GutsonWWA 08.06.2020 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 Witam, posiadam ściane działową w mieszkaniu, jest ona zrobiona z cegły o szerokości 6 cm. Kupiony uchwyt do tv który waży może 5kg, i telewizor (dość stary) który waży 17 kg. Czy jak zawiesze go na tej ścianie to czy ściana to wytrzyma? Może to głupie pytanie ale boje się że wyrwie ściane i spadnie.. Kołek mam 8x50 a śrube 8x60. Wiem ze prawdopodobnie rozwali mi kawałek ściany z drugiejs trony ale bede wiercił od 5mm bez udary i starać się nei rozwalić mocno ściany. Najbardziej zalezy mi na odpowiedzi na temat wytrzymałości ściany z telewizorem ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 08.06.2020 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 Pewnie dostaniesz kilka odpowiedzi w stylu "spoko, u mnie wisi już 2 lata", ale ja bym telewizora na działówce nie powiesił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GutsonWWA 09.06.2020 04:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Tak naprawdę uchwyt nie będzie praktycznie wysuwane do przodu tylko lekko skrecony w bok więc myślałem że to nie bedzie zbytnio obciazalo ściane. Zasugerowałem się tym że niektórzy wieszają na karton gipsie I się trzyma jak ktoś nie pociągnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzar2 09.06.2020 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 bez przesady że TV wyrwie ścianę działową.... tym bardziej, ze jest to pełna ściana. Czy na ścianach działowych nie wiszą np szafki w kuchniach ? trochę z innej beczki, ale było na tym forum dobre porównanie - ktoś pytał czy robić wzmocnienie posadzki pod kominek a ktoś odpisał czy robi wzmocnienie pod lodówkę dwudrzwiową wypełnioną jedzeniem na święta.... Kup dobre kołki i będzie ok (np na fisher jest zapisane jakie obciążenie wytrzymuje jeden kołek, przy tym fi które podałeś to jeden kołek ma taką nośność o ile dobrze pamiętam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.06.2020 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 Witam, posiadam ściane działową w mieszkaniu, jest ona zrobiona z cegły o szerokości 6 cm. Kupiony uchwyt do tv który waży może 5kg, i telewizor (dość stary) który waży 17 kg. Czy jak zawiesze go na tej ścianie to czy ściana to wytrzyma? Może to głupie pytanie ale boje się że wyrwie ściane i spadnie.. Kołek mam 8x50 a śrube 8x60. Wiem ze prawdopodobnie rozwali mi kawałek ściany z drugiejs trony ale bede wiercił od 5mm bez udary i starać się nei rozwalić mocno ściany. Najbardziej zalezy mi na odpowiedzi na temat wytrzymałości ściany z telewizorem ... Pozdrawiam Kołek 8x50 i do tego śruba 8x60 ? Raczej nie pasuje. Ściana z cegły pełnej wytrzyma jeżeli jest usztywniona górą i bokami. Jeżeli jest z dziurawki to też wytrzyma tylko kołek może wylecieć. TV będzie "przyklejony" do ściany czy uchwyt jest z wysięgnikiem? 17 kg to małe obciążenie. PS Nośność kołka a nośność kołka w ścianie to zupełnie różne wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 10.06.2020 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 Nośność kołka a nośność kołka w ścianie to zupełnie różne wartości. Dokładnie! A szczególnie w smukłej cieniutkiej ściance działowej, która u góry nie jest połączona na sztywno ze stropem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts