Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc przy wyborze kotła kondensacyjnego

Chaos1234

Recommended Posts

Witam wszystkich, nadszedł czas wymiany mojego pieca na ekogroszek na kociol kondensacyjny z wbudowanym zasobnikiem. Mimo rozmów z kilkoma fachowcami trudno mi zdecydować który wybrać i tu proszę o Waszą radę.

Mój dom: 130 m2, całość na instalacji z grzejnikami, zamontowana pompa cyrkulacyjna, ocieplenie: podłoga styropian 10 cm, ściana zewn. ceramika 30cm plus styropian 10m, strop drewniany10 cm+ 15cm welna mineralna, okna dwuszybowe z roletami o wspowspółczynniku przenik. ciepła 1.

Do wybory kotly:

1. GB172-24T50-23 PL

2. Immergas zeus victrix 25

3. Vitodens 111- w b1ld 19 kw

4. De Dietrich kumpel mpx 28/33 bić.

Czy w mojej instalacji warto montować kociol wraz z pogodówka ponieważ jeden twierdzi, że tak A drugi wręcz przeciwnie.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Witam wszystkich, nadszedł czas wymiany mojego pieca na ekogroszek na kociol kondensacyjny z wbudowanym zasobnikiem. Mimo rozmów z kilkoma fachowcami trudno mi zdecydować który wybrać i tu proszę o Waszą radę.

Mój dom: 130 m2, całość na instalacji z grzejnikami, zamontowana pompa cyrkulacyjna, ocieplenie: podłoga styropian 10 cm, ściana zewn. ceramika 30cm plus styropian 10m, strop drewniany10 cm+ 15cm welna mineralna, okna dwuszybowe z roletami o wspowspółczynniku przenik. ciepła 1.

Do wybory kotly:

1. GB172-24T50-23 PL

Czy w mojej instalacji warto montować kociol wraz z pogodówka ponieważ jeden twierdzi, że tak A drugi wręcz przeciwnie.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Jezeli okna dwuszybowe to wsp. Uw okna co najmniej 1,5 albo i wiecej, szyby maja 1,0.

W zasadzie jakikolwiek kocioł o mocy 12 kW wystarczy, nie ma sensu brac kotła o mocy powyzej 14-15 kW bo bedzie przewymiarowany i bedzie miał stosunkowo duzą moc minimalną.

Do wybory kotly:

1. GB172-24T50-23 PL

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Witaj, a pytałeś może o wycenę inwestycji na urządzeniach Viessmann? Mamy całą serię kotłów kondensacyjnych Vitodens z opomiarowaniem, sterownikami, zarządzaniem zdalnym. Masz może określony budżet na inwestycje?

Nasi doradcy chętnie pomogą i powiedzą co w Twoim przypadku jest odpowiednie a co zbędne.

Zachęcam do kontaktu - zobacz co oferują i zobacz, czy warto :) TUTAJ

Pozdrawiam i służę pomocą, gdyby były pytania

A sprawdzałeś ofertę Thermagen ? Mam u siebie na starym domu kociol dwufunkcyjny Thermagenu i wydaje mi sie spoko całkiem, a podobno w przypadku awarii dużo tańsze części niz Viessmann ( narazie odpukać nic się nie stało a mija 4 rok) tak samo jeśli chodzi o osprzęt i czujniki też dużo droższe, nie wiem ile w tym prawdy ale instalator mi porównywał i wtedy miało to sens..

Też szukam kotła do nowego domu i się ciągle zastanawiam czy można wybrać lepiej i jeśli tak to co :)

Z cyrkulacją prawda, można dla najdalszego odbiornika wykonać rozwiązanie z podłączonym szeregowo podgrzewaczem pojemnościowym elektrycznym. Co do sterowania czasowego cwu to jest taka możliwość. Dla 222-W jest to standard, dla 111-W nalezy dołożyć dodatkowy albo sterownik do pomieszczenia albo moduł internetowy.

A sprawdzałeś ofertę Thermagen ? Mam u siebie na starym domu kociol dwufunkcyjny Thermagenu i wydaje mi sie spoko całkiem, a podobno w przypadku awarii dużo tańsze części niz Viessmann ( narazie odpukać nic się nie stało a mija 4 rok) tak samo jeśli chodzi o osprzęt i czujniki też dużo droższe, nie wiem ile w tym prawdy ale instalator mi porównywał i wtedy miało to sens..

Też szukam kotła do nowego domu i się ciągle zastanawiam czy można wybrać lepiej i jeśli tak to co :)

Thermagena nie sprawdzałem, wybór pozostawiłem sobie między viessmann vitodent 111 19 kw - w a immergas zeus victrix 24 kw. Za pierwszym przemawia chyba jakość-minus za modulacje bo startuje od 6.5 kw za drugim zakres modulacji od 3.5 kw minus za różne opinie o firmie