mazilo 22.06.2020 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2020 Potrzebuje zamontować większy a co za tym idzie bardziej wydajny wentylator w łazience . Czy z racji przejścia ze średnicy 100mm na 125 mm lub 150 mm mogę zastosować redukcje na samym wyjściu ,czy muszę zrywać cały sufit i wymienić cały kanał aż do komina/ wentylacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 23.06.2020 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2020 Fi 100 a 150 to różnica w polu przekroju ponad dwukrotna [ 3,14 x r^2 ] , przy długim kanale wpływ większych oporów będzie bardzo duży. Fi 100 to jest brzęczek do płoszenia komarów, od fi150 zaczynają się konkretne przepływy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazilo 23.06.2020 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2020 Zgadzam się , ale czy przy odległości od pionu max 220 cm muszę rozbierać cały sufit ?Jest jeszcze możliwość zamontowano wiatraka w odległości 150cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 23.06.2020 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2020 Możesz opisać dokładnie jakie i gdzie są dane średnice? Jaki będzie wydatek wentylatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazilo 24.06.2020 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 Owczarek- nie bardzo rozumiem .Obecnie mam niewielką łazienkę( około 15m3) w której pracuje wiatrak o średnicy 100mm . Totalnie nie daje rady ......Wiatrak oddalony od kabiny znajduje się około 40cm. Chce wymienić na wiatrak 125mm lub 150mm ze względy na możliwości wyciągu ,2-3 razy większa.Nie widzi mi się burzenie sufitu i dlatego stąd moje pytanie o redukcję . Niestety jeśli to mus to zrobię co trzeba :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazilo 24.06.2020 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 Jejciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazilo 24.06.2020 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 oczywiście Owczar - ten słownik , przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.06.2020 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 Czy masz już wybrany wentylator? Zwykłe takie wentylatorki dają więcej hałasu niż szum powietrza w kanale, wiec nie ma co wariować. Po prostu prędkość w kanale się zwiększy i spowoduje większy szum, ale będzie to pikuś przy szumie z wentylatora. Szukaj wentylatora z jak najniższymi obrotami i największym wydatkiem. Powinien mieć grubsza turbinke. Rury bym nie ruszał - jak już pisałem, to będzie tylko mały procent w całości hałasu, a straty będą znikome na takim odcinku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazilo 24.06.2020 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 obecnie mam :http://www.went-dom.pl/produkty/wentylacja/wentylatory/wentylatory_do_domu_i_biura/wentylator_orbit_wxo/chciałbym zmienić na rozmiar 120 lub 150:https://www.nodor.com.pl/wentylatory/lazienkowe/Wentylator-lazienkowy-E-120-GTH Wydajność starego to 90m3/h zaś nowego 120mm- 210/140 m3/h lub 150mm-350m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.06.2020 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 Przy maksymalnej wydajności 350m3/h prędkośc w kanale dojdzie do 12m/s. Zwiększając do 150mm spadnie o połowę i sam szum w kanale będzie zdecydowanie niższy . Aczkolwiek nie wiem czy 350m3 ma sens.350m3 mają centrale do średniej wielkości domu, a realnie na łazienkę wypada 1/3 ciągu centrali, która wymienia łącznie 120-150m3/h. Zanim rozprujesz sufit, sprawdź czy szum będzie akceptowalny i jeśli będzie bardzo źle, to będziesz przerabiał. Czy ten 90m3/h to rzeczywiście za mało? Czym się objawia jego niedomaganie? Pamiętaj, że wentylator nie bierze powietrza znikąd... musisz mu zapewnić dopływ oknami, które mają ograniczoną powierzchnię - jeśli w ogóle masz nawiewniki. Zbyt duży spowoduje hałas i podciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazilo 24.06.2020 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 90m3/h zdecydowanie za mało . Niestety w łazience brak okna , drzwi posiadają kratkę wiec wszystko gra .Niestety przy braniu prysznica ilość pary w łazience jest ogromna . Podczas dłuższego prysznica ( mycie włosów u kobiety ) wręcz woda spływa po wszystkich kaflach .Wiatrak umieszczony jest w suficie okoli 30-40 cm od prysznica .Jeśli proponujesz wymianę wiatraka na 120 mm to raczej zastosuje redukcje i zostanę jak jest . Zastanawiałem się jeszcze na umieszczeniem wiatraka pod prysznicem na ścianie bocznej , ale w przypadku braku konieczności zrywania sufitu chyba odejdę od tego pomysłu .Irytuje mnie jeszcze czujnik wilgoci w obecnym wiatraku . Bardzo często trzeba go przecierać gdyż z racji wilgoci brudzi się i nie działa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.06.2020 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 Kratka w drzwiach ok, ale w tym czasie powinno być w mieszkaniu otwarte okno i drzwi do pokoju, w którym jest to okno. Inaczej nie będzie skąd brać powietrza. Czujniki wilgotności w tak ciężkich warunkach mogą się nie sprawdzać, sugerowałbym włączać wiatrak ręcznie już przed myciem czy prysznicem, aby zapobiec kondensacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazilo 24.06.2020 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 niestety wstawienie okna nie przeskoczę . W okresie letnim zazwyczaj wszędzie są otwarte okna a problem nadal występuje .Muszę przemyśleć ten wiatrak 150 mm ze względu na „ciężkie warunki „ .Wymiana wiatraka , w razie potrzeby kanału wentylacji ,spowodowałaby szybkie odprowadzenie wilgoci na zewnątrz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.06.2020 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 Miałem tylko na myśli okna w innych pomieszczeniach. W taką pogodę jak ostatnio, powietrze na zewnątrz ma bardzo dużą wilgotność. Nawet jak wentylujesz mocno, to wystarczy tylko niewielka ilość wody aby przekroczyć punkt rosy i masz wodę na ścianie. Podejrzewam, że zimą problem nie jest tak uciążliwy. Latem wentylujesz powietrzem o wilgotności nawet 70-75% . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazilo 24.06.2020 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 Zimą problem maleje ,ale jeśli grzeje drabinka na ścianie Niestety z uwagi na coraz cieplejsze zimy ,kratka rzadko dogrzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.06.2020 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 Zwiększenie ciągu poprawi sytuację, ale nie usuniesz problemu całkowicie. Tak, czy inaczej warto spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts