Roman Filtry 10.02.2021 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Cieszymy się i czekam na aktualizację, jak będzie Pan miał dane z dłuższego okresu czasu.Akurat mrozy idą, więc będzie z czego wnioskować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 10.02.2021 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Owczar co za wymiennik kupiłeś i za ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 11.02.2021 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 (edytowane) Ten o którym pisałem, zern engineering na filtryaero.pl Mój był za 2190, ale Twój będzie tańszy trochę. Z tego co rozmawiałem z Panem Romanem, mają zamawiać stricte dedykowane do AP4. No i małe porównanie sprawności recair i zerna - sprawność temperaturowa, która powinna być na korzyść zwykłego wymiennika. W recair wietrzenie co jakiś czas bo bez tego sprawność poniżej spada poniżej 70%. Edytowane 11 Lutego 2021 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.02.2021 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Załączniki nie działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 11.02.2021 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Poprawione. Nawiew o 9% wyższy od wywiewu. Sprawność od temperatury FPX -3. Wychodzi na to, że wymienniki HRV są lepsze temperaturowo, ale tylko w pewnych warunkach. Na tych wykresach są niskie przepływy - ok 100m3/h. Ale recair się pocił do prawie 50. Tylko interwały wietrzenia się zmieniały. Przy 40% szybciej się nawet zapychał wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 17.02.2021 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 (edytowane) Recair to ten oryginalny czy w międzyczasie zmieniłeś jeszcze raz?Na zdjęciach fajnie widać temperatury ale co z wilgocią? Chyba nie będziesz miarodajnym testerem bo masz higro, co nie?U nas w te mrozy ostatnie do 33% spadła wilgotność w pokojach na górze. Nawilżacz xiaomi za 5 stówek bez problemu robi z tego 50 ale w jednym miejscu, a trzeba to czyścić i napełniać, no i pomnożyć razy 2-3. Poważnie myślę o wymianie wymiennika w przyszłości, pytanie tylko o ile faktycznie podbije tą wilgotność.(10% było by chyba w porządku, a 15 to już pełen wypas) oraz czy jest dedykowany wymiarami zamiennik do AirPacka 400V, bo na stronie widzę tylko do AP Home. Edytowane 17 Lutego 2021 przez qrko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 17.02.2021 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Do mnie jutro przyjeżdża serwisant Thessli to jak zrobi co ma zrobić to może się skuszę na wymiennik, a już na pewno przed przyszłą zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.02.2021 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Recair siedział tam oryginalnie. Nawet ta najlepsza wersja - RU160-500-100. Owszem mam higro, ale nie chodzi non stop - tylko jak wilgotnośc spada poniżej 45%. Wtedy widze odzysk i wyglada to naprawde dobrze. Wczesniej po wylaczeniu nawilzacza wilgotnosc bezwgledna nawiewu wyrownywala sie z zewnatrzna wartoscia. Co ciekawe, zużycie energii przez nawilżacz (ciepło z zasobnika) spadło o 2/3. Pompa pracuje na rzecz CWU o 1/3 mniej. Dodatkowo odzysk jest stały bez wietrzenia i cudowania. W wolnej chwili zamontuję dodatkowe czujniki wilgotności na wszystkich kanałach rekuperatora żeby mieć podgląd. Chce liczyć odzysk całkowity entalpii porównując entalpię wywiewu z domu z wyrzutną. To tak naprawdę najbardziej miarodajne bo z drugiej strony jest grzałka. Dane mają mi służyć do sterowania bypassem latem. Przykładowo w domuy mamy 23 stopnie i 50% wilgotności, a na zewnątrz wieczorem 20 stopni i 85% wilgotności. Temperaturowo bypass, ale wymiennik entalpiczny jeszcze wycisnie cos z tego i przekaze wilgotnosc nawiewu do wywiewu. Temperatura wzrosnie, ale bilans i tak będzie bardziej korzystny niż bypass. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 17.02.2021 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Super, czekam na dalsze testy, ale generalnie już jestem na TAK. Napisz tylko proszę czy masz zwykłego AirPacka czy Home, bo na stronie widzę ze wymiennik jest do Home'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.02.2021 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Mam Home-a 600v. Najlepiej wyjąć, zobaczyć model i porównać wymiary, budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman Filtry 17.02.2021 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Super, czekam na dalsze testy, ale generalnie już jestem na TAK. Napisz tylko proszę czy masz zwykłego AirPacka czy Home, bo na stronie widzę ze wymiennik jest do Home'a Pytanie jakiej wielkości jest wymiennik AP2? Jeśli mógłbym prosić o foto (w szczególności etykiety Recair) to wtedy dam znać jak to wygląda i kiedy pojawi się w ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 17.02.2021 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Ta etykieta jest na wymienniku? Wyjmowałem go 2x do czyszczenia i nie kojarzę tam nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman Filtry 17.02.2021 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Ta etykieta jest na wymienniku? Wyjmowałem go 2x do czyszczenia i nie kojarzę tam nic. Różnie bywa. Jeśli nie ma wymiarów wskazanych wprost to może być podane to w formie: RU160-500-100 (to jest np. wersja 366 x 366 x 500 mm) albo w formie numeru seryjnego np. 12828.25 A jeśli i to nie to po prostu proszę o zmierzenie w trzech wymiarach: szerokość, wysokość i głębokość z pominięciem bocznych profili T (jeśli występują). Wysokość i szerokość powinna być 366mm natomiast pytanie jaka jest głębokość wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 18.02.2021 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 Do mnie jutro przyjeżdża serwisant Thessli to jak zrobi co ma zrobić to może się skuszę na wymiennik, a już na pewno przed przyszłą zimą. No i był. Zaktualizował oprogramowanie i przepustnica do wymiany mają dosłać nową to se sam wymienię. Póki co zakleił taśma i już 5 stopni więcej na nawiewie... Podpytałem też oczywiście o wymienniki entalpiczne ale niewiele wiedział " do przyszłej zimy powinny być" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 18.02.2021 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 Podasz proszę wszystkie możliwe wersje oprogramowań jakie masz na panelu po kliknięciu napisu Theslagreen? Chciałbym porównać ile jestem do tyłu po 3 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 19.02.2021 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Podasz proszę wszystkie możliwe wersje oprogramowań jakie masz na panelu po kliknięciu napisu Theslagreen? Chciałbym porównać ile jestem do tyłu po 3 latach. Ale ja mam reku Airpack 4 a Ty pewno home. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryca66 19.02.2021 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 U mnie po wymianie na ERV w centrali AP Home 300H wilgotność wzrosła o ok. 10% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 21.02.2021 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 (edytowane) Wczoraj nawilżacz od rana do dzisiaj rana nie pracował, więc można było zebrać dane jak wygląda rzeczywisty odzysk wilgoci w dłuższym czasie. To teraz taka mała ciekawostka - zależność wilgotności bezwględnej w domu od wilgotności bezwględnej nawiewu. Nie jest tajemnicą, że wilgotność w domu zależy ściśle od wilgotności powietrza, które jest nawiewane - czyli nawiew + zyski bytowe. Na wykresie wszystko widać dokładnie. Przy wymianie 140m3/h wilgotność b. w domu jest o jakiś 1g wyższa niż w.b. nawiewu. Gdyby to nie był wymiennik entalpiczny, krzywa czerwona byłaby ten 1g ponad krzywą zieloną, więc rano wilgotność względna wynosiłaby nieco ponad 20%. W nocy system czyta dane z sypialni i nie nawilża jeśli nie ma potrzeby - a tam przy zamkniętych drzwiach wilgotność dochodzi do 53%. Spadek wilgotności nawiewu koło 2 po południu to tryb okap, w którym wentylator wywiewny zwalnia o 50% względem nawiewu, a dodatkowo zwiększana jest moc centrali - mniej wywiewa, mniej odzyskuje, a dodatkowo większa moc - mniejsze sprawność. Między 23, a północą kąpiele, prysznice, co objawia się takim pikiem - na zwykłym wymienniku tego oczywiście nie ma. Dzisiaj od 8 rano to już nawilżacz (przełączenie automatyki na odczyty z dołu), plus poranne mycie. Co ciekawe, widać nawet otwarcie zmywarki podczas suszenia koło 1:30, które przez 1,5h podnosiło wilgotność wywiewu, a tym samym nawiewu. Mimo nawilżacza widać wyraźną zmianę. Wcześniej nawilżacz musiał pracować prawie non stop, nawet w taką pogodę jak dzisiaj. Teraz wystarczy że dostarcza niedobory zysków bytowych, a dalej wszystko nakręca się samo. Wcześniej te wszystkie zyski szły w kanalizację i do wywiewu. Edytowane 21 Lutego 2021 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 21.02.2021 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Przestań już umieszczać wykresy bo zaraz zamówie ten wymiennik :D Kusisz co rusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 21.02.2021 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Powiem Ci szczerze, że sam jestem tym działaniem mile zaskoczony. Wcześniej nawilżacz pożerał 200-300kWh miesięcznie. Nawet w kwietniu czy marcu. A jak u Ciebie teraz wygląda wilgotność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts