Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Minimalna powierzchnia pod ogrzewanie podłogowe

dziewopi

Recommended Posts

Jestem nowy, z góry proszę o wyrozumiałość.

Budujemy dom, 250m2, z czego 210m2 do ogrzania. Planowaliśmy podłogówkę w kuchni i łazienkach + grzejniki w pozostałych pomieszczeniach. Dodatkowo w jadalni i salonie przy dużych przeszkleniach planowaliśmy dwa grzejniki kanałowe.

Poczytaliśmy trochę i mamy wątpliwości do tych ostatnich i zastanawiamy się jak wyeliminować grzejniki kanałowe nie rezygnując z drewna na podłodze (marzymy o desce barlineckiej). Przyszło nam do głowy aby w salonie i jadalni zrobić taki pasek dookoła pomieszczenia o szerokości jednej płytki tj. 60cm pod którym byłaby podłogówka, być może nawet taka zagęszczona. Wewnątrz pomieszczenia byłoby drewno. Stąd mam pytanie, czy jest to w ogóle wykonalne? Czy pomysł ma sens czy też powinniśmy się go wstydzić i zapomnieć? Pytanie brzmi czy pod pasem płytki o szerokości 60cm można umieścić ogrzewanie podłogowe tak aby skutecznie dogrzewało pomieszczenie i jednocześnie nie wpływało negatywnie na sąsiadującą drewnianą podłogę?

Będę ogromnie wdzięczny za opinię tej sprawie.

Wątpliwości dotyczące grzejników kanałowych dotyczą kwestii utrzymania ich w czystości, wydajności (wentylator?) oraz tego czy będą trwałym rozwiązaniem przy wyjściu na taras (kontakt z wilgocią, wodą).

Podłogówka ułożona w pasie szerokości 60 cm idącym wzdłuż ścian pomieszczenia może nie wystarczyć aby ogrzać pomieszczenie.

Proponuję wykonać solidne obliczenia obciążenia cieplnego budynku/pomieszczeń a następnie zaprojektować i zainstalować ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni domu, deska w niczym tu nie przeszkadza.

Dzięki temu nie komplikują Państwo instalacji, nie wydają niepotrzebnych pieniędzy na dodatkowe urządzenia które łączą ogrzewania podłogowe z grzejnikami, a przede wszystkim uzyskują doskonale warunki termiczne w całym domu.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Zgadzam się, idealnie byłoby zrobić podłogówkę na całej powierzchni. Mam natomiast obawy dotyczące wpływu podłogówki na drewno... specjaliści od ogrzewania mówią że byłoby dobrze, a ludzie od podłóg już nie mają takiej pewności. W takim przypadku nie wchodziłoby w grę na pewno drewno klejone i panele ponieważ ogrzewanie uwalniałoby chemikalia zastosowane do wytworzenia materiału. Jak jest z litym drewnem? Nie wiem. Nieoceniona byłaby opinia kogoś kto ma ogrzewanie podłogowe z podłogą w litym drewnie od kilku-/kilkunastu lat i może potwierdzić że z podłogą nic złego się nie dzieje.

Dziękuję @Kaizen za odpowiedź. Być może temat jest stary ale zderzam się z nim po raz pierwszy. Nie wyczytałem do tej pory żadnej stanowczej opinii w jedną albo drugą stronę dlatego pozwoliłem sobie zadać pytanie na forum.

Jeżeli, zgodnie z tym co piszecie, w miarę bezpieczne jest montowanie deski barlineckiej na ogrzewaniu podłogowym to czy nie zdaje się być optymalnym rozwiązaniem zagęszczone ogrzewanie wzdłuż ścian na którym będzie płytka o szerokości 60cm i zastosowanie "rzadszego" rozłożenia podłogówki pod deską w środku pomieszczenia?

..

Jeżeli, zgodnie z tym co piszecie, w miarę bezpieczne jest montowanie deski barlineckiej na ogrzewaniu podłogowym to czy nie zdaje się być optymalnym rozwiązaniem zagęszczone ogrzewanie wzdłuż ścian na którym będzie płytka o szerokości 60cm i zastosowanie "rzadszego" rozłożenia podłogówki pod deską w środku pomieszczenia?

Skąd pomysł ze to optymalne rozwiazanie, producent deski wymaga aby nie przekraczac temp podłogi 27 oC, Optymalne jest zaprojektowanie i policzenie rozstawów. Zdaje sie lub przypuszczenia nie są prawidłową metodą doboru rozstawów i przepływów pod deską. Tak na oko nie da sie nic ustalic. Obliczenia mogą pokazac ze te 27 oC to jest za mało aby utrzymac załozoną temperaturę w pomieszczeniu i grzejniki kanałowe beda jednak konieczne.

Nie wyczytałem do tej pory żadnej stanowczej opinii w jedną albo drugą stronę dlatego pozwoliłem sobie zadać pytanie na forum.

A dla jasności - deska warstwowa lepiej sobie radzi od litego drewna.

Niebezpieczne to może być kombinowanie, z różnymi okładzinami i dopasowywanie do tego rozstawu i temperatury zasilania - błąd w obliczeniach i pod płytką jest za zimno a pod drewnem za ciepło gdy temperatura w pomieszczeniu komfortowa.

Gdyby nawet się okazało ze przy np.desce barlineckiej mamy deficyt mocy w danym pomieszczeniu(=nie możemy już zwiększyć temperatury podłogi ze względu na maksymalna dopuszczalna dla deski te 27st)to możemy ów deficyt pokryc ogrzewaniem ściennem Właśnie ja będę miał dokładnie taka sytuacje w nowo budowanym domu i takie rozwiazanie przyjme

Ja nawet dla samej podłogówki zrezygnowałbym z najbardziej ulubionych materiałów na podłodze byle ją mieć , nie ma nic lepszego jak ogrzewanie podłogowe a co na podłodze to sprawa drugorzędna i dlatego mam duże płytki gresu polerowanego i wisi mi to byle była podłogówka bo to najlepsze z najlepszych rzeczy w domu koniec kropka.

Ja nawet dla samej podłogówki zrezygnowałbym z najbardziej ulubionych materiałów na podłodze byle ją mieć , nie ma nic lepszego jak ogrzewanie podłogowe a co na podłodze to sprawa drugorzędna i dlatego mam duże płytki gresu polerowanego i wisi mi to byle była podłogówka bo to najlepsze z najlepszych rzeczy w domu koniec kropka.

Eeetaam...nie masz racji. Dwa cytaty z YT - "Założenie rekuperacji i pompy ciepła to dwa największe błędy jakie sie często popełnia i zakłada pod wpływem marketingu. Drogie, niepotrzebne elementy, które nie wytrzymują przeważnie 5 lat eksploatacji. Ogrzewanie podłogowe jeszcze dodam do błędów. Otwieranie okien w takich bunkrach ze styropianu i tak nie zapewnia komfortu a straty ciepła są potężne. Miałeś dom z BK to trzeba było ocieplić wełną i wentylowało by sie samo przy dodatkowej zwykłej wentylacji"

"moja sasiadka ma podlogowke i co sprzatnie i za moment wlaczy podlogowke to osiada sie kurz"

I nie są to posty sprzed lat, tylko kilku dni :D

• 5 weeks później...