Michał88 21.06.2020 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 Dzień Dobry, Mam nietypowe pytanie. Zakupiłem dom z rynku wtórnego, który ma założoną instalację odkurzacza centralnego i zastanawiam się, czy mógłbym wykorzystać tę instalację do rekuperacji? Oczywiście, zamiast odkurzacza centralnego, myślę tu o wykorzystanie już istniejących kanałów. Będę wdzięczny za komentarzy czy jest to w ogóle technicznie możliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.06.2020 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 Przecież ta instalacja ma przekrój Q 50 , a do rekuperacji potrzeba 7-9 kronie większych pól przekroju instalacji - co Ty chcesz tymi rureczkami wentylować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 21.06.2020 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 Nie ma takiej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 28.06.2020 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2020 Nie ma takiej opcji. Oprócz przekroju wspomnianego wyżej ważny jest jeszcze materiał wewnętrzny instalacji. Powietrze do wdychania przez ludzi musi spełniać normy dotyczące zanieczyszczeń rakotwórczych. Każde tworzywo sztuczne się ulatnia. Im podlejszy i tańszy plastik tym bardziej się to ulatnia, dlatego rury kanalizacyjne śmierdzą, a rury do wentylacji nie! Do odkurzacza nikt nie dba o atesty na przewody, bo tamtędy i tak idzie brudne powietrze ze śmieciami. Wentylacja ma dostarczać świeże powietrze do wdychania przez LUDZI, więc musi mieć kanały, które nie ulatniają cząstek (a przynajmniej w jakimś minimalnym zakresie). To samo dotyczy wszystkich misek, kubeczków, woreczków do środków spożywczych. Ile chińskich produktów ma fałszywe atesty, to już inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts