Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Telewizor na ścianie. Czy ściana wytrzyma?

GutsonWWA

Recommended Posts

Witam,

posiadam ściane działową w mieszkaniu, jest ona zrobiona z cegły o szerokości 6 cm. Kupiony uchwyt do tv który waży może 5kg, i telewizor (dość stary) który waży 17 kg. Czy jak zawiesze go na tej ścianie to czy ściana to wytrzyma? Może to głupie pytanie ale boje się że wyrwie ściane i spadnie..

Kołek mam 8x50 a śrube 8x60. Wiem ze prawdopodobnie rozwali mi kawałek ściany z drugiejs trony ale bede wiercił od 5mm bez udary i starać się nei rozwalić mocno ściany.

Najbardziej zalezy mi na odpowiedzi na temat wytrzymałości ściany z telewizorem ... Pozdrawiam

bez przesady że TV wyrwie ścianę działową.... tym bardziej, ze jest to pełna ściana. Czy na ścianach działowych nie wiszą np szafki w kuchniach ?

trochę z innej beczki, ale było na tym forum dobre porównanie - ktoś pytał czy robić wzmocnienie posadzki pod kominek a ktoś odpisał czy robi wzmocnienie pod lodówkę dwudrzwiową wypełnioną jedzeniem na święta.... :)

Kup dobre kołki i będzie ok (np na fisher jest zapisane jakie obciążenie wytrzymuje jeden kołek, przy tym fi które podałeś to jeden kołek ma taką nośność o ile dobrze pamiętam)

Witam,

posiadam ściane działową w mieszkaniu, jest ona zrobiona z cegły o szerokości 6 cm. Kupiony uchwyt do tv który waży może 5kg, i telewizor (dość stary) który waży 17 kg. Czy jak zawiesze go na tej ścianie to czy ściana to wytrzyma? Może to głupie pytanie ale boje się że wyrwie ściane i spadnie..

Kołek mam 8x50 a śrube 8x60. Wiem ze prawdopodobnie rozwali mi kawałek ściany z drugiejs trony ale bede wiercił od 5mm bez udary i starać się nei rozwalić mocno ściany.

Najbardziej zalezy mi na odpowiedzi na temat wytrzymałości ściany z telewizorem ... Pozdrawiam

Kołek 8x50 i do tego śruba 8x60 ? Raczej nie pasuje.

Ściana z cegły pełnej wytrzyma jeżeli jest usztywniona górą i bokami.

Jeżeli jest z dziurawki to też wytrzyma tylko kołek może wylecieć.

TV będzie "przyklejony" do ściany czy uchwyt jest z wysięgnikiem?

17 kg to małe obciążenie.

PS Nośność kołka a nośność kołka w ścianie to zupełnie różne wartości.