Kaizen 16.06.2020 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 Smiem twierdzic ze prawie zaden, ta statystyka nie pokazuje przyporzadkowania ocen do poszczegolnych przedmiotów lub grup przedmiotów. To jest jeden przedmiot - matematyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.06.2020 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 To jest jeden przedmiot - matematyka. Ok, jak okreslic czy celająca z matematyki jest lepsza od celujacej z fizyki w kontekscie instalacji wm, wg mnie lepsza znajomosc fizyki niz matematyki ma tu znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.06.2020 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 Ok, jak okreslic czy celająca z matematyki jest lepsza od celujacej z fizyki w kontekscie instalacji wm, wg mnie lepsza znajomosc fizyki niz matematyki ma tu znaczenie. Jakoś nie spotkałem w czasie swojej edukacji osób o znacząco różnych ocenach z fizyki i z matematyki (jak jakieś były to raczej wynikały z ustawiania poprzeczki na różnych poziomach przez różnych nauczycieli). Będąc cienkim z matematyki nie można być dobrym z fizyki. Liczenie strat i opłacalności nie wymaga też znajomości budowy atomu, masy kwarka czy pamiętania drugiej prędkości kosmicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.06.2020 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 Jakoś nie spotkałem w czasie swojej edukacji osób o znacząco różnych ocenach z fizyki i z matematyki (jak jakieś były to raczej wynikały z ustawiania poprzeczki na różnych poziomach przez różnych nauczycieli). Będąc cienkim z matematyki nie można być dobrym z fizyki. Liczenie strat i opłacalności nie wymaga też znajomości budowy atomu, masy kwarka czy pamiętania drugiej prędkości kosmicznej. Liczenie strat na wentylacje bynajmniej nie jest az tak proste jak sie nieraz wydaje, szegolnie gdy sie liczy wg własnych teorii i norm. Oczywiscie ze znajomosc mechaniki kwantowej jest w tym przypadku zbedna, ale sama matematyka tu nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 16.06.2020 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 Na 99% nie obejdzie się bez rekuperacji. WEDŁUG OBLICZEŃ obniża ona zapotrzebowanie na energię do ogrzewania o 30-40%. Walenie kotka za pomocą młotka... Jakby tak było, każdy by zakładał WM. ]A tak nie jest. Tak się składa, że oboje macie rację. Rekuperacja rzeczywiście sporo obniża zapotrzebowanie na energię W STOSUNKU DO TAK SAMO WYDAJNIE DZIAŁAJĄCEJ WENTYLACJI GRAWITACYJNEJ. Problem w tym, ze WG nie działa tak samo wydajnie jak WM. W praktyce wydajność WG jest kilkukrotnie mniejsza niż WM, dlatego nie ma co liczyć, że WM obniży rachunki za ogrzewanie o 40% (pewnie jakby policzyć prąd, filtry itp to w ogóle nie obniży). Natomiast zapewnia komfort i świeże powietrze zamiast kiszenia się we własnym smrodku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.06.2020 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 Problem w tym, ze WG nie działa tak samo wydajnie jak WM. W praktyce wydajność WG jest kilkukrotnie mniejsza niż WM, dlatego nie ma co liczyć, że WM obniży rachunki za ogrzewanie o 40% (pewnie jakby policzyć prąd, filtry itp to w ogóle nie obniży). Natomiast zapewnia komfort i świeże powietrze zamiast kiszenia się we własnym smrodku. W zimie, to WG działa aż zbyt wydajnie zazwyczaj. A jak ktoś chce zatykać, to WM łatwiej i to z automatu w wybranych przedziałach czasowych - to dodatkowa oszczędność przy WM - bo przy WG nie zrobisz tak, ze jak wszyscy w domu to masz 150m3/h a jak poza domem to 30m3/h. I tego nikt w obliczeniach nie uwzględnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 16.06.2020 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 Czy mozesz zacytowac moją wypowiedz kwestionującą te 40% strat na wentylację? bo ja jakos nie moge sobie przypomniec. Odnosnie tego wspólczynnika Eah na poziomie 135,8 kWh to podaj pliki zródłowe, rodzaj oprogramowania na ktorym było to liczone. Bez analizy danych do obliczen, przyjetych mostków i innych stałych nie jest mozliwa odpowiedz na takie pytanie. Ządasz niemozliwego, na podstawie samej wartosci nic nie mozna konkretnego powiedziec, po prostu mozna tylko gdybac, a e-nauczanie nic w tym przypadku nie da. Panie Asolt, nie chodzi o to, ze ja to kwestionuje tylko o to ze Pan to ślepo potwierdził a drugi kolega twierdził ze gadam głupoty:) Pan Nurek to wychwycił i idealnie przedstawił a Pan Kaizen ze swoim umiłowanie do szczegółów „przez przypadek” zszedł z tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.06.2020 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 Panie Asolt, nie chodzi o to, ze ja to kwestionuje tylko o to ze Pan to ślepo potwierdził a drugi kolega twierdził ze gadam głupoty:) Pan Nurek to wychwycił i idealnie przedstawił a Pan Kaizen ze swoim umiłowanie do szczegółów „przez przypadek” zszedł z tematu Nie slepo, a tylko to co pokazują obliczenia. Rzeczywistosc a obliczenia w przypadku WG róznią sie znacznie, ale do obliczen ozc nie bierzemy zachowan ludzkich zwiazanych z WG a normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 16.06.2020 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 Skąd wziąłem te 40%? A z własnego OZC. Według niego właśnie takie straty generuje wentylacja grawitacyjna przy wymianie 106m3/h(taką podałem do obliczeń). Żaden z Panów, ani Asolt, ani Kaludiusz X nie zauważyli , że napisałem "WEDŁUG OBLICZEŃ" . Chciałbym zauważyć, że nikt kto ma WG nie wietrzy tak intensywnie. Jeśli by tak było, to wtedy mogę przyjąć na Wasze słowo, że te 50% jest realnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 17.06.2020 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2020 W zimie, to WG działa aż zbyt wydajnie zazwyczaj. A jak ktoś chce zatykać, to WM łatwiej i to z automatu w wybranych przedziałach czasowych - to dodatkowa oszczędność przy WM - bo przy WG nie zrobisz tak, ze jak wszyscy w domu to masz 150m3/h a jak poza domem to 30m3/h. I tego nikt w obliczeniach nie uwzględnia. Chcesz powiedzieć ze przy obliczaniu OZC powinno się uwzględniać dobowe wydajności WM? W taki sposób można dowolnie manipulować wynikami. Mój wynik przy WM to 104kwh/m2. Dramat na kółkach, nie wiem jak to skomentować i co z tym teraz zrobić. Podobno małe zyski słoneczne i ściany z porothermu mnie pogrążyły. Chyba poucinam izolacje o polowe, wstawię nowy kocioł zasypowy z 5klasa, zrobię WG i w ten sposób zbuduje zmodernizowany dom z lat 80’. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 18.06.2020 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Sami liczycie, podajecie wyniki, nie podajecie warunków tych wyliczeń. A później podziały na żłobki itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.06.2020 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Chcesz powiedzieć ze przy obliczaniu OZC powinno się uwzględniać dobowe wydajności WM? W taki sposób można dowolnie manipulować wynikami. Mój wynik przy WM to 104kwh/m2. Dramat na kółkach, nie wiem jak to skomentować i co z tym teraz zrobić. Podobno małe zyski słoneczne i ściany z porothermu mnie pogrążyły. Chyba poucinam izolacje o polowe, wstawię nowy kocioł zasypowy z 5klasa, zrobię WG i w ten sposób zbuduje zmodernizowany dom z lat 80’. Nie podobno a wg obliczen, i nie tylko to, ale przede wszystkim brak WM. Wszystkie te czynniki mają wpływ na zapotrzebowanie nja ciepło. A propo kotła 5 klasy to nie znam kotłow o mocy 4 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 18.06.2020 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Nie podobno a wg obliczen, i nie tylko to, ale przede wszystkim brak WM. Wszystkie te czynniki mają wpływ na zapotrzebowanie nja ciepło. A propo kotła 5 klasy to nie znam kotłow o mocy 4 kW. Tak jak napisałem to już z WM. A z tym kotłem to oczywiście żarcik;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.06.2020 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Chcesz powiedzieć ze przy obliczaniu OZC powinno się uwzględniać dobowe wydajności WM? W taki sposób można dowolnie manipulować wynikami. Jak liczysz na potrzeby podejmowania decyzji - to tak. Powinieneś uwzględniać parametry swojego rekuperatora i swoich preferencji. Nikt z rekuperatorem umożliwiającym ustawienie zmiennej wydajności nie ustawia stale tej samej. Zużycie prądy i koszty filtrów też do liczenia opłacalności powinien przyjąć swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SilverX 19.06.2020 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Będą obowiązywały Cie warunki z dnia wydania pozwolenia. Jeśli masz już działkę to kup lub zamów projekt. Do końca roku napewno zdążysz z pozwoleniem. A co do sposobu ogrzewania. Pewnie liczysz na uczciwy koszt instalacji, instalacja ma być ekologiczna i do tego tania w eksploatacji. Mylę się? To jest nadzieja dla mnie na ogrzewanie samymi kablami, być może nawet bez PC CWU. Oczywiście wliczając WM. Gorzej, że muszę zrobić dokumentację geologiczno-inżynierską, co może potrwać 4 msc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.06.2020 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 To jest nadzieja dla mnie na ogrzewanie samymi kablami, być może nawet bez PC CWU. Oczywiście wliczając WM. Gorzej, że muszę zrobić dokumentację geologiczno-inżynierską, co może potrwać 4 msc... Cudów nie ma. 70l/doba samego CWU to przy grzaniu z COP=1 już masz EP=69 (nie uwzględniając strat). To na CO i wentylację zostaje EP=26 czyli EUco+w=8,67 - nie ma najmniejszych szans. Już przy WT2014 grzanie w 100% prądem z COP=1 jest cudem kreatywności liczącego. Przy WT2017 (o 2021 nie wspominając) to tak grubymi nićmi szyte, że nawet słabo rozgarnięty urzędnik powinien się przyczepić jak ktoś się pod tym podpisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 19.06.2020 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 To jest nadzieja dla mnie na ogrzewanie samymi kablami, być może nawet bez PC CWU. Oczywiście wliczając WM. Gorzej, że muszę zrobić dokumentację geologiczno-inżynierską, co może potrwać 4 msc... Ale tą dokumentacje chcesz zrobić dla własnego świętego spokoju czy narzucił Ci to projektant czy konstruktor? Nie wydaje mi się żeby było to wymagane do wydania samego PnB. Moim zdaniem możesz to zrobić ale wcale nie musisz tego dokładać do wniosku o PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SilverX 19.06.2020 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Cudów nie ma. 70l/doba samego CWU to przy grzaniu z COP=1 już masz EP=69 (nie uwzględniając strat). To na CO i wentylację zostaje EP=26 czyli EUco+w=8,67 - nie ma najmniejszych szans. Już przy WT2014 grzanie w 100% prądem z COP=1 jest cudem kreatywności liczącego. Przy WT2017 (o 2021 nie wspominając) to tak grubymi nićmi szyte, że nawet słabo rozgarnięty urzędnik powinien się przyczepić jak ktoś się pod tym podpisze. To dorzuci się PC do CWU i ewentualnie coś jeszcze. Nie będę robił kotłowni z PC za 30k, wolę założyć 5 kW paneli za 11-12k zł. Ale tą dokumentacje chcesz zrobić dla własnego świętego spokoju czy narzucił Ci to projektant czy konstruktor? Nie wydaje mi się żeby było to wymagane do wydania samego PnB. Moim zdaniem możesz to zrobić ale wcale nie musisz tego dokładać do wniosku o PnB. Dla świętego spokoju robiłbym opinie geologiczną za ~ 1000 zł, dokumentacje inżyniersko-geologiczną wymusza na mnie MPZP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.06.2020 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 (edytowane) Cudów nie ma. 70l/doba samego CWU to przy grzaniu z COP=1 już masz EP=69 (nie uwzględniając strat). To na CO i wentylację zostaje EP=26 czyli EUco+w=8,67 - nie ma najmniejszych szans. Już przy WT2014 grzanie w 100% prądem z COP=1 jest cudem kreatywności liczącego. Przy WT2017 (o 2021 nie wspominając) to tak grubymi nićmi szyte, że nawet słabo rozgarnięty urzędnik powinien się przyczepić jak ktoś się pod tym podpisze. Naciągasz. Przy WT2014, spokojnie dało się to ogarnąć czystym prądem. Oczywiście, niby każdy ma ładować max izolacji, a przy tak prostej wypowiedzi, napisałeś, że jest cudem kreatywności liczącego Zdecyduj się. Sam przeczysz sobie. WT2014, to bajka. Naginasz rzeczywistość. Nie będę robił referatów. Podaj, dlaczego WT2014 jest cudem kreatywności liczącego... Teraz mamy WT2017, za pół roku WT2021. A Ty czepiasz się starej 14, która była do przeskoczenia przez każdego. Dane. Czyste dane. Sam udzielałeś się w wątku z kablami w 2017r. Jesteś orędownikiem tego rozwiązania! A teraz, amnezja? Edytowane 19 Czerwca 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.06.2020 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 (edytowane) Podaj, dlaczego WT2014 jest cudem kreatywności liczącego... Kliknij w sygnaturkę w temat o EP. Pamiętaj, że piszemy w wątku o domu 60m2, gdzie narzut CWU/m2 wychodzi większy, niż przy większych domach. Sam udzielałeś się w wątku z kablami w 2017r. Nawet go założyłem. I wielokrotnie pisałem, że grzanie prądem wymaga pudrowania EP z pomocą biomasy, klimy albo kolektorów. Edytowane 19 Czerwca 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts