Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spuszczel: fumigacja, nagrzewanie czy mikrofale

Biedronka777

Recommended Posts

Dzień dobry. Jaką metodę polecacie wybrać do walki ze spuszczelem? Dom jest w stanie surowym zamkniętym, drewno było impregnowane natryskowo preparatem Kuprafung, w składzie budowlanym i potem jeszcze przez nas. Od ok. 2 tygodni pojawiają się na niej robaki, tj. spuszczel i prawdopodobnie kołatek. Znajdujemy dorosłe osobniki, nie widać otworów. Wygląda na to, że wychodzą od strony papy i nie ma jednego konkretnego miejsca, gdzie się kręcą. Dach jest duży. Czy w tej sytuacji skuteczniejsza jest fumigacja, nagrzewanie czy też mikrofale? Ktoś może wie, jaki to jest orientacyjny koszt? Znalazłam tylko info sprzed kilku lat, że fumigacja domu jednorodzinnego to 8-10 tys. Dziękuję i pozdrawiam.

• 4 months później...

Witajcie, chciałbym odświeżyć temat, po różnych forach szukam opinii. Stosunkowo blisko mnie jest ta firma, która przeprowadza fumigację, na stronie piszą coś takiego: https://www.carsekt.pl/fumigacja/

Napisałem do nich wiadomość i w przypadku spuszczela (musiałbym zamówić audyt, ale mówią, że to raczej spuszczel) odpisali, że to co mówi @kryzys czyli ozonowanie nie spełni swojej funkcji. Ozonowanie to bardziej do pojedynczych pomieszczeń typu gabinet stomatologiczny itp, do samochodu, do zabicia zapachów czy raczej dezynfekcji. Szacunkowa wycena była trochę niższa niż to pisze @Biedronka777 ale szczegółowa dopiero po audycie.

I teraz pytanie: jak zweryfikować to co mówi firma? Miał ktoś z nimi do czynienia? @kryzys - czemu uważasz, że fumigacja to "półśrodek"? Widzę, że jest sporo firm, ale tą się interesuję, bo jest "pod ręką" tylko potrzebuję więcej informacji o niej lub o usłudze. Pozdrawiam

Edit: @Bertha - dopiero teraz zobaczyłem, że link, o którym mówisz też ma logo tej samej firmy. To zdjęcie to jest ich praca? Masz może więcej informacji na temat samej usługi albo tej firmy?

Edytowane przez DamianL
zobaczyłem dodatkowe informacje

• 2 years później...