Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana trójnika w pionie kanalizacyjny w bloku

DamianKakietek

Recommended Posts

Hej,

Chciałbym zapytać was o poradę w sprawie remontu łazienki.

Obecnie w mieszkaniu(stare budownictwo) są dwie łazienki obok siebie (łazienka + toaleta obok). Chciałbym je połączyć i wstawić zarówno prysznic jak i wannę. Przy takim planie wc musiałoby być przełożone z drugiej strony pionu kanalizacyjnego a tak gdzie obecnie jest wc znalazł by się prysznic.

Problemme jest to, że w pionie kanalizacyjnym znajduje się trójniki do którego jest podłączony obecnie WC. Czy istnieje możliwość usunięcie starego trójnika i wstawienie nowego w jego miejsce by móc podpiąć zarówno prysznic jak i WC z drugiej strony pionu bez demontażu całego pionu że względu na to, że nade mną jest jeszcze jedno piętro ?

Cały pion jest wymieniony na pcv.

Czytałem o wycinaniu starego trojnika i wstawiania nowego z dodatkowymi nakładkami na rurze?

Oraz czy podpięcie odpływu z prysznica do rury kanalizacyjnej jest dobrym pomysłem ?

Dzięki wielkie za pomoc!

1.jpg2.jpg

Uzyskałem zgodę od wspólnoty, ale resztę ma sobie zrobić sam jak coś chcę kombinować.

Planowałem podsunąć ekipie remontowej pomysł na wycięcie starego trójnika i zamontowanie czwórnika a brakujący kawałek rury zastąpić nową, krótszą i połączyć wszystko nasuwką. Coś takiego znalazłem w internecie, ale nie wiem czy to jest bezpieczne i czy to się w ogóle stosuje.

Kolejny pion jest po lewej stronie łazienki o trochę ciężko będzie uzyskać spadek, zwłaszcza, że jest to strop zbrojony i kucie oraz wycinanie prętów zbrojeniowych może być problematyczne.

Wrzucam dwa zdjęcia jak obecnie wyglądają łazienki, a jakby miały wyglądać po połączeniu.

Czwórnik nie sprawdzi się, bo do prysznica musisz zrobic odpływ jak najniżej pionu.Trojnik do wc zostaw, tylko go przekręć. Musisz wstawić trojnik 110/50 do prysznica (pod trójnikiem do wc) tak żeby był możliwie najniżej. Nasuwki sie stosuje, tylko musisz zabezpieczyć przed osuwaniem sie. Może być to obejma stalowa z gumą np. Niczuk czy Mefa lub wieksza prowizorka w postaci oklejenia tego jakąś bardzo dobrą taśma, np czerwona/niebieska Anticor. W systemie Sitech+ masz fajny trójnik Shower Branch, ale on sie u Ciebie nie sprawdzi. Są jeszcze nakładki siodłowe klejone. Osobiście nie miałem z tym styczności, ale w tym przypadku można spróbować.

Dzięki wielkie za pomoc!

Wydawało mi się, że czwórnik, będzie najlepszym wyborem, że względu na to, że obecny trójnik, znajduje się praktycznie w stropie i wydawało mi się, że nie będzie problemu, ale zastanowię się nad tym co poradziłeś, żeby zrobić dwa trójniki. Dzięki wielkie za tę radę o opasce, nie myślałem o tym, a to mega ważne, żeby nie wracać do tego ponownie :)

Co do tych opasek to wystarczą takie montowane na samą rurę, czy jeszcze dodatkowo montowana do ściany ?

Czy warto zwrócić uwagę na tę nasuwkę, jaka firma jaka technologia, czy wszystko to jest to samo ?

Czy ważne jest na jakiej wysokości montuje się taką nasuwkę ? bliżej, dalej od trójnika ma to znaczenie ?

Wymyśliłem sobie, żeby wyciąć rurę jakieś 50 cm nad trójnikiem, wyjąć go i wstawić dwa nowe trójniki lub jeden czwórnik i nową rurę tak, żeby weszła na styk do starej, nieruszanej rury na górze i połączyć je nasuwką, dodatkowo zabezpieczyć by się nie zsunęła niżej. Dobrze myślę ?

Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc!

Jeśli obecny trójnik znajduje się w stropie to moze faktycznie lepiej będzie na czwórnik. Sprawdź czy uzyskasz spadek z prysznica. Jeśli masz możliwość przymocowania obejmy do ściany to to zrób. Jeśli chodzi o miejsce montażu nasuwki to bez znaczenia, aby wygodnie było ją nabijać na swoje miejsce (nie myśl ze bedzie sie suwać jak po maśle :))

Nie kupuj marketowych "nołnejmów". Jakoś nie ufam tym uszczelkom.

• Like 1

• 2 weeks później...