Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podział działki z budynkiem dwulokalowym

Recommended Posts

Dzień dobry

Witam wszystkich forumowiczów.Jeśli temat w nieodpowiednim miejscu poproszę o przeniesienie. Mam zamiar kupić połówkę budynku dwulokalowego. Działka jest wspólna ale podzielona ogrodzeniem. Kontaktowałem się z geodetą w sprawie podziału - projekt geodety następnie Urząd Miasta jeśli wyrazi zgodę to notariusz w celu wymiany udziałów w działce. Dzwoniłem do Wydziału Geodezji Urzędu Miasta powiedzieli że kiedyś się tak dało a teraz tylko droga sądowa aby pozamykać Księgi Wieczyste, trwa to około roku. Czy ma ktoś doświadczenie jak to faktycznie wygląda.

Jeśli budynek jest podzielny, ogniomur, ściana pełna bez otworów, nikt nad nikim nie mieszka (podział wzdłuż pionowej płaszczyzny) i dwóch współwłaścicieli działa wspólnie ,to jaki problem? Atr 95. 1 UoGN, decyzja podziałowa (bez wcześniejszego postanowienia, MPZP jest tu wyłączony)), z prawomocną decyzją i aktualnymi wyrysami (opis i mapa) do notariusza i gotowe.

Urząd miasta czy gminy nie ma tu nic do gadania, ma tylko lub aż, zrealizować postanowienia ustawy.

Edytowane przez Bertha
,

Nie chodzi tu o budynek ten nie jest bliźniakiem tylko budynkiem dwulokalowym. Działka pod nim musi być wspólna. Chodzi o wydzielenie pozostałej części działki która jest podzielona ogrodzeniem na połowy, ale jest w dokumentach wspólna. Na dzień dzisiejszy jeśli na swojej działce chce zrobić np oczko wodne muszę zapytać o zgodę sąsiada.