Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie gazowe z butli , Dom szkieletowy 115m2 ?!

Tommy94

Recommended Posts

Witam.

Bardzo bym prosił o jakieś wskazówki odnośnie ogrzewania gazem płynnym LPG.

Aktualnie nie mam możliwości przyłączenia się do gazu ziemnego z powodu małego zasiedlenia terenu, ale wiem , że w najbliższych latach (2-3lata) planowane jest puszczenie nitki na mojej ulicy.

Jak myślicie czy warto w takim razie kupować zbiornik własny? (rozmawiałem z pewnym znajomym, ma możliwość załatwienia używanego zbiornika góra 2-3letni za połowę ceny nowego)

Czy lepiej jednak związać się umową i wydzierżawić zbiornik od jakiegoś dostawcy? Czytałem dużo i wydaje mi się to niezbyt korzystne rozwiązanie ?

Kolejne pytanie, czy ktoś może polecić jakiś fajny kocioł gazowy do domu szkieletowego drewnianego?

Dom parterowy , 115m2 użytkowych , ogrzewanie podłogowe mam już w cenie budowy domu.

e106a74391f3793emed.png

No i tak na koniec , co myślicie o ogrzewaniu gazem z butli w moim przypadku?

Brałem pod uwagę jeszcze pompę ciepła, ale każdy mnie od tego rozwiązania odwodzi , chociażby z racji ograniczonych środków finansowych i braku fotowoltaicznych.

Z tyłu głowy mam jeszcze rozwiązanie ze splitami , ale szkoda mi tego ogrzewania podłogowego , bo nie wiem czy jest szansa zejścia z ceny jeśli bym się na nie nie zdecydował. No i trochę przeraża mnie używanie bojlera do grzania wody - nie wiem czy by mnie nie zżarły rachunki za prąd ;>

Z góry dzięki za jakieś wskazówki i pomoc w wyborze ogrzewania :) Pozdrawiam !

bardzo polecam gaz z butli to po prostu dil życia, rewelacja a tu z sąsiedniej miejscowości w minionego tygodnia http://nadarzyn.tv/pl/sekcja/informacje/czytaj/7170-w_starej_wsi_wybuchla_butla_z_gazem.html

Pomijajac fakt ze ogolnie gaz jest bez sensu, jest zasadnicza róznica pomiedzy gazem z butli a gazem z zewnetrznego zbiornika, a o taki pytał Kol. Tommy, jezeli chodzi o instalacje. Zdecydowana wiekszosc wypadków (wybuchów) dotyczy butli gazowych, a nie zewnetrznych zbiorników. Jezeli juz podales taki przyklad to trzeba go było odniesc do wybuchu zewnetrznego zbiornika gazu, wtedy taka przestroga miałaby sens.

@Tommy94

- jeśli zdecydujesz się na własny zbiornik, późniejsze podłączenie do do sieci gazowej będzie nieopłacalne; ogrzewanie propanem jest tańsze przy zużyciu ponad 14 000 kWh,

- zbiornik używany pomniejszy koszty o ok. 20%,

- instalację dzierżawiona omijaj szerokim łukiem,

- nie znam przypadku wybuchu zbiornika na propan; to o czym piszą media dot. butli do kuchenek gazowych /11 kg/ oraz rażących błędów użytkowników /głupoty/

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. W poniedziałek jestem umówiony z człowiekiem od Pomp Ciepła.

Padło jednak na pompę (aczykolwiek nadal się waham) Jeśli chodzi o gaz, to byłoby na chwile obecną zbyt dużo zabawy , projek, pozwolenie na płyte , a w przyszłym tyg zaczynają się u mnie roboty ziemne pod fundamenty - nie chce ryzykować , że przez aktualną sytuację mogę nie zdążyć z pozwoleniem na budowe pod butle.

Po rozmowie poniedziałkowej będę troszkę mądrzejszy, Pan mnie zapewnił , że pompą powietrzna przy takim domku będzie najlepszym rozwiązaniem ( no i że też jest w stanie podgrzewać wodę CWU)

Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Oczywiście planuje zrobisz profesjonalne OZC, bo nie wiem czy to które mam w projekcie (kupionym) będzie wystarczające do dobrego doboru mocy pompy :)

Pozdrawiam !

Jesteśmy z tego samego miasta, z pompa ciepła jest ten minus że jak padnie to masz umoczone 20 tyś. Oczywiście rynek idzie do przodu a sprzęt tanieje więc najtańszą pompe typu monoblok pewnie kupisz za jakieś 12-15 tyś. Generalnie jakbym nie miał gazu to albo PC/PW i PV albo PV + kable grzejne albo wodna podłogówka.

Przy tym metrażu pamiętaj o wyborze PC z najniższą mocą.

Jesteśmy z tego samego miasta, z pompa ciepła jest ten minus że jak padnie to masz umoczone 20 tyś..

Dlaczego aż 20k "umoczone" ? Musiało by wszystko na raz się zrypać. Swego czasu, pomny przejść jednego z użytkowników forum, zapytałem mojego instalatora ile by kosztowała ewentualna wymiana jednostki zewnętrznej - ok 10 000 z montażem. U Wojtka samą wymianę na ponad 6 000 wycenili, bez sprzętu :rolleyes:

Musiało by wszystko na raz się zrypać. Swego czasu, pomny przejść jednego z użytkowników forum, zapytałem mojego instalatora ile by kosztowała ewentualna wymiana jednostki zewnętrznej - ok 10 000 z montażem.

A pytałeś, na ile lat gwarantuje, że dostępna wtedy jednostka zewnętrzna będzie współpracowała z wewnętrzną?

I ile lat gwarantuje dostępności części zamiennych? Bo byle egzotyczny drobiazg elektroniczny się zepsuje, i musisz szukać albo na szrocie, albo wymienić całe urządzenie.

A pytałeś, na ile lat gwarantuje, że dostępna wtedy jednostka zewnętrzna będzie współpracowała z wewnętrzną?

I ile lat gwarantuje dostępności części zamiennych? Bo byle egzotyczny drobiazg elektroniczny się zepsuje, i musisz szukać albo na szrocie, albo wymienić całe urządzenie.

Nie pytałem. Być może dlatego, że byłem u ludzi, którzy mają "jego" PC które chodzą ponad 12-16 lat, ale zapytam :)

Nie pytałem. Być może dlatego, że byłem u ludzi, którzy mają "jego" PC które chodzą ponad 12-16 lat, ale zapytam :)

Wczoraj widziałem na drodze syrenkę. Normalnie jechała. Ale ile z wyprodukowanych jeszcze jeździ? I ile kosztowało utrzymanie/przywrócenie im takiego stanu? To, że ktoś trafił szóstkę w lotka nie znaczy, że każdy trafia. Ważne, co producent gwarantuje. A gwarantuje raptem 2, góra 5 lat.

Trzeba też pamiętać, że w tak małym, współczesnym domu koszt przeglądu gwarancyjnego zje oszczędności na prądzie. Rezygnacja z przeglądów po gwarancji może pozwolić na odzyskanie pieniędzy włożonych w instalację pompy... O ile wytrzyma bez awarii tyle lat. Ile to lat, to nie da się policzyć nie znając OZC i ofert na instalację.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?358477-%C5%BBywotno%C5%9B%C4%87-pomp-powietrze-woda-awaryjno%C5%9B%C4%87-koszty-serwisowania-itd&p=7850824

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7867025

W tych wyliczeniach trzeba uwzględnić również wyniki indywidualnych negocjacji :) Ja mam mieć trzy pierwsze przeglądy za darmo, bo się dogadałem z gościem. Ponieważ mają zapieprz (w zeszłym roku oprócz klim samych PC zainstalowali koło 70ciu) to ja im ułatwiłem zadanie robiąc 'fundament; pod jednostkę zewn. pociągnąłem okablowanie do czujnika wewnętrznego i zewnętrznego oraz pociągnąłem pex 32 od rozdzielacza pod jdn, wewnętrzną, dzięki czemu mam to w posadzce a nie na ścianach. Dodatkowym bonusem jest większy zbiornik Mileo, bo zanim chłopaki do mnie trafili, to w międzyczasie firma przestała produkować mniejsze niż 200L :D

PS - nie wiem jak z Syrenką ale jak się bawiłem terenową jazdą to utrzymanie starej Łady Niwa było dla mnie tańsze niż kilkuletniego Patrola czy Discovery.