WojciszPL 14.12.2022 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 Panowie, ja dodam tylko dla potomnych - udało mi się ustalić czy jest temperatura T.TW - która na modbusie jest pod rejestrem nie ujętym w oficjalnym zestawieniu Thessla. Jest to temperatura grzałki wtórnej - zobaczcie jak teraz moduluje u mnie, przy tych mrozach : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 14.12.2022 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 Który to rejestr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 14.12.2022 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 Odnosze wrazenie,ze tak,dzisiaj jest ten mrozny dzien gdzie jest u mnie pod wawa -8 temperatura na wyciagu 20 stopni a wdmuchiwana 17. Przy wydajnosci 129m3 Nawilzacz wanas umecto uni ustawiony na 45. (Mam jeden czujnik w salonie, musze dolozyc w lazienkach jeszcze) W takie mrozy bede musial rowniez zwiekszyc w nocy wydajnosc reku lub obnizyc wilgotnosc bo na szybach w kilku pomieszczeniach widac wode skroplona. Widzialem ze higroplusie jest ta lampaUV,to i ja do swojego na instalacji dorzucilem;) A ile procentowo w domu? Bo woda na szybach to mało miarodajna Który to rejestr? To dotyczy wersji enthalpy. A u mnie dzisiaj jak w załącznku Nawet nawilżacz się rano włączył. Na nawiewie było 13 stopni i totalnie tego nie czuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 16.12.2022 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Odnosze wrazenie,ze tak,dzisiaj jest ten mrozny dzien gdzie jest u mnie pod wawa -8 temperatura na wyciagu 20 stopni a wdmuchiwana 17. Przy wydajnosci 129m3 Nawilzacz wanas umecto uni ustawiony na 45. (Mam jeden czujnik w salonie, musze dolozyc w lazienkach jeszcze) W takie mrozy bede musial rowniez zwiekszyc w nocy wydajnosc reku lub obnizyc wilgotnosc bo na szybach w kilku pomieszczeniach widac wode skroplona. Widzialem ze higroplusie jest ta lampaUV,to i ja do swojego na instalacji dorzucilem;) A jakie masz okna? 3 szybowe pakiety, ciepły montaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Borys85 16.12.2022 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 wilgotnosc w lazience z samego rana to 56%, pakiet okien 3-szybowy, parapet bez ciepłego montażu tj bez tej półki pir. Chyba to czysta fizyka i różnica temperatur.Wogole ta cale rekuperacje montowała mi firma która nie miała pojęcia jak podłączyć particle+ stad naciągnęli mnie jeszcze na moduł expansion. Później zwrot itp. cyrki, nawet już nie przeszli po domie z pomiarem wyciągu/nadmuchu. Stad moje również obawy związane z dostrojeniem wydajności per pomieszczania. Oczywiście anemostaty to najtańsze chyba jakie były. W łazience i kuchni słychać huk przy 30% nastawy reku. W chwili obecnej czerpnia -2.7C wywiew 19C nawiew 16.1C i wilgotnosc w pokoju 47% przy ustawieniu 29% na reku tj 124m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 16.12.2022 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Pytanie na ile stopni ustawiony FPX? ale generalmie sprawnosc wyglada ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.12.2022 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Jak wilgotność u Was? Nie wiem czy to zasługa tego, że na jesieni była duża wilgotność przez długi czas, ale u mnie dziś 50% nadal. Nawilżacze zniesione ze strychu 2 tygodnie temu i stoją nieużywane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojciszPL 16.12.2022 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Cześć, jeśli chodzi o rejestry jakie udało mi się znaleźć to poniżej macie 3: - name: AP4 Napiecie nagrzewnicy ERV scan_interval: 10 slave: 10 input_type: holding state_class: measurement device_class: voltage address: 1285 unit_of_measurement: V scale: 0.00244 precision: 2 unique_id: ap4_pwm_erv - name: AP4 Napiecie nagrzewnicy FPX scan_interval: 10 slave: 10 input_type: holding state_class: measurement device_class: voltage address: 1284 unit_of_measurement: V scale: 0.00244 precision: 2 unique_id: FF456C783B184468949FB8B08A60A5CD - name: AP4 Temperatura ERV scan_interval: 9 unit_of_measurement: °C state_class: measurement device_class: temperature slave: 10 input_type: input address: 23 scale: 0.1 precision: 1 unique_id: sensor.ap4_temperatura_erv Tak więc Owczar, pod rejestrem nr 23, o którym pisaliśmy wcześniej że nie pasują mi temperatury do wyrzutni (jak jest u Ciebie) i podejrzewaliście uszkodzoną sondę - to jest temperatura oznaczona u mnie jako T.TW i jest to temperatura nagrzewnicy ERV - sprawdzałem jak rośnie, w momemncie jak zwiększa się napięcie podawane dla tej nagrzewnicy. U mnie standardowo nagrzewnica ERV nie chodzi, ustawiłem sobie teraz jak to rozpoznałem próg załączenia dt=4st C, czyli załącza się bardzo rzadko (praktycznie tylko < -6 na zewnątrz) Do tego FPX ustawiony na -7 i zero spadku sprawności do tej temperatury. Jeśli chodzi o wilgotność u mnie - to obecnie oscyluje 40-50% w zależności czy ktoś jest w domu, co robimy, itp tutaj natomiast sprawność: Nie mam pomysłu jak wyeliminować błędy w obliczaniu sprawności jak chodzi grzałka ERV - jak widać jak się nią bawiłem, to miałem przekłamania o sprawności > 90% Generalnie sprawność oscyluje mi 82-85% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 16.12.2022 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 (edytowane) U mnie z rana 38%@21.5C. Nawilżacz podbija do 40. W zeszłym roku utrzymywałem 45%@22, ale chcę trochę osuszyć podłogi. Aczkolwiek w tym roku zdecydowanie wyższa wilgotność niż rok temu, mimo obecnych temperatur. Ja sprawność liczę od temperatury za FPX, oraz temperatury za rekuperatorem. Wtórnej nagrzewnicy nie mam. Edytowane 16 Grudnia 2022 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Borys85 18.12.2022 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Fpx mam ustawionego na 1.0 mozna go chyba obnizyc bo strasznie ciagnie pradu ten reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.12.2022 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 W zwykłym można ustawić na -3 w enthalpy na -6. U mnie czujnik temperatury zewnętrznej i Fpx zawyża o 3 stopnie więc realnie włącza się przy -6, ale wtedy temperatura nawiewu spada do 13 stopni (mam mniejszy wywiew). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojciszPL 18.12.2022 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 W enthalpy można ustawić -7, ja tak mam i działa jak należy, zero spadku sprawności. Do tej pory fpx uruchomił się tylko raz, jak była noc z temp do -13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.12.2022 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Sprawność odzysku nie spada przy niższych temperaturach fpx - wręcz rośnie, ale fizyki nie oszukamy i na nawiewie będzie niższa temperatura. Z tego powodu ThesslaGreen w centralach z odzyskiem dodała grzałkę wtórną, choć jak dla mnie to bajer zupełnie zbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Borys85 18.12.2022 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Dokladnie moj tez zawyża o 3 stopnie ide go przestawic bo sporo ciagnie a tu nie chodzi o to bym grzal pradem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.12.2022 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Dokladnie moj tez zawyża o 3 stopnie ide go przestawic bo sporo ciagnie a tu nie chodzi o to bym grzal pradem Przecież jak zawyża, to grzałka włącza się później (przy jeszcze niższej temp. zewnętrznej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojciszPL 18.12.2022 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Tutaj nie do końca się zgodzę. Lepiej wyjdzie pod względem energetycznym aby do wymiennika wpadało -7 i później ew trochę dogrzać grzałka wtórna, niż grzać grzałka fpx. Grzałka wtórna wypadnie dużo lepiej, bo wymiennik jak sam zauważyłeś będzie więcej odzyskiwał = mniej do dogrzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.12.2022 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Ale Borys85 ma jedną grzałkę tylko. On nie ma centrali z grzałką wtórną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojciszPL 18.12.2022 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Ale Borys85 ma jedną grzałkę tylko. On nie ma centrali z grzałką wtórną. Moja odpowiedź była do Owczar, że grzałka to zbędny bajer. Zapomniałem użyć cytatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.12.2022 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Tutaj nie do końca się zgodzę. Lepiej wyjdzie pod względem energetycznym aby do wymiennika wpadało -7 i później ew trochę dogrzać grzałka wtórna, niż grzać grzałka fpx. Grzałka wtórna wypadnie dużo lepiej, bo wymiennik jak sam zauważyłeś będzie więcej odzyskiwał = mniej do dogrzania. A jeszcze lepiej ogrzać to powietrze z COP 5 zamiast 1. Dlatego uważam, że wtórna to zbędny dodatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojciszPL 18.12.2022 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 A jeszcze lepiej ogrzać to powietrze z COP 5 zamiast 1. Dlatego uważam, że wtórna to zbędny dodatek. Piszesz to z perspektywy osoby która ma PC, a nie każdy tak ma. Druga sprawa, jak sam pisałeś dając b. zimne powietrze na wymiennik, można mieć niska temperature nawiewu. Nie twierdzę że taka grzałka jest idealna, ale na pewno jest dużo lepsza niż grzanie fpx od 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts