Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Thessla z odzyskiem wilgoci

Recommended Posts

• Odpowiedzi 628
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ten o którym pisałem, zern engineering na filtryaero.pl

Mój był za 2190, ale Twój będzie tańszy trochę. Z tego co rozmawiałem z Panem Romanem, mają zamawiać stricte dedykowane do AP4.

No i małe porównanie sprawności recair i zerna - sprawność temperaturowa, która powinna być na korzyść zwykłego wymiennika. W recair wietrzenie co jakiś czas bo bez tego sprawność poniżej spada poniżej 70%.

IMG_20210117_141355.jpg

IMG_20210211_093227.jpg

Edytowane przez Owczar

Poprawione.

Nawiew o 9% wyższy od wywiewu. Sprawność od temperatury FPX -3. Wychodzi na to, że wymienniki HRV są lepsze temperaturowo, ale tylko w pewnych warunkach.

Na tych wykresach są niskie przepływy - ok 100m3/h. Ale recair się pocił do prawie 50. Tylko interwały wietrzenia się zmieniały. Przy 40% szybciej się nawet zapychał wodą.

Recair to ten oryginalny czy w międzyczasie zmieniłeś jeszcze raz?

Na zdjęciach fajnie widać temperatury ale co z wilgocią? Chyba nie będziesz miarodajnym testerem bo masz higro, co nie?

U nas w te mrozy ostatnie do 33% spadła wilgotność w pokojach na górze. Nawilżacz xiaomi za 5 stówek bez problemu robi z tego 50 ale w jednym miejscu, a trzeba to czyścić i napełniać, no i pomnożyć razy 2-3. Poważnie myślę o wymianie wymiennika w przyszłości, pytanie tylko o ile faktycznie podbije tą wilgotność.(10% było by chyba w porządku, a 15 to już pełen wypas) oraz czy jest dedykowany wymiarami zamiennik do AirPacka 400V, bo na stronie widzę tylko do AP Home.

Edytowane przez qrko

Recair siedział tam oryginalnie. Nawet ta najlepsza wersja - RU160-500-100.

Owszem mam higro, ale nie chodzi non stop - tylko jak wilgotnośc spada poniżej 45%. Wtedy widze odzysk i wyglada to naprawde dobrze.

Wczesniej po wylaczeniu nawilzacza wilgotnosc bezwgledna nawiewu wyrownywala sie z zewnatrzna wartoscia.

nawiew.JPG

Co ciekawe, zużycie energii przez nawilżacz (ciepło z zasobnika) spadło o 2/3. Pompa pracuje na rzecz CWU o 1/3 mniej.

Dodatkowo odzysk jest stały bez wietrzenia i cudowania.

W wolnej chwili zamontuję dodatkowe czujniki wilgotności na wszystkich kanałach rekuperatora żeby mieć podgląd. Chce liczyć odzysk całkowity entalpii porównując entalpię wywiewu z domu z wyrzutną. To tak naprawdę najbardziej miarodajne bo z drugiej strony jest grzałka.

Dane mają mi służyć do sterowania bypassem latem.

Przykładowo w domuy mamy 23 stopnie i 50% wilgotności, a na zewnątrz wieczorem 20 stopni i 85% wilgotności. Temperaturowo bypass, ale wymiennik entalpiczny jeszcze wycisnie cos z tego i przekaze wilgotnosc nawiewu do wywiewu. Temperatura wzrosnie, ale bilans i tak będzie bardziej korzystny niż bypass.

Super, czekam na dalsze testy, ale generalnie już jestem na TAK.

Napisz tylko proszę czy masz zwykłego AirPacka czy Home, bo na stronie widzę ze wymiennik jest do Home'a :(

Pytanie jakiej wielkości jest wymiennik AP2? Jeśli mógłbym prosić o foto (w szczególności etykiety Recair) to wtedy dam znać jak to wygląda i kiedy pojawi się w ofercie.

Ta etykieta jest na wymienniku? Wyjmowałem go 2x do czyszczenia i nie kojarzę tam nic.

Różnie bywa. Jeśli nie ma wymiarów wskazanych wprost to może być podane to w formie:

RU160-500-100 (to jest np. wersja 366 x 366 x 500 mm)

albo w formie numeru seryjnego np. 12828.25

A jeśli i to nie ;) to po prostu proszę o zmierzenie w trzech wymiarach: szerokość, wysokość i głębokość z pominięciem bocznych profili T (jeśli występują).

Wysokość i szerokość powinna być 366mm natomiast pytanie jaka jest głębokość wymiennika.

Do mnie jutro przyjeżdża serwisant Thessli to jak zrobi co ma zrobić to może się skuszę na wymiennik, a już na pewno przed przyszłą zimą.

No i był. Zaktualizował oprogramowanie i przepustnica do wymiany mają dosłać nową to se sam wymienię. Póki co zakleił taśma i już 5 stopni więcej na nawiewie...

Podpytałem też oczywiście o wymienniki entalpiczne ale niewiele wiedział " do przyszłej zimy powinny być"

Wczoraj nawilżacz od rana do dzisiaj rana nie pracował, więc można było zebrać dane jak wygląda rzeczywisty odzysk wilgoci w dłuższym czasie.

To teraz taka mała ciekawostka - zależność wilgotności bezwględnej w domu od wilgotności bezwględnej nawiewu. Nie jest tajemnicą, że wilgotność w domu zależy ściśle od wilgotności powietrza, które jest nawiewane - czyli nawiew + zyski bytowe.

20210221_wilgotnosc.JPG

Na wykresie wszystko widać dokładnie. Przy wymianie 140m3/h wilgotność b. w domu jest o jakiś 1g wyższa niż w.b. nawiewu. Gdyby to nie był wymiennik entalpiczny, krzywa czerwona byłaby ten 1g ponad krzywą zieloną, więc rano wilgotność względna wynosiłaby nieco ponad 20%. W nocy system czyta dane z sypialni i nie nawilża jeśli nie ma potrzeby - a tam przy zamkniętych drzwiach wilgotność dochodzi do 53%.

Spadek wilgotności nawiewu koło 2 po południu to tryb okap, w którym wentylator wywiewny zwalnia o 50% względem nawiewu, a dodatkowo zwiększana jest moc centrali - mniej wywiewa, mniej odzyskuje, a dodatkowo większa moc - mniejsze sprawność. Między 23, a północą kąpiele, prysznice, co objawia się takim pikiem - na zwykłym wymienniku tego oczywiście nie ma. Dzisiaj od 8 rano to już nawilżacz (przełączenie automatyki na odczyty z dołu), plus poranne mycie. Co ciekawe, widać nawet otwarcie zmywarki podczas suszenia koło 1:30, które przez 1,5h podnosiło wilgotność wywiewu, a tym samym nawiewu.

Mimo nawilżacza widać wyraźną zmianę. Wcześniej nawilżacz musiał pracować prawie non stop, nawet w taką pogodę jak dzisiaj. Teraz wystarczy że dostarcza niedobory zysków bytowych, a dalej wszystko nakręca się samo. Wcześniej te wszystkie zyski szły w kanalizację i do wywiewu.

Edytowane przez Owczar