Nanofox1 28.06.2020 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2020 Do tej pory myślałem, że home to najnowsza linia (tym bardziej, że na stronie thessli nie widzę airpacków serii 4.) Aż 1 sprzedawca zapytał dlaczego nie chce nowszej wersji: AirPack4 500H. Ma ktoś tabelkę poborów prądu airpack 4? W dokumentacji brak, jest tylko wzór... W lipcu będzie (między innymi) home 650H w wersji ERV (a do airpack 4 500H nie wprowadzą ERV, a 400-tka to dla mnie za mało). Chciałbym porównać co ewentualnie stracę wybierając home (650H z ERV) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 28.06.2020 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2020 Mówisz i masz) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 28.06.2020 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2020 Albo jestem ślepy albo tam nie ma poborów prądu [W] (w zależności od Pa i m3/h) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 28.06.2020 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2020 Albo jestem ślepy albo tam nie ma poborów prądu [W] (w zależności od Pa i m3/h) No to sor, nie mam dostępu do interesujących cię informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaenergia 02.07.2020 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2020 (edytowane) Do tej pory myślałem, że home to najnowsza linia (tym bardziej, że na stronie thessli nie widzę airpacków serii 4.) Aż 1 sprzedawca zapytał dlaczego nie chce nowszej wersji: AirPack4 500H. Ma ktoś tabelkę poborów prądu airpack 4? W dokumentacji brak, jest tylko wzór... W lipcu będzie (między innymi) home 650H w wersji ERV (a do airpack 4 500H nie wprowadzą ERV, a 400-tka to dla mnie za mało). Chciałbym porównać co ewentualnie stracę wybierając home (650H z ERV) . Nie pakuj się w AirPack 4 400 ani tym bardziej 500 - te centrale mają bardzo mały wymiennik - szerokość pakietu wynosi tu 345 mm dla porównania np ReQnet czy Renson o podobnej wydajności mają 500 mm - ktoś na fb wrzucał zdjęcie ostatnio. To urządzenie do odzysku ciepła więc wymiennik jest tu kluczowy - mały wymiennik to "świetny" pomysł na obcięcie kosztów dwa wymienniki o szerokości 500 mm to prawie tyle co 3 o szerokości 345 mm - dla mnie wszystko jest jasne, każdy może wejść na strone recair i porównać parametry: https://www.recair.com/pl/recuperator_models.php Edytowane 2 Lipca 2020 przez nowaenergia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 02.07.2020 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2020 (edytowane) Centrale Thessli mają mniejszy wymiennik jak twierdzi kolega w powyższym poście w porównaniu z reQnetem a ten zaś,jak ktoś już tu pisał na forum,ma znacznie większe zużycie prądu w stosunku do TG Oba motywy są bardzo istotne,bądź tu człowieku mądry i pisz wiersze, który z nich wybrać hm... Edytowane 2 Lipca 2020 przez Reku1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 02.07.2020 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2020 Ale home 650h chyba ma już większy wymiennik i jak dotąd nie znalazłem niczego czym by ustępował airpackowi 4 czy reqnetowi. Pomijając kwestie zużycia prądu to do reQneta ponoć nie można podłączyć czujników zewnętrznych a w moim przypadku to już jest dyskwalifikacja reQneta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaenergia 02.07.2020 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2020 Ale home 650h chyba ma już większy wymiennik i jak dotąd nie znalazłem niczego czym by ustępował airpackowi 4 czy reqnetowi. Pomijając kwestie zużycia prądu to do reQneta ponoć nie można podłączyć czujników zewnętrznych a w moim przypadku to już jest dyskwalifikacja reQneta. Nie wiem jaki wymiennik ma 650H spróbuj dopytać w Thessli. Mnie zniechęcili do swojej firmy tymi kłamstwami odnośnie zużycia energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nodus 02.07.2020 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2020 Nie wiem jaki wymiennik ma 650H spróbuj dopytać w Thessli. Mnie zniechęcili do swojej firmy tymi kłamstwami odnośnie zużycia energii. A skąd ta pewność że reQnet podaje rzeczywiste dane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 02.07.2020 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2020 Nie pakuj się w AirPack 4 400 ani tym bardziej 500 - te centrale mają bardzo mały wymiennik - szerokość pakietu wynosi tu 345 mm dla porównania np ReQnet czy Renson o podobnej wydajności mają 500 mm - ktoś na fb wrzucał zdjęcie ostatnio. To urządzenie do odzysku ciepła więc wymiennik jest tu kluczowy - mały wymiennik to "świetny" pomysł na obcięcie kosztów dwa wymienniki o szerokości 500 mm to prawie tyle co 3 o szerokości 345 mm - dla mnie wszystko jest jasne, każdy może wejść na strone recair i porównać parametry: https://www.recair.com/pl/recuperator_models.php W przypadku tego typu wymiennika, więcej nie znaczy lepiej. Przekonało się o tym większość polskich producentów, Thessla też musiała naprawić parę "błędów młodości" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaenergia 03.07.2020 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 A skąd ta pewność że reQnet podaje rzeczywiste dane? Nie ma takiej pewności, jest tylko pewność, że Thesla podaje nieprawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaenergia 03.07.2020 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 W przypadku tego typu wymiennika, więcej nie znaczy lepiej. Przekonało się o tym większość polskich producentów, Thessla też musiała naprawić parę "błędów młodości" Nie zgadzam się z tym. Jak ktoś chce mieć mały wymiennik kupuje centralę o małej wydajności, która jest tańsza. To najważniejszy element w ty, urządzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 03.07.2020 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 Nie zgadzam się z tym. Jak ktoś chce mieć mały wymiennik kupuje centralę o małej wydajności, która jest tańsza. To najważniejszy element w ty, urządzeniu. Nie jest tak prosto jakby się wydawało. W przypadku konstrukcji Recaira przewymiarowanie to dość poważny błąd. I nie ustrzegli są go nawet ci więksi producenci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nodus 03.07.2020 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 Po wcześniejszych wpisach odnośnie różnych wielkości wymienników ciepła w rekuperatorach to się trochę zainteresowałem tematem bo również stoję przed wyborem rekuperatora. Jestem zainteresowany wersją 400 bo mocniejszy nie jest potrzebny dla domu o pow. użytkowej 135m2 (chyba że ktoś ma bardzo skomplikowaną instalację i posiada duże opory) w Airpack jest zastosowany wymiennik Recair Ultimate o powierzchni 36 m2. Zużycie energii w AirPack Home 400v - 278 m³/h (100 Pa) – 78W, natomiast sugerując się wartością JPM w AirPack 4 wartości zużycia energii powinna być mniejsza ale niestety producent nie podaje tych danych dla tej wersji rekuperatora. w reQnet jest wymiennik o pow. 35m2 (nie potrafię znaleźć jaka firma produkuje ich wymiennik). Zużycie energii w reQ V.400 HRV 250 m³/h (100 Pa) - 74 W. Tak więc jeśli chodzi o model 400 to wg. mnie zużycie energii jest na porównywalnym poziomie. Szkoda jedynie że reQnet z wymiennikiem entalpicznym nie spełnia wymagań programu czystego powietrza wówczas wybór byłby dużo łatwiejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 03.07.2020 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 Ale zdajecie sobie sprawdzę, że rozmawiacie o W i przekłada się to na różnice może 2zł miesięcznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.07.2020 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 W przypadku tego typu wymiennika, więcej nie znaczy lepiej. Przekonało się o tym większość polskich producentów, Thessla też musiała naprawić parę "błędów młodości" Więcej znaczy lepiej z jednym wyjątkiem. Ładnie widać na wykresach, jak wydajność spada wraz z prędkością przepływów. Czyli większy wymiennik przy tym samym przepływie odzyska więcej ciepła (będzie miał wyższą sprawność) niż mniejszy. A ten wyjątek, to wymiennik bez odzysku wilgoci w którym sprawność drastycznie spadnie przez zaleganie wody którą przy większych przepływach by wydmuchało. Oczywiście im większy wymiennik tym mniejsze opory przy tym samym przepływie, więc i mniejsze zużycie prądu jak i cichsza praca. Taki przykład z życia (tylko, że ja mam odzysk wilgoci więc problem z zaleganiem wody w wymienniku nie występuje): (prawoklik i "otwórz w nowej karcie" żeby było czytelne). Jak widać im mniejsza wydajność, tym większa sprawność. W chwili którą pokazują cyferki wydajność to 20/26% a sprawność wychodzi 97,3%. O 5:30, gdy reku chodził na 50/65 (czyli ustawione 100% zredukowane j.w.) sprawność wyszła 84,0%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaenergia 04.07.2020 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2020 Nie jest tak prosto jakby się wydawało. W przypadku konstrukcji Recaira przewymiarowanie to dość poważny błąd. I nie ustrzegli są go nawet ci więksi producenci. Wiem o czym piszesz, to było omawiane już na tym forum. Ale teoria, że mniejszy wymiennik działa lepiej dotyczy tylko central, w których wymiennik jest ustawiony jak w Thessli. Jeśli przepływ powietrza przez wymiennik w części przeciwprądowej jest poziomy przy małych wydajnościach centrale tracą sprawność przy temp zewnętrznej poniżej 10 (w zależności od wilgotności wewnątrz budynku jest to bardziej lub mniej intensywne). Wynika to z zatykania kanałów wymiennika powstającym wewnątrz kondensatem, co powoduje zmniejszenie sprawności ze względu na zmniejszenie powierzchni czynnej wymiennika. Przy większych prędkościach powietrze przetyka wymiennik i problem się minimalizuje. Wystarczy jednak ustawić wymiennik tak by powietrze wyciągane z budynku przepływało pionowo z góry na dół i problem znika całkowicie - woda odpływa grawitacyjnie. Kto nie wierzy niech wyciągnie wymiennik z centrali i przetestuje. Wystarczy spryskać wymiennik wodą i poobracać trochę. Problem ten nie występuje też w wymiennikach entalpicznych. Przewymiarowanie wymiennika to jest błąd, ale zastosowanie w centrali o wydajności 400 m3/h wymiennika RS160 o szerokości 500 mm to na 100% nie jest przewymiarowanie. Jeśli ktoś głosi taką teorię to po prostu nie potrafi się przyznać do błędu i zwala winę na innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaenergia 04.07.2020 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2020 Tak więc jeśli chodzi o model 400 to wg. mnie zużycie energii jest na porównywalnym poziomie. Szkoda jedynie że reQnet z wymiennikiem entalpicznym nie spełnia wymagań programu czystego powietrza wówczas wybór byłby dużo łatwiejszy. Czemu nie spełnia? Możesz rozwinąć temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaenergia 04.07.2020 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2020 Ale zdajecie sobie sprawdzę, że rozmawiacie o W i przekłada się to na różnice może 2zł miesięcznie? Nie, rozmawiamy o uczciwości producentów rekuperatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.07.2020 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2020 Kiedy zamieścisz dokładne wyniki pomiarów swojego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts