Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz vs Ariston Lydos Hybrid

Janusz_WR

Recommended Posts

Witam, po zamontowaniu fotowoltaiki kilka miesięcy temu, chcę zmienić ogrzewanie CWU z gazowego na prąd, do obecnego De Dietricha 100l nie można dołożyć grzałki, więc jestem prawie zdecydowany na tego Aristona 100l. Chciałbym się jednak dopytać ludzi bardziej zorientowanych ode mnie o jedną rzecz, kilkukrotnie zdarzała nam się w domu sytuacja, w której pod koniec napełniania wanny wodą, jej temperatura spadała i konieczna była przerwa w nalewaniu, ponieważ urządzenie nie nadążało z dogrzewaniem na bieżąco. Czy ten Ariston będzie to robił sprawniej i nie dopuści do takiej sytuacji? Spięte jest to z dwufunkcyjnym De Dietrichem gazowym. Większy zasobnik raczej nie wchodzi w grę, bo się po prostu nie zmieści.

urządzenie nie nadążało z dogrzewaniem na bieżąco. Czy ten Ariston będzie to robił sprawniej i nie dopuści do takiej sytuacji?

Wg papierów czas zagrzania w trybie boost (grzalka + pompa) to 3:13h i zużycie 4,255kWh - czyli wychodzi 1,32kW czyli nędza - byle bojler ma ponad 2x mocniejszą grzałkę i o tyle szybciej dogrzeje.

Do tego wszystkie zasobniki z wężownicą grzeją mniejszą pojemność na maksa niż bojler z grzałką na samym dole (bo maksymalna temperatura kończy się tam, gdzie góra wężownicy). Jak chcesz szybko dogrzewać mały zasobnik to weź Joule z dwoma grzałkami po 3kW każda. Jedna na samym dole, więc masz zagrzany cały zasobnik nawet do 65*. A gdyby zabrakło, to 6kW dogrzeje szybko a do tego druga grzałka grzeje tylko górną połowę.

Dziękuję za odpowiedź, myślałem, że uda się połączyć nowe, OSZCZĘDNE urządzenie z instalacją PV, podwójna grzałka to gwarancja ciepłej wody, ale sporo większe zużycie prądu... Czy mówiąc o Joule miałeś na myśli np. taki: https://joule-pl.pl/produkty/podgrzewacze-ze-stali-nierdzewnej-duplex/

Czy mówiąc o Joule miałeś na myśli np. taki: https://joule-pl.pl/produkty/podgrzewacze-ze-stali-nierdzewnej-duplex/

Tak. Teoretycznie wieczne, praktycznie 12 lat gwarancji i zero zabaw z anodami i innego serwisu (poza przeglądem gwarancyjnym po pierwszym roku) - więc pewnie wyjdzie w sumie taniej, niż Ariston.

A jak prąd z PV to i tak za darmo niezależnie, czy COP=1 czy 1,83.

No i 100l wody o temperaturze 65* to znacząco więcej, niż 90@53*.

• 1 year później...