Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup działki od gminy, przetargi negatywne. Czy mogę negocjować?

martin6230i

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym zakupić działkę od gminy. Przylega ona do działki na której znajduje się nasz dom, nie posiada własnej drogi dojazdowej ani zjazdu. Z informacji które posiadam wynika że mogę kupić ją tylko ja albo właściciel drugiej działki przylegającej, on jednak mieszka za granicą i nic go nie interesuje.

Ok. 2 lata temu gmina ogłosiła przetarg ustalając cene minimalną na 45tys zł, do przetargo zaprosili mnie oraz Pana który nie mieszka w Polsce. Nikt się nie zgłosił, stworzyli drugi przetarg obniżając cenę do 40tys zł i również nikt się nie zgłosił.

Działka o której mowa ma ok. 10a, jest położona w głębokiej wsi. Moim zdaniem jej wartość to ok. 20tys zł. W momencie kiedy odbywały się przetargi nie mysłałem poważnie o jej kupnie, lecz teraz sytuacja finansowa się zmieniła i chciałbym ją nabyć.

Oczywiście chciałbym ponegocjować tą abstrakcyjną cene, czy jest na to szansa? W jaki sposób mógłbym to zrobić?

Podpytaj w referacie gospodarki gruntami czy wobec nieroztrzygnięcia obu przetargów przewidują tryb sprzedaży z wolnej ręki w ograniczonym kręgu nabywców. Rada gminy może podjąć taką uchwałę. Są w potrzebie finansowej, więc mogą się zgodzić aczkolwiek na wielką zniżkę ceny bym nie liczył.