę złożyć dowolnego nowego projektu ponieważ w MPZP który wejdzie za pół roku ta działka staję się rolną bez możliwości budowy

Jeszcze taki pomysł, aby budować według obecnego projektu, ale zastosować gdzie się da nieistotne odstępstwa od projektu. Ale tymi nieistotnymi niewiele można pokombinować i pewnie to Cię nie zadowoli... No, ale to najprostsze rozwiązanie z punktu widzenia procedury.

Ale ja w tej sytuacji błyskawicznie bym składał nowy projekt, najlepiej żeby nie miał błędów formalnych, żeby się nie odbijała piłeczka. Urząd ma chyba 21 dni (nie pamiętam, ale gdzieś koło miesiąca) na decyzję.

Mam pytanie, chciałbyć kupić działke. Sprzedawca działki otrzymał teraz pozwolenie na budowe na konkretny projekt na podstawie WZ. Za pół roku wchodzi plan zagospodarowania przestrzennego. W nowym planie ta działka widnieje jako rolna bez możliwości zabudowy. Działka nam się podoba i chcielibyśmy ją kupić ale jest problem - projekt domu chcielibyśmy inny. Moje pytanie czy jeżeli kupię działke następnie wejdzie nowy plan to czy jestem w stanie zmienić projekt i wybudować inny dom?

skoro wejdzie nowy PM bez możliwości zabudowy, to ( wg tej informacji ) nie wybuduje się tam budynku !

natomiast jeżeli PNB dla pierwotnego budynku uprawomocniło się, to na tej podstawie można realizować budynek dokładnie wg projektu, który dostał Pozwolenie na Budowę ( nie inny ).