Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Thessla z odzyskiem wilgoci

Recommended Posts

Różnicy mu warunki nie zrobią. Jeśli dobrze wytrzepałeś wodę to może i na strychu na mrozie leżeć. To tworzywo sztuczne, więc wilgoć mu nie zaszkodzi.

Mój leży w kotłowni w kartonie, ale pójdzie na strych właśnie, bo w jego miejsce wjedzie agregat.

agregat prądotwórczy ?:), co planujesz ?

• Odpowiedzi 628
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wilgotność w domu wzrosła o ok. 10 proc. Dla mnie rewelacja. Służę pomocą użytkownikom starszych TG odnośnie przystosowania wymiennika 366x366x300 dostępnego na filtryaero.

Chcesz powiedzieć że wsadziłeś wymiennik odzyskujący wilgotność do centrali w której oryginalnie był taki?

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?364487-Thessla-z-odzyskiem-wilgoci&p=8044147&viewfull=1#post8044147

Chcesz powiedzieć że wsadziłeś wymiennik odzyskujący wilgotność do centrali w której oryginalnie był taki?

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?364487-Thessla-z-odzyskiem-wilgoci&p=8044147&viewfull=1#post8044147

Z tego co zrozumiałem to właśnie tak to się odbyło. W starych AP2 jest wymiennik bez bocznych profili prowadzących i dodatkowo oklejony pianką. Aby zainstalować dokonać wymiany na oferowany przez nas wymiennik należy:

- odciąć boczne profile prowadzące (one służą do "podwieszenia" wymiennika w modelach AP3

- dokleić w odpowiednich miejscach piankę

- dorobić (albo zsunąć z istniejącego wymiennika i założyć) plastikowe opaski do wyciągania elementu z rekuperatora.

Gabaryty wymiennika są identyczne.

Z tego co zrozumiałem to właśnie tak to się odbyło. W starych AP2 jest wymiennik bez bocznych profili prowadzących i dodatkowo oklejony pianką. Aby zainstalować dokonać wymiany na oferowany przez nas wymiennik należy:

- odciąć boczne profile prowadzące (one służą do "podwieszenia" wymiennika w modelach AP3

- dokleić w odpowiednich miejscach piankę

- dorobić (albo zsunąć z istniejącego wymiennika i założyć) plastikowe opaski do wyciągania elementu z rekuperatora.

Gabaryty wymiennika są identyczne.

Właśnie tak zrobiłem jak napisał Pan Roman

No to jestem zainteresowany szczegółami. Profile odcięte kątówką czy wystarczy coś mniej inwazyjnego? Pianka jakaś konkretna? Coś może pójść nie tak? Moje zdolności manualne są raczej przeciętne :-)

Panie Romanie jakaś szansa że wprowadzicie usługę przeróbki za dopłatą? W tym roku już raczej odpuszczę, bo dwa nawilżacze pracują a czekam na ekipę od PV więc budżet na ten rok zamknięty ale byłbym mocno zainteresowany zakupem tego na kolejny sezon.

Wilgotność w domu wzrosła o ok. 10 proc. Dla mnie rewelacja. Służę pomocą użytkownikom starszych TG odnośnie przystosowania wymiennika 366x366x300 dostępnego na filtryaero.

Tak to mniej więcej dodaje +10%.

agregat prądotwórczy ?:), co planujesz ?

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?208863-Awaryjne-zasilanie-pompy-ciep%C5%82a-czy-jest-co%C5%9B-takiego/page9

No to jestem zainteresowany szczegółami. Profile odcięte kątówką czy wystarczy coś mniej inwazyjnego? Pianka jakaś konkretna? Coś może pójść nie tak? Moje zdolności manualne są raczej przeciętne :-)

Panie Romanie jakaś szansa że wprowadzicie usługę przeróbki za dopłatą? W tym roku już raczej odpuszczę, bo dwa nawilżacze pracują a czekam na ekipę od PV więc budżet na ten rok zamknięty ale byłbym mocno zainteresowany zakupem tego na kolejny sezon.

Za chwilę przez nawilżacze będziesz miał problem z wodą w wymienniku. Przerabiałem temat i chyba był najbardziej upierdliwy ;)

Za chwilę przez nawilżacze będziesz miał problem z wodą w wymienniku. Przerabiałem temat i chyba był najbardziej upierdliwy ;)

Śledzę sprawność odzysku czujnikami by w porę go przedmuchać. Jak coś to klepnięcie automatyzacji na to to kilka minut i będzie się sam pilnował.

Miałem automatyzacje. Ale jak mi co 2h w nocy szumofon się robił, to przestało mi się podobać. Dodatkowo przy największych mrozach tego roku (styczeń) przymorziło mi wymiennik ze 3 razy i zmieniałem algorytm. FPX ma pewną bezwładnośc (pisałem o tym do thessli i wysyłame wykresy).Gdy nagle włącza się wietrzenie, to przy -15 na zewnątrz na wymiennik wpada ujemna temperatura. Dodatkowo podczas wyłaczania wietrzenia mamy efekt przegrzanej grzałki. Ktoś mi pisał na FB że grzałka przytopia mu lekko wentylator.

Zrobiłem stopniowe zwiększanie wydajności, a potem zmniejszanie. Napisałem do TG, że może warto zmienić ten algorytm, odpisali że się przyjrzą, ale nie wiem czy w najnwoszych coś się zmieniło.

Tak to wyglądało w zeszłym roku u mnie. Niestety wtedy modbus czasem szwankował i mam tylko za pierwsze dni grudnia.Nie miałem żadnej automatyzacji, bo i średnia sprawność na poziome 80% jakoś specjalnie mi nie przeszkadzała.

AQQq9jC.png

A tak w tym roku po wymianie wymiennika. Te spadki to oczywiście w momencie wietrzenia

KwWHRNK.png

Oba wykresy w tej samej skali.

Potwierdzam! Wczoraj zamontowałem i zauważyłem wzrost wilgoci w pomieszczeniach w których nie miałem nawilżacza, czyli np. wilgoć wyprodukowana przez nawilżacz w sypialni syna zasiliła moją sypialnie. Po nocy w każdym pomieszczeniu wzrost o 15% z włączonym nawilżaczem tylko w salonie. Teraz (16:00) żona po powrocie z pracy napisała że w domu czuć wilgoć :p Także wyłączam nawilżacz i obserwuje dalej ale od razu jest zauważalna różnica.

Stabilne 53% z czasowymi odchyłkami +/-2%. Nawilżacze może z 5l dziennie dają łącznie na cały dom. Chyba zacznę wyłączać na noc w sypialniach, bo przekracza 60%. W zeszłym roku 15l/dobę nie dawało rady.

a jaki % CO2 ?, jaką masz kubaturę w domu i na ile ustawiłeś wymianę powietrza (m3 na godzinę) ?

pozdrawiam

CO2 w okolicach 500ppm. Ale to jest VOC ściślej mówiąc. Z takiego czujnika https://www.ekinex.com/en/news/new-multi-sensor-for-air-quality-with-regulator.htm

Kubatura jakieś 750m3. W zimę 130-150m3/h.

to masz wymianę powietrza na poziomie 20 % - przyznam nie bardzo wierzę w takim układzie na poziomCO2 w granicach 500 i wilgotność w okolicach 50% ale nie nie jestem specjalistą :), Ja mam kubaturę około 360m3 i aby zapewnić poziom CO2 w okolicach 700 w sypialni muszę dmuchać około 280m3 :(

Nie liczy się procenotowo a ile na osobe. W pomieszczeniach otwartych jest o wiele łatwiej utrzymać CO2 w ryzach. Mam teraz wymianę w ciągu dnia 75m3/h. W domu 2 osoby plus dziecko - czujnik w salonie i poziom nie przekracza 600ppm. Nocą mam 140m3/h i w zamkniętej sypialni poziom CO2 do 800ppm, ale tylko dzięki strefie nocnej i w sypialni mam 1/3 z tych 140m3.

Nie liczy się procenotowo a ile na osobe. W pomieszczeniach otwartych jest o wiele łatwiej utrzymać CO2 w ryzach. Mam teraz wymianę w ciągu dnia 75m3/h. W domu 2 osoby plus dziecko - czujnik w salonie i poziom nie przekracza 600ppm. Nocą mam 140m3/h i w zamkniętej sypialni poziom CO2 do 800ppm, ale tylko dzięki strefie nocnej i w sypialni mam 1/3 z tych 140m3.

Czy przy powierzchni tylko 158m2 centrala 600ka nie jest za duza?

Nisko jak na centralę 600.

Sprawdź sobie punkt pracy wentylatorów czy nie jesteś poza zakresem.

Przy tak małych przepływach i dużym sprężu wentylatory potrafią mocno drgać co szybko degraduje łożyskowanie wirnika.

To wartość minimalna, którą dostałem podczas kalibracji CF. Tylko jak wyliczyć ich punkt pracy?

Sprez raczej nie jest duży, bo spokojnie uzyskuje prawie 600m3 jako wartość max po kalibracji.

Czy przy powierzchni tylko 158m2 centrala 600ka nie jest za duza?

Według mnie nie ma czegoś takiego :) jest maxymalnie cicho, centrala bierze śmiesznie mała ilość prądu, a sprawność erv na niskich biegach jest o wiele wyższa. O ile bez erv był problem z wodą w wymienniku, to teraz nie widzę już żadnej przewagi mniejszej centrali nad dużą.