Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wygrzac wylewkę bez pieca

kiepol

Recommended Posts

Witam. Proszę o pomoc. Zanim będzie pompa ciepła chciałbym położyć płytki i panele. Czy da się podpiąć jakiś bojler jeśli tak to jaki i czy z jakąś pompka? Podłogówka 120 mkw.

1. kiedy podkład podłogowy cementowy czy anhydrytowy został ułożony /wylany?

2. Jakiej grubości jest podkład podłogowy?

Pytam ponieważ wilgotność resztkowa zależy właśnie od tych parametrów i dodatkowo od klimatu jaki panował nad powierzchnią podkładu podłogowego.

Przed zakupem czegolwiek do podgrzania wody powinno się wykonać pomiar wilgoci resztkowej podkładu podłogowego. Od wyniku tego ppomiaru i czasu jaki został do ułożenia płytek i laminatu.

Ogrzewanie podłpogowe daje jedynie możliwość przyspieszenia wydalenia z podkładu podłogowego pary wodnej. Jezeli wilgoć resztkowa jest na poziomie 2,5%- można kłaść, a przy poniżej 2% także laminat.

Witam. Proszę o pomoc. Zanim będzie pompa ciepła chciałbym położyć płytki i panele. Czy da się podpiąć jakiś bojler jeśli tak to jaki i czy z jakąś pompka? Podłogówka 120 mkw.

Ciekawe ile takie wygrzewanie z COP1 będzie kosztować ? Nie lepiej najpierw PC i wygrzać nią, przy okazji testując?

Przy G12as jakieś 1100 zł za 5MWh.

Pod warunkiem, że ktoś podczas budowy ma G12as. W przypadku C11 za sam goły kilowat 5000x0,57 = 2850 plus opłaty dystrybucyjne itd.

Już nie raz słyszałem i czytałem , że wygrzewanie posadzek sporo kosztuje, więc sobie położyłem (po 3ch tygodniach od zrobienia posadzek) gres pod zbiornikiem CWU i zainstalowano mi PC. Zbiornik stoi w miejscu, gdzie nie ma podłogówki, bo małe pomieszczenie jest ogrzewane rozdzielaczem i kilkoma dobiegami do niego.