grzechu2605 26.06.2020 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 WItam serdecznie,staram sie znalesc jakies sensowne informacje na temat producentow pomp ciepla, ktore warto wziasc pod uwage.Dom budowany w 2020roku. 178m2 pow. uzytkowej +35m2 garaz, ktory raczej grzany nie bedzie.Mysle nad moca okolo 10kW - ale to inny temat. Chodzi mi o producentow oraz poszczegolne modelle - zna ktos moze jakas porownywarke pomp? pozdrawiam serdecznie!Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 27.06.2020 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2020 Jaką pompę? Gruntowa czy powietrzna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechu2605 27.06.2020 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2020 Myślę raczej nad powietrzna. Dom koło Leszna Wlkp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechu2605 06.07.2020 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2020 Witam ponowniemacie jakies doswiadczenia z pompami ciepla, ktore maja wbudowane zbiorniki CWU? czy lepiej celowac w pompe z zewnetrznym zbiornikiem (np. 300L)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 06.07.2020 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2020 Witam ponownie macie jakies doswiadczenia z pompami ciepla, ktore maja wbudowane zbiorniki CWU? czy lepiej celowac w pompe z zewnetrznym zbiornikiem (np. 300L)? Posiadam PC PC z wbudowanym zbiornikiem, co chciałbyś wiedzieć? Przy okazji 10kW do takiego domu, to spora pompa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechu2605 09.07.2020 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 wiem, te 10kW to tak z kapelusza napisalem. pewnie kolo 8kW bedzie pasowac, ale czekam na gotowy projekt domu i odpowiednie obliczenia.Co bym chcial wiedziec, hmm no czy ma to sens w ogole brac pompe ze zbiornikiem. Czy ma to jakies zalety, wady??? (w uzytkowaniu itp....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 09.07.2020 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 wiem, te 10kW to tak z kapelusza napisalem. pewnie kolo 8kW bedzie pasowac, ale czekam na gotowy projekt domu i odpowiednie obliczenia. Co bym chcial wiedziec, hmm no czy ma to sens w ogole brac pompe ze zbiornikiem. Czy ma to jakies zalety, wady??? (w uzytkowaniu itp....) Zalety - mniej miejsca zajmuje, wady - jest droższa plus dodatkowe pytanie o możliwość wymiany zbiornika. Tyle że te mniej miejsca, to zaledwie centymetry a różnica w cenie w moim przypadku to 5000zł. Gdybym nie miał pomieszczenia gospodarczego w którym PC ze zbiornikiem, naczyniem wyrównującym plus osprzęt PC i wodny (licznik, filtr, rozdzielacz wody pitnej) zajmuje raptem powierzchnię 70x110cm i bym musiał postawić to gdzieś na widoku , to trzeba by było te 5k "wyrzucić" ..ale nie musiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 10.07.2020 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2020 Zalety - mniej miejsca zajmuje, wady - jest droższa plus dodatkowe pytanie o możliwość wymiany zbiornika. Tyle że te mniej miejsca, to zaledwie centymetry a różnica w cenie w moim przypadku to 5000zł. Gdybym nie miał pomieszczenia gospodarczego w którym PC ze zbiornikiem, naczyniem wyrównującym plus osprzęt PC i wodny (licznik, filtr, rozdzielacz wody pitnej) zajmuje raptem powierzchnię 70x110cm i bym musiał postawić to gdzieś na widoku , to trzeba by było te 5k "wyrzucić" ..ale nie musiałem Zgadza si. Te "centymetry", to ponad 100% różnicy w stosunku do wersji z wbudowanym zbiornikiem ale wciąż nie jest to specjalnie dużo. Nie wiem czy w ogóle istnieje możliwość wymiany zbiornika wewnętrznego, ale skoro jest ze stali nierdzewnej a ja mam wodę dodatkowo przygotowaną w domu to nie widzę większego problemu. Najlepiej sprawdzić w którymkolwiek sklepie internetowym albo postarać się o wyceny obu wersji i wówczas decydować. W moim wypadku było to znacznie mniej niż 5kPLN, chyba ~1,5kPLN - musiałbym sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 10.07.2020 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2020 (edytowane) Gdy wiesz z czego masz dom i jakie będą izolacje - to potrzebną moc możesz wstępnie sam policzyć wypełniając dane w kalkulatorze na stronie https://cieplowlasciwie.pl/ Przeglądając forum, to najczęściej spotykane tu pompy powietrze-woda to: Daikin Altherma na czynniku R32 - przyszłościowy czynnik, lub Panasonic SDC - pompa zewn. jednowentylatorowa lub wersje mocniejsze z 2 wentylatorami to T-Cap i zaczynają się od 9kW, te już na starym czynniku R410a wychodzącym powoli z użycia. Te wymienione są w splicie - część zewn. i wewn. połączone przewodami z freonem, na Polskie zimy myślę, że bezpieczniejsze. Potem można spotkać Monobloki, wszystko zintegrowane w jednostce zewnętrznej. Te są tańsze, ale mają tę wadę, że do jednostki lecą rury z wodą, a dodawanie glikolu jest niezalecane, bo zmniejsza skuteczność przewodniczą ciepła. Osobiście przymierzam się do Althermy, ma lepszą wydajność w porównaniu z nieco tańszym Panasonic'iem SDC. A wolę mniejszą jednostkę z 1 wentylatorem, w moim przypadku będzie stał przed domem, to mniejsza jednostka nie będzie tak widoczna. A z kalkulatora starczy mi 8kW. W innym temacie trafiłem na ciekawy wykres. Może uda mi się go tu wstawić. Próbowałem szukać rankingów na google, ale zawsze zakres porównywanych pomp jest ograniczony do 2 lub 3 producentów. Ciężko też porównać rankingi między sobą. Ciekawa wydaje mi się pompa Kasai SPLIT R32 (KHA + KMK) na czynniku R32. Ale opinii nie widać i najbliższego serwisanta mam 30 km od domu. Innego producenta w jakimś rankingu widziałem (zapomniałem nazwy) to pompa tańsza od Althermy o 5-6 tys. ale mniejsza wydajność, wyraźnie mocniej spadająca wraz z spadkiem temp. na dworze. A inny model tego producenta jak wydajnościowo był porównywalny z Althermą to też tyle samo kosztował. To już wolę sprawdzonego przez innych Daikina. Edytowane 7 Sierpnia 2020 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts