neriton 14.06.2020 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 Witam wszystkich, mam problem z umieszczeniem skrzynki energetycznej przy wjeździe na moją działkę. Niestety jedyny dostęp z drogi (wewnętrznej) to 470 cm, a ponieważ chcę umieścić bramę 350 cm + furtkę 100 cm, pojawia się problem. Na rysunku zaznaczyłem jak energetyka postawiła przyłącze, interesuje mnie czy jest to zgodne z warunkami technicznymi - rozdział 2, par. 14: 1. Do działek budowlanych oraz do budynków i urządzeń z nimi związanych należy zapewnić dojście i dojazd umożliwiający dostęp do drogi publicznej, odpowiednie do przeznaczenia i sposobu ich użytkowania oraz wymagań dotyczących ochrony przeciwpożarowej, określonych w przepisach odrębnych. Szerokość jezdni stanowiącej dojazd nie może być mniejsza niż 3 m. tutaj ok - droga wewnętrzna jest odpowiednio szeroka 2. Dopuszcza się zastosowanie dojścia i dojazdu do działek budo wlanych w postaci ciągu pieszo-jezdnego, pod warunkiem że ma on szerokość nie mniejszą niż 5 m, umożliwiającą ruch pieszy oraz ruch i postój pojazdów. tutaj również - droga wewnętrzna nie ma chodnika, również szerokość zachowana 3. Do budynku i urządzeń z nim związanych, wymagających dojazdów, funkcję tę mogą spełniać dojścia, pod warunkiem że ich szerokość nie będzie mniejsza niż 4,5 m. no właśnie - czy takie usytuowanie skrzynki jest zgodne z tym punktem? Wiem, że energetyka robi tak jak jest na projekcie (no powiedzmy) ale czy w takiej sytuacji nie popełniono tutaj błędu na etapie projektowania? Bardzo zależy mi na 4,5 metrowej szerokości w świetle, mogę skrzynkę umieścić po swojej stronie i cofnąć bramę aby zostawić do niej dostęp. Pytanie czy dobrze rozumiem przepis, że 4,5 metra powinno być zachowane? Może są jakieś inne wytyczne w tym zakresie? Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc Neriton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.06.2020 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 Więcej rysunku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neriton 14.06.2020 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 Przesyłam jeszcze fragment mapki z zaznaczonym wjazdem o którym mowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.06.2020 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 (edytowane) Niestety wykonawca ostatniego podziału (czerwona linia od lewej) nie popisał się wyobraźnią. Chytrość wzięła górę.Porozmawiaj z sąsiadem z prawej. Dwie szafki piętrowo postawić przy granicy prostopadłej do zejścia granic 9,45 i 28,39, za nimi metr ogrodzenia i dopiero jego brama(dalej na prawo). Edytowane 14 Czerwca 2020 przez Bertha Porozmawiaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neriton 15.06.2020 05:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 Niestety skrzynki już są na swoim miejscu, jedyna opcja to zmiana projektu i przestawienie skrzynki na mój koszt. Przed tym chciałbym jednak zweryfikować owe 4,5 metra. Elektrycy trzymali się projektu ale podejrzewam, że projekt jest źle zrobiony i jeśli taka szerokość powinna być zachowana, to naprawy będę wymagał od osoby która projektowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 15.06.2020 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 Możesz wojować formalnie a możesz pogadać z ekipą gdy będą w pobliżu. Potem geodeta zamierzy stan istniejący i tak na mapie pozostanie. Masz 18 lat , wiesz co robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts