Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena wykonania kanalizacji pod fundamentem

Recommended Posts

Jestem na etapie murowania fundamentów. Ekipa wyprowadza kanalizację po domu: odpływy przez pomarańczowe rury 160mm, jakieś redukcje, etc. Do ogarnięcia jest wyprowadzenie rur przez chudziak z kuchni, WC na parterze, wpustu kanalizacyjnego w kotłowni i 2 lokalnych odpływów w kotłowni pod piec kondensacyjny i zmiękczacz wody. Ile może kosztować robocizna za taką usługę? Ekipa na razie robi, a nie chcę być zaskoczona kwotą z kapelusza. Poradzi ktoś?

Metr rury SN8 spienionej o średnicy 160 kosztuje ok. 25 zl. Położenie metra rury też mniej więcej tyle. Ciekawe ile kosztować bedzie wykop pod te rury? Ale maks to 2500 zl netto w moim odczuciu

Dostałam paragon za materiały do opłacenia. Wyszło ok. 1400 zł. Kwestia do oszacowania to ile policzy mi podwykonawca za robociznę.

Z tego co widziałam i rozmawiałam z majstrem, to podwykonawca zrobił do tej pory:

1. wykucie otworu w ścianie fundamentowej

2. rozprowadzenie rur fi=160mm

3. zamontowanie redukcji i rozprowadzenie rur fi=110mm

4. wyprowadzenie pionu kanalizacyjnego

5. wyprowadzenie rury kanalizacyjnej

6. łączna długość wszystkich rur to mniej więcej 18-20 m (na podstawie paragonu)

7. otworów kanalizacyjnych pod chudziak jest łącznie 9

Ile może mniej więcej kosztować wykonanie takiej roboty?