Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie klimatyzacji do istniejących kanałów

Recommended Posts

Broadlink IR - większego chłamu jeszcze chyba w życiu w ręku nie miałem...

Co znasz lepszego? Ile kosztuje?

Ad. 1 - Who cares?

Ad. 2 - SOA #1

attachment.php?attachmentid=445328

Ad. 3 Działa - więc patrz p.1.

Czego oczekujesz za 60 zł? Dla mnie zdziwieniem było że tak tanio można taki problem rozwiązać.

broadlink.jpg

Wydaje mi się, że z tego stwierdzenia wprost wynika, że Ty nie potrafisz.

Być może oceniasz to urządzenie inaczej, bo po prostu je lepiej znasz. ...

Weź sobie w internecie poszukaj, pełno gotowych rozwiązań. Nie chce mi się robić tego za Ciebie.

PS Nie, nie korzystam z chmury, mam swoje rozwiązania (chociażby vpn)

Podsumowując sytuację.

1. Przeprosiłem się z tym broadlink. Daje radę. Interfejs z linii poleceń działa całkowicie ok. Spełnia w 100% moje oczekiwania.

2. Podłączyłem. Póki co wyjście z Eberg Qubo połączyłem z nawiewami w dwóch pomieszczeniach.

Temperatury:

- strych, gdzie stoi klimatyzator) - 27 stopni

- wywiew klimatyzatora - 11 stopni

W kanałach wentylacyjnych dodatkowe wentylatory kanałowe.

Efekt w pokojach - słyszalny, lekki szum. Obniżenie temperatury zdecydowanie wyczuwalne. Na oknach dachowy od zewnątrz skrapla się para wodna. Po około 3h godzin pracy klimatyzatora obniżenie temperatury o 7(!) stopni (29 - 22), przy podłodze 1 stopień (26 - 25).

Zaobserwowane, niepokojące efekty - rura bezpośrednio z klimatyzatora do pierwszego trójnika nieizolowana, dołączona do klimatyzatora, mokra, można by powiedzieć, że dosłownie leje się z niej, kapią krople. Wszystkie elementy nieizolowane (trójniki, przepustnice, wentylatory) wilgotne. Ten efekt przewidywałem, ale nieco zaskoczyła mnie skala. Pytanie, czy on jest szkodliwy i czy da się go sensownie ograniczyć?

Pytanie, czy to ma sens działania na dłuższą metę?

Zaobserwowane, niepokojące efekty - rura bezpośrednio z klimatyzatora do pierwszego trójnika nieizolowana, dołączona do klimatyzatora, mokra, można by powiedzieć, że dosłownie leje się z niej, kapią krople. Wszystkie elementy nieizolowane (trójniki, przepustnice, wentylatory) wilgotne. Ten efekt przewidywałem, ale nieco zaskoczyła mnie skala. Pytanie, czy on jest szkodliwy i czy da się go sensownie ograniczyć?

Pytanie, czy to ma sens działania na dłuższą metę?

Zaizoluj porządnie tą rurę. Ja oryginalną harmonijkową uciąłem i nałożyłem na nią izolowaną srebrną.

Jak nie masz i nie chcesz kupować, owiń jakąś starą wełną, na to worek foliowy i taśma.

PS Będzie działać. Powodzenia i chłodu ! :D