_John 26.11.2020 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Podrzucisz linka? https://core.life/en/about/history/ https://www.linkedin.com/posts/recair_companygrowth-togetherwemakeitpossible-marketleader-activity-6665918971566448640-G8CW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryca66 20.12.2020 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 (edytowane) Postanowiłem opisać moje (krótkie) doświadczenia z różnymi wymiennikami.Jestem użytkownikiem centrali AirPack Home 300h.Zamontowana i uruchomiona w nowym budynku w maju 2019r.W sezonie zimowym 2019/2020r pojawił się problem zbyt suchego powietrza.Pomimo łagodnej zimy wilgotność względna oscylowała w okolicach 33-35%, a częstospadała poniżej tej wartości.Zacząłem szukać rozwiązania problemu. Pierwsza myśl to zakup nawilżacza kanałowego.Niestety oferta nawilżaczy na naszym rynku jest bardzo uboga (w przeciwieństwie do np. USA, gdzie jest to standard). Pomijam urządzenia typuHIGROPLUS+ ze względu na cenę zakupu oraz koszty eksploatacji. Widać popularność tych urządzeń jestznikoma. Ostatecznie brałem pod uwagę zakup urządzenia HomEvap (to samo oferuje BRINK), ale z uwagi na problemy z montażem postanowiłem jeszcze spróbować wymiany wymiennika w centrali na typ ERV.W lutym 2020r zakupiłem wymiennik firmy Recair typ RCH160. Był tani, ale niestety nie rozwiązał problemu. Nie zauważyłemwzrostu poziomu wilgotności. Szukałem zatem dalej.W październiku 2020 zakupiłem wymiennik firmy CORE typ C-ERV366. Przez prawie 2 miesiące użytkowania widzę pozytywne rezultaty. W chwili obecnej przy temp. na zewnątrz w granicach 0-2stopnie, wilgotność względna powietrza w domu oscyluje w granicach 42-45%. Widzę znaczną poprawę względem poprzedniego wymiennika. O tym, że działa dobrze świadczy zupełny brakskroplin (odprowadzam do wiadra, nie zrobiłem odpływu do kanalizacji).Ciekawe jak będzie działał przy temp. -10 na zewnątrz. Edytowane 20 Grudnia 2020 przez ryca66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.12.2020 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Wymiennik pasował plug and play? Wyłączyłeś fpx? PS. Akurat higroplus w eksploatacji jest jednym z tańszym przy zastosowaniu nagrzewnicy wodnej. Choć oczywiście nie w zakupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryca66 20.12.2020 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Pasował idealnie.W konfiguracji nic nie zmieniałem, więc fpx jest aktywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.12.2020 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Przy erv nie jest potrzebny z tego co kojarzę. Całkiem bym go nie wyłączał bo zawsze powietrze będzie miało trochę wyższa temp, ale na pewno obniżył do -3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryca66 20.12.2020 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Na razie nie zamierzam zmieniać ustawień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubus1701 20.12.2020 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Miałem czekać na rekuperator z erv od thessli ale widać, że kupując np. Airpack home 400v, mogę sobie sam dokupić wymiennik erv i po prostu wymienić fabryczny... Tym bardziej, że thessla planuje wypusty ERV ale w wersji home dopiero od 500? AirPack 4 mnie nie interesuje że względu umiejscowienia przyłączy po bokach... W każdym razie, dobra informacja i dość zaskakująca... Dającą duże możliwości obecnym właścicielom AirPack ów mającym problemy z zbyt suchym powietrzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.12.2020 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 W październiku 2020 zakupiłem wymiennik firmy CORE typ C-ERV366. Gdzie i za ile? Pewnie odpowiedź ostudzi niejednego entuzjastę i przekieruje myślenie na kupno innego reku fabrycznie z ERV - w razie potrzeby sprzedając posiadany rekuperator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubus1701 20.12.2020 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 https://cennik.peflex.pl/rekuperacja/entalpiczne-wymienniki-przeciwpradowe-erv-core-8982#537 To tak na szybko co znalazłem na internecie. Cena nie mała, ale też nie zabija... Pytanie, ile będzie kosztowała Thessla z fabrycznie zainstalowanym ERV i jak to się ma dokupienie takiego wymiennika do cen rekuperatorów konkurencji na ERV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.12.2020 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Jeśli to takie proste, to z czym ThesslaGreen ma taki problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubus1701 20.12.2020 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 No i to jest właśnie ta łyżka dziegciu w tym wszystkim... Nie wiadomo dlaczego thessla tak długo nie może tego wprowadzić, a z drugiej strony doświadczenie kolegi, który to po prostu założył i działa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryca66 21.12.2020 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Potwierdzam powyższe wpisy. Założyłem i działa dobrze.Wymiennik kupiłem na peflex.pl (cena jest podana na stronie).Na dostawę czekałem kilka tygodni, ale krócej niż podawali przy zamówieniu.Dwukrotnie musiałem potwierdzić wymiary jednostki (łącznie z rys. wymiarowym).Thessla twierdzi, że te ich wymienniki, które bedą mieli w ofercie maja jeszcze wyższy współczynnik odzysku wilgoci od CORE (ok. 20%) https://thesslagreen.com/airpack-home-wymiennik-entalpijny/.Zobaczymy jaka będzie cena.Jeśli to co piszą się sprawdzi to nie będzie trzeba montować nawilżacza kanałowego.Dołączam się do pytania : dlaczego od początku nie oferowali takich wymienników jako dodatkowa opcja, skoro inni producencioferują w standardzie (Aeris, Zehnder). Jest mało prawdopodobne, że przeoczyli problem suchego powietrza.Na koniec dadam, że widzę "światełko w tunelu". Świadomość problemu wśród użytkowników rośnie i producenci oferują coraz lepsze produkty. Ale niestety jest jeszcze problem fizyki zjawiska, której raczej nie przeskoczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 21.12.2020 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Z tego co mi mówili 3 lata temu, to te wymienniki według nich się nie sprawdzają. Ale nie powiedzieli dokładnie czemu. Pracowali już wtedy nad nawilzaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 21.12.2020 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Myślę, że takim "kamieniem milowym" był tutaj przeciwprądowy wymiennik z membrany polimerowej.Wcześniej były tylko wymienniki krzyżowe z celulozy, a tych praktycznie nie dało się kupić w rozmiarach innych niż do urządzeń podwieszanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 21.12.2020 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Celulozowe też mnie nie przekonały. Ale polimerowe to na pewno ciekawe rozwiązanie. Gdyby wymiana była nieco tańsza to bym rozważył wymianę u siebie. Wtedy nawilżacz uzupełniałby tylko niedobory. Ale na ten moment nie ma to u mnie ekonomicznego uzasadnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryca66 21.12.2020 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Zgadzam się. Jeśli w systemie jest zamontowany nawilżacz kanałowy to zakup wymiennika ERV traci sens.Ja chciałem uniknąć montażu kolejnego urządzenia w ciasnym pomieszczeniu technicznym i zaoszczędzić trochę grosza, ale nie mam 100% pewnościczy w przyszłości nie będę montował nawilżacza. Jeśli znajdę odpowiednie urządzenie to kto wie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_med 22.12.2020 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Ciekawe, za 2,5 tyś można kupić erv do ap4 400. Ciekawe czy thessla będzie brała swoje od core? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryca66 23.12.2020 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Wystarczy zwymiarować wymiennik z Pana centrali i wysłać zapytanie do pe-flex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 06.01.2021 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 Ciekawe, za 2,5 tyś można kupić erv do ap4 400. Ciekawe czy thessla będzie brała swoje od core? Zważywszy na to , że obecnie w AP4 są montowane wymienniki od Core ( u mnie model HRV366-H345) to myślę, że właśnie od tej firmy będą brali te entalpiczne. Dlatego wątpię żeby te niby wyższe współczynniki odzysku wilgoci porównywali do wymienników entalpicznych Core. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 10.01.2021 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Panowie jak pisałem nie mogłem się doczekać na Teslę erv i tak zamontowałem zendhera erv - jestem mega zadowolony(pomijam moc, sprawność czy głośność). Wprowadziliśmy się na koniec listopada - pierwsze 2-3 dni dom jakby się do nas dostosowywał niemniej zimę mamy jaka mamy, mieszkam w lesie sosnowym choć nie wiem czy to coś zmienia ale w domu NIE jest sucho...mam kilka czujników Xiaomi wilgotności w domu i wilgotność oscyluje mi pomiędzy 48-56%. Normalnie bierzemy prysznic, dzieci sie kapia, nie mamy nawilżaczy, używamy okapu w kuchni. Jest nas piątka, reku cały czas chodzi na 150m3/h. Czujniki na reku też pokazują ok 48-52% wilgotnosci. Podsumowując erv to była jedna z lepszych dezycji i zakupów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts