Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja - problem z odbiorem przez kominiarza

Recommended Posts

Witam szanowne grono.:welcome:

Mam problem z odbiorem wentylacji przez kominiarza

Dobudowywałem 35 m2 do istniejącego budynku - pozwolenie i projekt maja już ok 10 lat, z pewnych względów trochę to trwało - ale nieważne. Przyszedł czas na uregulowanie formalnie tej budowy i jak zwykle w Polsce bywa zaczęły się problemy.

Stanąłem na etapie kominiarza. Ze względu na charakterystykę budynku nie byłem w stanie dostawić kominów z wentylacją - projektant zaprojektował kanały wentylacyjne w poziomie - ok .3 m + wentylatory. W kotłowni użytkuję stary komin dymowy z cegły o przekroju 14x14 - jednak wentylacja jest jak pisałem wcześniej - wymuszona. Dopływ powietrza do kotłowni jest.

Kominiarz po wizycie powiedział że tego nie odbierze ponieważ obecne przepisy wymagają wentylacji grawitacyjnej w kotłowniach na paliwo stałe.

Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji ?

Pozdrawiam

Edytowane przez oil

Witam szanowne grono.:welcome:

Mam problem z odbiorem wentylacji przez kominiarza

Dobudowywałem 35 m2 do istniejącego budynku - pozwolenie i projekt maja już ok 10 lat, z pewnych względów trochę to trwało - ale nieważne. Przyszedł czas na uregulowanie formalnie tej budowy i jak zwykle w Polsce bywa zaczęły się problemy.

Stanąłem na etapie kominiarza. Ze względu na charakterystykę budynku nie byłem w stanie dostawić kominów z wentylacją - projektant zaprojektował kanały wentylacyjne w poziomie - ok .3 m + wentylatory. W kotłowni użytkuję stary komin dymowy z cegły o przekroju 14x14 - jednak wentylacja jest jak pisałem wcześniej - wymuszona. Dopływ powietrza do kotłowni jest.

Kominiarz po wizycie powiedział że tego nie odbierze ponieważ obecne przepisy wymagają wentylacji grawitacyjnej w kotłowniach na paliwo stałe.

Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji ?

Pozdrawiam

1. Wydaje mi się, że skoro robisz zgodnie z projektem, a projekt zawiera takie rozwiązanie wentylacji, to musisz się trzymać projektu i przepisów obowiązujących w momencie zatwierdzania Twojego projektu. Nie wolno na widzimisię kominiarza zmieniać rozwiązania wentylacji i robić samowolę budowlaną budując nieistniejące w projekcie kanały wentylacji grawitacyjnej. Tu trzeba znaleźć jakiś przepis o wykonaniu budynku zgodnie z projektem tzn. jest jakiś przepis administracyjny mówiący o tym, że jeżeli prawo się zmienia, a Ty masz legalne pozwolenie na budowę wg starego prawa, to Ciebie ta zmiana prawa nie dotyczy.

2. Nie jestem pewien czy jest taki przepis. Niech ktoś się wypowie i poda paragraf, że kotłownia na paliwo stałe na pewno musi mieć grawitacyjną wentylację i żadne inne rozwiązanie nie jest dopuszczalne. W przypadku gazu podobną walkę udało mi się wygrać z kominiarzami nie znającymi przepisów. Ale nie jestem pewien co do paliw stałych.

3. Czy od decyzji kominiarza nie ma procedury odwoławczej? A w ogóle czy wizyta kominiarza jest niezbędna? Czy nie może jest zastąpić wizyta projektanta instalacji z uprawnieniami? Najlepiej tego samego, który projektował Twoje rozwiązanie.

Edytowane przez Lew2