Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Thessla z odzyskiem wilgoci

Recommended Posts

• Odpowiedzi 628
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Odnosze wrazenie,ze tak,dzisiaj jest ten mrozny dzien gdzie jest u mnie pod wawa -8 temperatura na wyciagu 20 stopni a wdmuchiwana 17. Przy wydajnosci 129m3 Nawilzacz wanas umecto uni ustawiony na 45. (Mam jeden czujnik w salonie, musze dolozyc w lazienkach jeszcze) W takie mrozy bede musial rowniez zwiekszyc w nocy wydajnosc reku lub obnizyc wilgotnosc bo na szybach w kilku pomieszczeniach widac wode skroplona.

Widzialem ze higroplusie jest ta lampaUV,to i ja do swojego na instalacji dorzucilem;)

A ile procentowo w domu? Bo woda na szybach to mało miarodajna ;)

Który to rejestr?

To dotyczy wersji enthalpy.

A u mnie dzisiaj jak w załącznku :) Nawet nawilżacz się rano włączył. Na nawiewie było 13 stopni i totalnie tego nie czuć.

Wentylacja_pobór_energii.jpg

Odnosze wrazenie,ze tak,dzisiaj jest ten mrozny dzien gdzie jest u mnie pod wawa -8 temperatura na wyciagu 20 stopni a wdmuchiwana 17. Przy wydajnosci 129m3 Nawilzacz wanas umecto uni ustawiony na 45. (Mam jeden czujnik w salonie, musze dolozyc w lazienkach jeszcze) W takie mrozy bede musial rowniez zwiekszyc w nocy wydajnosc reku lub obnizyc wilgotnosc bo na szybach w kilku pomieszczeniach widac wode skroplona.

Widzialem ze higroplusie jest ta lampaUV,to i ja do swojego na instalacji dorzucilem;)

A jakie masz okna? 3 szybowe pakiety, ciepły montaż?

wilgotnosc w lazience z samego rana to 56%, pakiet okien 3-szybowy, parapet bez ciepłego montażu tj bez tej półki pir.

Chyba to czysta fizyka i różnica temperatur.

Wogole ta cale rekuperacje montowała mi firma która nie miała pojęcia jak podłączyć particle+ stad naciągnęli mnie jeszcze na moduł expansion. Później zwrot itp. cyrki, nawet już nie przeszli po domie z pomiarem wyciągu/nadmuchu. Stad moje również obawy związane z dostrojeniem wydajności per pomieszczania.

Oczywiście anemostaty to najtańsze chyba jakie były. W łazience i kuchni słychać huk przy 30% nastawy reku.

W chwili obecnej czerpnia -2.7C wywiew 19C nawiew 16.1C i wilgotnosc w pokoju 47% przy ustawieniu 29% na reku tj 124m3/h

Cześć, jeśli chodzi o rejestry jakie udało mi się znaleźć to poniżej macie 3:

- name: AP4 Napiecie nagrzewnicy ERV
     scan_interval: 10
     slave: 10
     input_type: holding
     state_class: measurement
     device_class: voltage
     address: 1285
     unit_of_measurement: V
     scale: 0.00244
     precision: 2
     unique_id: ap4_pwm_erv

- name: AP4 Napiecie nagrzewnicy FPX
     scan_interval: 10
     input_type: holding
     device_class: voltage
     address: 1284
     unit_of_measurement: V
     scale: 0.00244
     precision: 2
     unique_id: FF456C783B184468949FB8B08A60A5CD

- name: AP4 Temperatura ERV
     scan_interval: 9
     unit_of_measurement: °C
     device_class: temperature
     input_type: input
     address: 23
     scale: 0.1
     precision: 1
     unique_id: sensor.ap4_temperatura_erv

Tak więc Owczar, pod rejestrem nr 23, o którym pisaliśmy wcześniej że nie pasują mi temperatury do wyrzutni (jak jest u Ciebie) i podejrzewaliście uszkodzoną sondę - to jest temperatura oznaczona u mnie jako T.TW i jest to temperatura nagrzewnicy ERV - sprawdzałem jak rośnie, w momemncie jak zwiększa się napięcie podawane dla tej nagrzewnicy.

U mnie standardowo nagrzewnica ERV nie chodzi, ustawiłem sobie teraz jak to rozpoznałem próg załączenia dt=4st C, czyli załącza się bardzo rzadko (praktycznie tylko < -6 na zewnątrz)

Do tego FPX ustawiony na -7 i zero spadku sprawności do tej temperatury.

Jeśli chodzi o wilgotność u mnie - to obecnie oscyluje 40-50% w zależności czy ktoś jest w domu, co robimy, itp

h87Y6ZW.png

tutaj natomiast sprawność:

mWjiT4C.png

Nie mam pomysłu jak wyeliminować błędy w obliczaniu sprawności jak chodzi grzałka ERV - jak widać jak się nią bawiłem, to miałem przekłamania o sprawności > 90%

Generalnie sprawność oscyluje mi 82-85%

U mnie z rana 38%@21.5C. Nawilżacz podbija do 40. W zeszłym roku utrzymywałem 45%@22, ale chcę trochę osuszyć podłogi. Aczkolwiek w tym roku zdecydowanie wyższa wilgotność niż rok temu, mimo obecnych temperatur.

Ja sprawność liczę od temperatury za FPX, oraz temperatury za rekuperatorem. Wtórnej nagrzewnicy nie mam.

Edytowane przez Owczar

Tutaj nie do końca się zgodzę. Lepiej wyjdzie pod względem energetycznym aby do wymiennika wpadało -7 i później ew trochę dogrzać grzałka wtórna, niż grzać grzałka fpx. Grzałka wtórna wypadnie dużo lepiej, bo wymiennik jak sam zauważyłeś będzie więcej odzyskiwał = mniej do dogrzania.

Tutaj nie do końca się zgodzę. Lepiej wyjdzie pod względem energetycznym aby do wymiennika wpadało -7 i później ew trochę dogrzać grzałka wtórna, niż grzać grzałka fpx. Grzałka wtórna wypadnie dużo lepiej, bo wymiennik jak sam zauważyłeś będzie więcej odzyskiwał = mniej do dogrzania.

A jeszcze lepiej ogrzać to powietrze z COP 5 zamiast 1. Dlatego uważam, że wtórna to zbędny dodatek.

A jeszcze lepiej ogrzać to powietrze z COP 5 zamiast 1. Dlatego uważam, że wtórna to zbędny dodatek.

Piszesz to z perspektywy osoby która ma PC, a nie każdy tak ma. Druga sprawa, jak sam pisałeś dając b. zimne powietrze na wymiennik, można mieć niska temperature nawiewu. Nie twierdzę że taka grzałka jest idealna, ale na pewno jest dużo lepsza niż grzanie fpx od 0