kko 14.11.2023 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 Wilgotność na bardzo przyjemnym poziomie. Czy czujnik wilgotności jest kalibrowany lub był porównywany z jakimś certyfikowanym?To jest wilgotność na wywiewie lub w jakimś pomieszczeniu? A masz wykres temperatury np. z salonu lub sypialni?I jeszcze pytanie na jakim jest poziomie nawiew i kubatura domu?Twój przykład pokazuje, że nawet bez osuszania przy ERV można utrzymać wilgotność poniżej 60% w sezonie jesiennym (poza małymi wyjątkami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.11.2023 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 Wilgotność na bardzo przyjemnym poziomie. Czy czujnik wilgotności jest kalibrowany lub był porównywany z jakimś certyfikowanym? Nie był kalibrowany, ale zgadza się ze wskazaniami analogowego który mam obok. Jest z dala od nawiewu i okna - blisko drzwi a tuż obok są drzwi do łazienki, więc czasami wzrost wilgotności otwarcie jednych i drugich drzwi po kąpieli. I jeszcze pytanie na jakim jest poziomie nawiew i kubatura domu? https://forum.muratordom.pl/entry.php?132565 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132520 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 19.11.2023 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 Problem nadmiernej wilgotności przy wymienniku ERV występuje rzeczywiście głównie jesienią i zostało to zarówno zaobserwowane, jak i można to stosunkowo prosto wytłumaczyć.. Od trzech dni leje niemal bez przerwy a u mnie teraz 47% wilgotności w domu, 9go listopada było 45%, 4go 51% oczywiście również w dni, kiedy padało. Większą wilgotność (ponad 70%) mam latem, kiedy odpalam chłodzenie podłogą w upalne dni. Poza tym, takie wartości to w moim domku można osiągnąć tylko w łazience, leżąc w wannie z gorącą wodą a i to na niedługi okres, bo po włączeniu 100% wywiewu robi swoje. Wentylowane mam 246m3 (bez wyposażenia) Reku chodzi na 20% jak nikogo w domu nie ma a jak ktoś jest to 40% Wyższe wartości tylko podczas gotowania, kąpieli itp.W pom gosp. z wywiewem suszy się pranie w okresie jeś-zim. Ciekawe czy tynki gipsowe i podłogówka i mur z "pumeksu" mają znaczenie w porównaniu np z silką i tynkami cem-wap plus grzejniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kko 19.11.2023 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 Od trzech dni leje niemal bez przerwy a u mnie teraz 47% wilgotności w domu Przy aktualnych temperaturach na zewnątrz to trzeba dużo pary wodnej dodać, żeby byłą wilgotność w domu powyżej 50-55%. 95% w temperaturze 5C to tylko 6.5g/m3 podczas gdy w domu mamy 10g/m3 przy 50% w 21C. Nadmiar wilgoci jest tylko w stosunkowo ciepłe, deszczowe dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.11.2023 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Dokładnie, teraz odzysk wilgoci jest już jak najbardziej wskazany i porządany. Same materiały mają znaczenie, pod warunkiem, że są pokryte farbą, która pozwala na dyfuzję. U mnie np farba nie pozwala.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.11.2023 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Same materiały mają znaczenie, pod warunkiem, że są pokryte farbą, która pozwala na dyfuzję. U mnie np farba nie pozwala.. Jaki ma SD? Każda powłoka pozwala. Pytanie, z jaką grubością powietrza można to porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.11.2023 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Niestety nie mogę znaleźć. Nie wiem czemu ale dla farb wewnętrznych kabe nie podaje SD.To kabe profilatex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.11.2023 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Niestety nie mogę znaleźć. Nie wiem czemu ale dla farb wewnętrznych kabe nie podaje SD. To kabe profilatex. To z czego wywnioskowałeś, że nie pozwala na dyfuzję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 21.11.2023 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2023 (edytowane) Kabe w swojej ofercie tylko o jednej farbie napisał, że jest wysoceparoprzepuszczalna. Pewnie tak jak napisałeś, ta też jest. Ale patrząc na bezwładność całego domu - który przyjmuje bardzo szybko wilgotność powietrza nawiewanego, dyfuzja pary jet ograniczona dość mocno. Tutaj wykres z ostatnich 90 dni. Wilgotnosc bezwzgledna nawiewu vs wilgotnosc w salonie. W gabinecie praktycznie się pokrywa. [ATTACH=CONFIG]467042[/ATTACH] Edytowane 21 Listopada 2023 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts