Marcin_med 16.10.2021 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 U mnie w AP 4 400 zamontowany Zehrn ERV. Jak na razie same plusy sprawność w aktualnych temperaturach około 90% (!) Plus wilgotność w domu z około 37 wzrosła do jakiś 45 i więcej. Także polecam wymianę standardowego na ten zamiennik. Ciekawe byłoby porównanie core erv vs zehrn erv (zamiennik vs zamiennik). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 16.10.2021 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Porównywałem w różnych punktach pracy według danych technicznych. Core na papierze kosmetycznie lepszy, ale to były różnice 1-2%. Nie wiem jak core trzyma się karty, ale zerna badałem w kilku punktach pracy i wychodził praktycznie jak w kalkulatorze - nawet nieznacznie lepiej, ale błąd pomiarowy pewnie spory. Przy tej różnicy cenowej core nie zwróciłby się chyba nigdy w stosunku do zerna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.10.2021 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 A ten core ile kosztuje z ciekawości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 16.10.2021 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Na stronie reqnet do naszego 3260. Czyli ponad 1000zl więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman Filtry 18.10.2021 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Czy ktoś z forumowiczów ma może Thesslę Home 300v/400v/500v ze starej serii (nie z serii Energy) i może zweryfikować parametry i wymiary wymiennika? Trzeba go będzie wyciągnąć z obudowy i zrobić parę fotek, obmierzyć. Odwdzięczymy się kompletem filtrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.10.2021 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Wymieniłem wczoraj wymiennik u siebie. Na wykresie widać(niestety) moment, w którym to nastąpiło Dzisiaj zajrzę jeszcze do środka, ale nie wiem czy tak być powinno. A jeżeli nie, to co mogłem zrobić źle Przy okazji wymiennik wchodzi i wychodzi tak ciężko, że nie wyobrażam sobie wymiany na zimę i lato. Wielu takich wymian by te wymienniki nie przeżyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.10.2021 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Jaki masz bilans nawiew/wywiew? Przy jakim strumieniu te sprawności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.10.2021 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Do 22:00 było 208/208 m3/h. Potem 130/130 m3/h. Jak widać nie ma to wpływu. Nic nie zmieniałem w ustawieniach po wymianie wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 22.10.2021 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Ktoś coś wie o wymiennikach odzyskujących wilgoć do pierwszej serii AirPacków (nie Home)? Jest szansa że kiedyś się pojawią czy jestem w grupie ludzi o której już zpaomniano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.10.2021 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Do 22:00 było 208/208 m3/h. Potem 130/130 m3/h. Jak widać nie ma to wpływu. Nic nie zmieniałem w ustawieniach po wymianie wymiennika. U mnie 211/180 pokazuje 78% sprawności - ale jak widać mam dość spore nierównoważenie. Przy niższych przepływach jest do 85%. Generalnie w porównaniu do receair nie zauważyłem aż tak dużego spadku sprawności temperaturowej. Wrzuć swoje liczby do kalkulatora:https://blaubergselector.com/heat_exchanger/counterflow U mnie wychodziło prawie idealnie jak tam. Będziesz miał pewnośc, że jest wszystko ok. Nawet jeśli temperaturowo będzie gorzej, to sumarycznie będzie dużo lepiej, a jak przyjdą niskie temperatury, to jeszcze większy uzysk, bo woda nie będzie stała. Ktoś coś wie o wymiennikach odzyskujących wilgoć do pierwszej serii AirPacków (nie Home)? Jest szansa że kiedyś się pojawią czy jestem w grupie ludzi o której już zpaomniano? Wyjmij, zmierz wymmienik i pewnie coś dopasujesz. Od thesli na pewno nie będzie, nie oferują do żadnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.10.2021 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Chodzi o to, że sprawność spadła o 12% od razu po wymianie wymiennika. Narazie nie panikuję, bo poczekam na niższe temperatury. Nie mam opomiarowanej wilgotności nawiewu, więc kalkulator mi niewiele powie raczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.10.2021 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Ale wywiew i zewnątrzna wilgotność będziesz miał chyba? Dla wywiewu przelicz sobie z kalkulatora moliera na podstawie tego co masz w domu, ale dla temp wywiewu, a zewnętrzna możesz np z meteo.waw.pl. Zobaczysz czy temperatura nawiewu się będzie zgadzała mniej więcej wilgotność możesz olać. Spadek spory. U mnie był mniejszy, ale przez to, że u mnie centrala nie przekraczała nawet 85% na starym przy takim balansie nawiewu/wywiewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.10.2021 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Ok, źle spojrzałem. Tam trzeba podać temperaturę i wilgotność wywiewu. To mam. A jaki model wymiennika podajesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.10.2021 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 EC EX 366 enthalpy - głębokość 500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 23.10.2021 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2021 W ten sposób wychodzi, że powinienem mieć ~77%. Mam ~80%, więc wszystko w normie. Dla nieentalpicznych wymienników pokazuje też wcześniejsze wartości, czyli ok 90%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 23.10.2021 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2021 czekam aż wyprodukują coś do nowego modelu TG albo trzeba będzie szukać coś innego. W domu już tylko 35% wilgotności, a co będzie gdy się zrobi zimniej :(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman Filtry 01.11.2021 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Jeszcze ze dwa tygodnie i powinny być u nas wersje o głębokości 300mm (czyli do Home 300v/400v/500v) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman Filtry 05.11.2021 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 Ktoś coś wie o wymiennikach odzyskujących wilgoć do pierwszej serii AirPacków (nie Home)? Jest szansa że kiedyś się pojawią czy jestem w grupie ludzi o której już zpaomniano? My nie planujemy przygotowywać gotowego produktu. Problem polega na tym, że w AP2 wymienniki mają doklejane ręcznie uszczelnienia po bokach - w rekuperatorze przestrzeń jest większa niż długość wymiennika. Można to oczywiście zrobić samemu Wystarczy kupić u nas Wymiennik do Thessli Home 300v/400v/500v, odciąć boczne profile prowadzące i dokleić te dziwne uszczelnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktfx 08.11.2021 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Moi drodzy, mamy oficjalne stanowisko centrali w Warszawie prowadzącej program Czyste Powietrze w sprawie wymogów dla rekuperatorów (konkretnie chodzi o sytuację, kiedy ktoś złożył wniosek jeszcze na starych zasadach tj. do 14.05.2020, a chciałby za jakiś czas nabyć reku z odzyskiem wilgoci): Klasa energetyczna minimum A obowiązuje tylko dla wentylacji w nowej wersji Programu Czyste Powietrze. Natomiast dopuszczamy, aby zakupiona wentylacja spełniała wymagania zgodne z normą PN EN 13141-7 . Zgodnie z zapisami Programu Czyste powietrze, wentylacja mechaniczna wraz z odzyskiem ciepła musi spełnić wymagania określone normą PN EN 308, z której wynika, iż we wniosku o dofinansowanie, graniczna sprawność temperaturowa odzysku ciepła nie może być niższa niż 85 %. Norma PN-EN 308 – Wymienniki ciepła - Procedury badawcze wyznaczania wydajności urządzeń do odzyskiwania ciepła w układzie powietrze-powietrze i powietrze-gazy spalinowe. Norma określa laboratoryjne metody badań urządzeń do odzyskiwania ciepła w układzie powietrze-powietrze lub takich, które odzyskują ciepło z gazów spalinowych urządzeń grzewczych w budynkach (z wyjątkiem zastosowań proces-proces) w celu określenia danych znamionowych. Podano wymagania dotyczące badań i procedury dla ich przeprowadzenia oraz określono warunki wstępne wymagane dla przeprowadzenia badań w celu sprawdzenia wydajności podanych przez wytwórcę. Norma PN-EN 13141-7 - norma dotyczy Wentylacji budynków -- Badania właściwości elementów/wyrobów do wentylacji budynków mieszkalnych -- Część 7: Badanie właściwości urządzeń wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej (z odzyskiwaniem ciepła) do wentylacji mechanicznej budynków jednorodzinnych. Norma określa laboratoryjne metody badań oraz wymagania dotyczące badania właściwości aerodynamicznych, cieplnych i akustycznych, oraz zasilania elektrycznego urządzeń instalacji wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej stosowanych w budynkach jednorodzinnych. Urządzenia te obejmują: wentylatory nawiewne i wywiewne, filtry powietrza, wymienniki ciepła powietrze-powietrze z/bez pompy ciepła powietrze-powietrze do odzyskiwania ciepła z powietrza wywiewanego, układ regulacji automatycznej Podsumowując Norma PN-EN 13141-7 obejmuje badanie całych urządzeń wentylacyjnych (wentylatorów, filtrów, wymienników ciepła, układu regulacji) , natomiast badanie samej sprawności wymiennika ciepła, określa się zgodnie z normą PN-EN 308. Ze względu na to ,że badanie wymiennika ciepła i sprawności temperaturowej odzysku ciepła jest określone również w normie PN-EN 13141-7, w tego typu indywidualnych przypadkach NFOŚiGW stoi na stanowisku spełnienie wymagań technicznych dla wentylacji mechanicznej określonej w Programie co pozwala zakwalifikować koszt zakupu wentylacji w ramach Programu. Z poważaniem, Wydział Czystego Powietrza Czyli wynika, że rekuperatory z odzyskiem wilgoci Thesslagreen z serii Entalphy spełniają wymagania Programu Czyste Powietrze (dla wniosków składanych do 14.05.2020), ale powstaje pytanie, jaki dokument załączyć do wniosku o wypłatę, gdyż na stronie Thesslagreen jest do pobrania deklaracja, ale dla wniosków składanych od dnia 15.05.2020, mówiąca o tym, że te rekuperatory posiadają klasę efektywności energetycznej A. Nie ma natomiast wzmianki o normie PN-EN 13141-7, którą to te rekuperatory spełniają. Czy wystarczy załączyć to oświadczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktfx 08.11.2021 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Czyli wynika, że rekuperatory z odzyskiem wilgoci Thesslagreen z serii Entalphy spełniają wymagania Programu Czyste Powietrze (dla wniosków składanych do 14.05.2020), ale powstaje pytanie, jaki dokument załączyć do wniosku o wypłatę, gdyż na stronie Thesslagreen jest do pobrania deklaracja, ale dla wniosków składanych od dnia 15.05.2020, mówiąca o tym, że te rekuperatory posiadają klasę efektywności energetycznej A. Nie ma natomiast wzmianki o normie PN-EN 13141-7, którą to te rekuperatory spełniają. Czy wystarczy załączyć to oświadczenie? Jednak nie... Otrzymałem oficjalne pismo: Szanowny Panie, Zgodnie z zapisami w Programie Priorytetowym Czyste Powietrze obowiązujących do dnia 14 maja 2020r, w przypadku zakupu i montażu wentylacji mechanicznej wraz z odzyskiem ciepła, muszą zostać spełnione wymagania techniczne określone w Programie, które na dzień złożenia wniosku wskazywały, iż zakupiona wentylacja mechaniczna posiada graniczną sprawność temperaturową odzysku ciepła na poziomie minimum 85 %. Wartość granicznej sprawność temperaturowej odzysku ciepła zgodnie z wymaganiami technicznymi należało określić na podstawie normy PN -EN 308 (Wymienniki ciepła - Procedury badawcze wyznaczania wydajności urządzeń do odzyskiwania ciepła w układzie powietrze-powietrze i powietrze-gazy spalinowe), dotyczącej samych wymienników ciepła, lub na podstawie normy PN-EN 13141-7 (Wentylacja budynków - Badania właściwości elementów/wyrobów do wentylacji budynków mieszkalnych -- Część 7: Badanie właściwości urządzeń wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej (z odzyskiwaniem ciepła) do wentylacji mechanicznej budynków jednorodzinnych) dotyczącej centrali wentylacyjnych wyposażonych w wymiennik ciepła, która mimo braku powołania się na nią w Programie, zgodnie z ustaleniami w konsultacjach z ekspertami powinna być również akceptowana jako potwierdzająca spełnienie warunków programu. Jeżeli wentylacja mechaniczna w wersji podstawowej posiada sprawność odzysku ciepła na poziomie równym lub powyżej 85 % to wystarczy, aby dla tego typu urządzenia możliwe było przyznanie dotacji na zakup i montaż wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła dla ulepszonej wersji, wyposażonej w entalpiczny wymiennik ciepła, który oprócz samego ciepła, odzyskuje także wilgoć z usuwanego powietrza. Wymagania techniczne zawarte w treści Programu jak i pozostałe dokumenty obowiązują przyszłego Beneficjenta na dzień złożenia wniosku o dofinansowanie do wfośigw, dlatego nie ma możliwości uwzględnienia wymagań technicznych, które zaczęły obowiązywać w kolejnej wersji programu Czyste Powietrze od dnia 15 maja 2020r. Beneficjent powinien przedstawić odpowiednie dokumenty potwierdzające spełnienie wymagań technicznych określonych w Programie dot. klasy efektywności energetycznej. Wiecej informacji na stronie http://www.czystepowietrze.gov.pl Z poważaniem, Departament Czystego Powietrza NFOŚiGW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts