zywy87 08.06.2020 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 WitamMam problem a mianowicie fachowiec od posadzek powiedział ze po 28 dniach posadzka ma pełna twardość i można lecieć z podlogam, a inny fachowiec od ogrzewania podłogowego powiedział abym najpierw wygrzał posadzki aby potem kafle nie pękały i to nawet można wygrzewać po 28 dniach ze jest to konieczne. Kto ma racje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzar2 08.06.2020 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 http://ogrzewanie-podlogowe.rzeszow.pl/wygrzewanie-podlogowki/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.06.2020 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 Kto ma racje ? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?64128-Wygrzewanie-pod%C5%82og%C3%B3wki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
termolit 17.06.2020 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2020 Każdą wylewkę, przed klejeniem czegokolwiek z ogrzewaniem podłogowym należy wygrzać. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?64128-Wygrzewanie-podłogówki&p=7565988&viewfull=1#post7565988 - tu masz informacje jeśli to anhydryt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomObroty 26.06.2020 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Witam, podepnę się pod temat.Posadzka sypana z mixokreta w listopadzie. Obecnie od 2 tygodni wygrzewam. Dzisiaj minął 5ty dzień z temperaturą 45C. Zmniejszylem na 40C i tak co 2-3 dni chce zmniejszać. Higrometr pokazał mi dzisiaj 43% wilgotności powietrza przy temperaturze powietrza w domu 36C. Nie dam rady sprawdzić wilgotności posadzki. Zastanawiam się czy nie za szybko schodze z temperatury podlogowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
termolit 03.07.2020 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 Witam, podepnę się pod temat. Posadzka sypana z mixokreta w listopadzie. Obecnie od 2 tygodni wygrzewam. Dzisiaj minął 5ty dzień z temperaturą 45C. Zmniejszylem na 40C i tak co 2-3 dni chce zmniejszać. Higrometr pokazał mi dzisiaj 43% wilgotności powietrza przy temperaturze powietrza w domu 36C. Nie dam rady sprawdzić wilgotności posadzki. Zastanawiam się czy nie za szybko schodze z temperatury podlogowki. Temperaturę powiedzmy 45/50st.C masz utrzymać do uzyskania suchego jastrychu i dopiero później zmniejszać. Dla wstępnej orientacji, czy jastrych jest już suchy, można wykonać "test foliowy". Test ten polega na dokładnym przyklejeniu 1m2 folii PE do jastrychu i pozostawieniu jej na 24 godziny. Jeżeli po tym okresie czasu powierzchnia folii bezpośrednio przylegająca do jastrychu jest absolutnie sucha(brak pary, skroplin), wówczas można domniemać, że jastrych osiągnął dojrzałość do prowadzenia dalszych prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.07.2020 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 Podepnę się pod ostatni wątek, bo tematów mnogo w temacie podłogówki Pytanie - czy podczas wygrzewania podłogówki przepływy w rotametrach powinny być ustawione jak w projekcie dla każdego pomieszczenia, czy wszystkie otwarte na full? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 17.07.2020 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 Każdą wylewkę, przed klejeniem czegokolwiek z ogrzewaniem podłogowym należy wygrzać. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?64128-Wygrzewanie-podłogówki&p=7565988&viewfull=1#post7565988 - tu masz informacje jeśli to anhydryt. o ile jest sucha nie ma takiej konieczności. Sucha jest wtedy, gdy po trzykrotnym pomiarze na przestrzeni np. 3-4tygodni w tych samych miejscach w tych samych warunkach klimatycznych, wykazuje te same wartości wilgocimresztkowej. Ogrzewanie podłogowe wykorzystuje się jedynie do przyspieszonego osuszania podkładu np. już po zakpończeniu hydratacji czyli ok. 21 dniach. To wszystko i nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 18.07.2020 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2020 Witam, podepnę się pod temat. Posadzka sypana z mixokreta w listopadzie. Obecnie od 2 tygodni wygrzewam. Dzisiaj minął 5ty dzień z temperaturą 45C. Zmniejszylem na 40C i tak co 2-3 dni chce zmniejszać. Higrometr pokazał mi dzisiaj 43% wilgotności powietrza przy temperaturze powietrza w domu 36C. Nie dam rady sprawdzić wilgotności posadzki. Zastanawiam się czy nie za szybko schodze z temperatury podlogowki. Jeżeli wylewka nie jest sucha , to wpuszczenie w podłogówkę wody o temperaturze 45* spowoduje podniesienie narożników czasami tak mocno , że chodząc po posadzce zauważymy jej ruszanie się , skrzypienie . Powstaną też niekontrolowane pęknięcia . Pomóc może dyblowanie ale jeszcze przed rozpoczęciem wygrzewania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.10.2020 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Panowie i ja podepnę się pod temat.Mam wylewkę betonową, grubość 7-8 cm - wykonywana na wiosnę (początek kwietnia). W jaki sposób przeprowadzić wygrzewanie. Jak temperatura, jakie przepływy, jak długo? Z góry dziękuję za każdą poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 25.11.2020 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Nikt nie doradzi?Narazie nie mam sterownika, więc działam manualnie.Wygrzewanie rozpocząłem od temperatury 20 stopnie, codziennie zwiększałem ją o 2 stopnie do 36 stopni, a potem o dwa stopie na dobę w dół.Proces ten mam zamiar powtórzyć dwukrotnie.Czy tak będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 25.11.2020 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Ja wygrzewałem tak, może to Ci pomoże: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.11.2020 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Nikt nie doradzi? Narazie nie mam sterownika, więc działam manualnie. Wygrzewanie rozpocząłem od temperatury 20 stopnie, codziennie zwiększałem ją o 2 stopnie do 36 stopni, a potem o dwa stopie na dobę w dół. Ściągnij ze strony Barlinka (czy innego producenta okładzin) protokół z wygrzewania. Procedura jest podobna u każdego - trwa ze 4 tygodnie, w środku kilka dni z temperaturą maksymalną, jaką jest w stanie dać źródło ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 26.11.2020 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Nikt nie doradzi? Narazie nie mam sterownika, więc działam manualnie. Wygrzewanie rozpocząłem od temperatury 20 stopnie, codziennie zwiększałem ją o 2 stopnie do 36 stopni, a potem o dwa stopie na dobę w dół. Proces ten mam zamiar powtórzyć dwukrotnie. Czy tak będzie ok? Sprawdź efekty wygrzewania - zmierz wilgotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 03.12.2020 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Sprawdź efekty wygrzewania - zmierz wilgotność. Wylewki miałem robione wiosną, pomieszczenia mocno wentylowane - tak, że pomiar wilgotności dokonany przy pomiarze podłóg wykazał ~1.9% A podłogówka dobiero się rozpędzała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts