Aydin 05.06.2020 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Mówi się, że przekrój więźby/wiązarów zależy od obciążenia. To zrozumiałe. O ile obciążenia wynikające ze strefy śniegowej/wiatrowej są stałe, o tyle nigdzie nie znalazłem rzetelnych wyliczeń czy przykładów jak ma się to w przypadku wyboru pokrycia dachowego. Czy ktoś z Forumowiczów robił takie porównania u siebie? Może znajdzie się ktoś związany z produkcją wiązarów i podzieli się przykładami? Jak bardzo wzrasta przekrój belek wiązarów między pokryciem blachodachówką a dachówkami ceramicznymi czy cementowymi? Czy różnica w cenie jest duża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 05.06.2020 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 U mnie przeliczenie wiązarów z blachy na dachówkę trwało minutę w czasie rozmowy telefonicznej.Pierwotne obciążenie pokryciem 250N/m2 (blacha) poleciłem zmienić na dachówkę (650N/m2). Wymagało to zwiększenia wysokości elementu krokwiowego bodajże z 14 na 17 cm i kosztowało dodatkowe 500 zł na cały dach około 180m2. Było to co prawda jakieś 7 lat temu, ale znalazłem notatkę na blogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aydin 05.06.2020 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Dzięki gorbag.Wow... obciążenie niemal 3x większe i tylko 500zł na całym dachu? To praktycznie nic, nawet biorąc pod uwagę zmianę cen na przestrzeni 7 lat.Wysokość elementu krokwiowego? Chodzi o przekrój belek? To z 14 na 17 cm także niewiele. Spodziewałem się, że będzie to co najmniej 50% grubszy element i cena wtedy dużo większa.Na razie po jednej odpowiedzi wynika, że argumenty "blacharzy" o oszczędnościach związanych z "odchudzeniem" więźby pod blachę nie są tak istotne jak starają się wmawiać. Czekamy na więcej opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 05.06.2020 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Grubość wiązara to chyba 4,5 cm. Jeśli jedna krokiew ma jakieś 5 m, jest ich np. 15 par, to przy zwiększeniu wysokości elementu daje 0,2 kubika.Roboty tyle samo, dochodzi tylko koszt dodatkowego drewna, czyli nie powinno być wyraźnie drożej.Wszystko było liczone w programie z firmy Mitek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 05.06.2020 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 To o ile wzrośnie objętość drewna przy zmianie pokrycie z lekkiego na ciężkie zależy od indywidualnego przypadku. U kolegi na 180m2 dachu na więzarach wzrosło o 500zł . U mnie na niecałych 150m2 więźby tradacyjnej wzrosło o 1m3. W zależności od drewna to od 1000 do 3000zł więcej. Krokwie z 8x16 wzrosły na 8x18 i jętki z 4,5x16 na 8x16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts