Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozmiar i wymiana perlatora

citrix

Recommended Posts

Witam. Mam głupie pytanie. Jak się mierzy średnicę perlatora? To jest średnica gwintu czy średnica wewnętrzna? Bo są w rozmiarach 22 i 24 a jak ja mierzę średnicę zewnętrzną (niestety linijką bo nie mam suwmiarki) to mi wychodzi 23. Zakładam że to 24 ale wolę się upewnić.

I przy okazji jeszcze jedno pytanie. Uchwyt baterii jest poluzowany. Dokręciłem śrubkę pod zaślepką, ale nic to nie dało. Można jeszcze coś zrobić?

Edytowane przez citrix

Standard to M24 dla gwintu zewnętrznego i M22 dla wewnętrznego. Jak sam gwint by nie pasował, to i tak wkład powinien pasować do starej obudowy.

Co do uchwytu - poluzuj śrubkę i zdejmij uchwyt. Może już w trzpieniu dziura się wyrobiła i trzeba coś podłożyć.

I nie bierz perlatorów co robią "prysznic" (nowe słabo działają a jak jeszcze odłoży się kamień to robi się tragedia) - lepsze są napowietrzające (IMO najlepsze to Terla 1.7 L/MIN- ale niestety cena trochę odstrasza i za wodę pewnie w domu się nieprędko zwróci).

Edytowane przez Kaizen

2,77 zł. za 10 szt.? No nieźle :-D

Kaizen, dzięki za odpowiedź. Mi bardziej chodzi o samą obudowę bo podczas prób odkręcenia trochę się pokaleczyła. Więc kupię na allegro jakieś najtańsze i przełożę wkład. Nie lubię perlatorów które bardzo oszczędzają wodę. Powietrzem się nie umyję więc jeśli strumień jest bardzo napowietrzony to i tak dłużej używam wody. Odkręcę rączkę i zobaczę co się tam dzieje. Mam nadzieję że po odkręceniu i zakręceniu nie zacznie cieknąć że będę musiał całą głowicę wymieniać.