katja 17.11.2004 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 Może to zbieg okoliczności, ale mam wrażenie, ze w ostatnim czasie na forum uaktywnili się ludzie /ludź / z Haasa. Ledwo trochę spadł wątek http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=454027&highlight=unibud#454027, zaraz pojawił się ten. Ale na pewno sie mylę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biela_alicja 17.11.2004 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 Dopiero co na forum, a już z takimi przekonaniami? Może podeprzesz swoje wywody jakimiś konkretnymi wywodami? Sam jestem zainteresowany budową domu z drewna - może szkieletowy, a może z bali? Chętnie zatem posłucham wywodów "antyszkieletowców" Pisze tak bo moj szwagier stawia takie domy.Zna osobiscie p. Marka Nowickiego z CBS Wa-wa i p.Wojciecha Nitke z drugiego CBS-u,choc to calkiem inne firmy.Robi to od 7 lat w kraju zaczynajac z 8 letnim doswiadczeniem z USA. Nie bede robila mu zlej reklamy ale, panowie z obu CBS-ow napewno wiedza o kogo chodzi.Wszyscy z tej malej branzy znaja sie jak lyse konie. I cos do przemyslenia szwagier konczy wlasnie tak jak i ja dom z CERAMIKI. Co prawda jego jest wiekszy i ladniejszy,mowi ze to dom o jakim zawsze snil po nocach. Stawianie i przekonywanie do szkieletu jak to mowi jest jego zajeciem zarobkowym. I to by bylo na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mechanics 17.11.2004 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 I cos do przemyslenia szwagier konczy wlasnie tak jak i ja dom z CERAMIKI. Co prawda jego jest wiekszy i ladniejszy,mowi ze to dom o jakim zawsze snil po nocach. Stawianie i przekonywanie do szkieletu jak to mowi jest jego zajeciem zarobkowym. I to by bylo na tyle. Byc może gdyby zarabial na budowaniu z ceramiki postawiłby sobie w szkielecie Każdy zna najlpeiej wady tego co sam robi to dość częste, że prezes opla jeżdzi volkvagenem i na odwrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biela_alicja 17.11.2004 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 Szymon zapomnialam podac adres gdzie mozesz sie zapytac o wykonawce domu z bala http://www.jugowpark.sudety.it .Przepraszam ale nie moge podac namiaru na swagra bo by mnie zabil ze klepie o tym co mysli prywatnie o szkielecie na forum.Z tego co mi mowi sa to bardzo dobrzy fachowcy ktorzy wykonali ten pensjonat.W schronisku dostaniesz namiar na nich. Co do opla lub vw to nieznam prezesow i nie moge nic powiedziec. Jesli chodzi o szkielet to zaproponowalam aby mi postawil dom szkieletowy.Przyznal ze zaoszczedze 10% w moim przypadku co do tradycyjniaka i abym sobie wybila z glowy atrape jak to on potocznie okresla szkilet."Zanim dojdziesz do wniosku ze to g......o bedzie za pozno".Postawilam wiec tak jak i szwagier murowany,no co prawda narazie to stan surowy zamkniety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pansmart 17.11.2004 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 biela_alicja ej no chyba to trochę przesada z tą atrapą.... , to bardzo energooszczędne domy. W Polsce podejście do nich jest trochę sceptyczne, ale np. w Niemczech 70% domów jest właśnie wybudowane w tej technologii i nie słyszałem narzekań. Przede wszystkim przenikalność cieplna ścian to 0.2 kW/m2. Jest jeszcze kilka zalet. Zresztą..każdy buduje z czego chce - moi rodzice mają dom z pustaka i też sa zadowoleni. Ja chcę mieć prefabryowany szkielet drewniany i też będe się cieszył. Dobrze,że przynajmniej mamy w czym wybierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mechanics 17.11.2004 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 Jesli chodzi o szkielet to zaproponowalam aby mi postawil dom szkieletowy.Przyznal ze zaoszczedze 10% w moim przypadku co do tradycyjniaka i abym sobie wybila z glowy atrape jak to on potocznie okresla szkilet."Zanim dojdziesz do wniosku ze to g......o bedzie za pozno".Postawilam wiec tak jak i szwagier murowany,no co prawda narazie to stan surowy zamkniety. Jeśli zakładasz, zę w Twoim domu maja sie zestarzeć Twoje prawnuki, to jak najbardziej słuszne podejście, jeśli jednak ktoś chce mieć dom na tu i teraz tak jak ja, bo nie wiem, czy za 10 lat nie zechce mieszkać np a Australii, to po co? O ekologii i walorach estetycznych i izolacji cieplnej nie wspominam, ale jednoznacznie przemawiaja za drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biela_alicja 17.11.2004 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 biela_alicja ej no chyba to trochę przesada z tą atrapą.... , to bardzo energooszczędne domy. W Polsce podejście do nich jest trochę sceptyczne, ale np. w Niemczech 70% domów jest właśnie wybudowane w tej technologii i nie słyszałem narzekań. Przede wszystkim przenikalność cieplna ścian to 0.2 kW/m2. Jest jeszcze kilka zalet. Zresztą..każdy buduje z czego chce - moi rodzice mają dom z pustaka i też sa zadowoleni. Ja chcę mieć prefabryowany szkielet drewniany i też będe się cieszył. Dobrze,że przynajmniej mamy w czym wybierać. Nie opowiadaj bajek o 70% jest to ponizej 20% i to tylko w budownictwie jednorodzinnym.Na marginesie to i domy murowane w niemczech maja 0.2 kw/m2 jak i moj w kraju. Poszlam za namowa szwagra ktory twierdzi ze w jego biznesie mowi sie klijentowi to co chce uslyszec.Panowie z CBS wiedza o co chodzi. Natomias w porownaniu do niemiec to domy tradycyjne sa u nas "rozdawane za darmo" i nie sa 3-nie wiecej warte od atrap. Szwagir wyrazil opinie obiektywna a nie subiektywna jak to robi w swojej pracy i tu jest roznica. Stwierdzil jesli sie zdecyduje na szkielet to mi go wybuduje ale, po wylozeniu kawy na lawe zmieklam natychmiast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mechanics 17.11.2004 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 Stwierdzil jesli sie zdecyduje na szkielet to mi go wybuduje ale, po wylozeniu kawy na lawe zmieklam natychmiast. Zreszta dyskusja nt wyższości budowania w jednej technologii nad inną przypomina mi tą nt wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świetami Bożego Narodzenia. Każdy wybuduje sobie to co lubi i niech tak pozostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biela_alicja 17.11.2004 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 Stwierdzil jesli sie zdecyduje na szkielet to mi go wybuduje ale, po wylozeniu kawy na lawe zmieklam natychmiast. Zreszta dyskusja nt wyższości budowania w jednej technologii nad inną przypomina mi tą nt wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świetami Bożego Narodzenia. Każdy wybuduje sobie to co lubi i niech tak pozostanie. Mnie przekonaly argumenty szwagra i realia jakie ida z przystapieniem Polski do UE.Po co mam budowac to co jest nic nie warte za takie same pieniadze.Jesli wydam teraz 10% wiecej to w przyszlosci a, mysle ze za 10-15 lat to nastapi zyskam 300%-400% na wartosci domu murowanego tak jak jest to w normalnym swiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 17.11.2004 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 biela_alicja,może wyjaśnisz co masz na myśli pisząc "Panowie z CBS wiedzą o co chodzi." Bo ja niestety nie wiem, a nie lubię niejasności wypowiadanych na temat Centrum Budownictwa Szkieletowego i to publicznie. Co do firmy CBS Warszawa to proponuję otworzyć stronę http://www.szkielet.com.pl - otworzy się okienko i ... sprawa dla wszystkich będzie jasna.Mogę jedynie jeszcze raz podkreślić - p. Marek Nowicki używa naszej nazwy i naszego loga bez naszej zgody. Sprawa została skierowana do postępowania sądowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 17.11.2004 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 .... Zreszta dyskusja nt wyższości budowania w jednej technologii nad inną przypomina mi tą nt wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świetami Bożego Narodzenia. To nie jest dyskusja nt wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świetami Bożego Narodzenia. Akurat tak się składa że miałem wcześniej szkieletowca a teraz mam normalny murowany dom. I śmiało mogę powiedzieć że szkieletowiec tylko szybciej się stawia i szybciej rozbiera i jest z tym mniej bałaganu. Jest to technologia dla osób którym się naprawdę bardzo spieszy i które nie przykładaja specjalnie wagi do jakości domu i chcą tylko szybko mieszkać. Owszem gdyby cena szkieletowca była adekwatna do jego prawdziwej wartości tak jak to jest np. w USA to pewnie byłby to sposób na tanie budownictwo i naprawdę wiele rodzin zdecydowało by się na ta technologię. Natomiast u nas jest to postawione na głowie za domki w technologi szkieletowej ceny są tylko o ok. 20% niższe niż za normalne prawdziwe murowane domy. To chyba tylko jakaś straszliwa pazerność naszych krajowych budowlańców szkieletowych albo jakiś koszmarny brak rozeznania w tym co się dostaje . Ale znając nasze realia to raczej normalne domy bedą drożeć niż szkieletowce miały by stanieć i kosztować tyle ile są warte czyli 1/4...1/2 tego co aktualnie. Więc wniosek z tego może być tylko jeden to ostatnie chwile kiedy za normalną cenę można jeszcze sobie zbudować prawdziwy dom jeszcze kilka lat i nie będziemy mieli takiej alternatywy bo będzie nas stać tylko na tandetne szkieletowce. Wiem co piszę bo miałem takiego szkieletowca i to ponoć całkiem dobrze zbudowanego z drewna takiego jakiego teraz ze świeca nie uświadczysz. Zresztą to nie jest tylko moje zdanie o tandecie szkieletu wystarczy poczytac opinie na forum ludzi którzy w praktyce pomieszkiwali w takich domkach. Zaraz pewnie odezwie się chór głosów że miełem źle postawiony dom źle ocieplony źle wentylowany itp. ale to zrozumiałe bo moje wypowiedzi "psują rynek" domów szkieletowych. Ale niestety taka jest rzeczywistość obecnie to ostatnie chwile kiedy jeszcze za cenę zbliżoną do szkieletowca można mieć prawdziwy dom. Ludzie łapcie jeszcze ta okazję niedługo już jej nie będzie . To oczywiście moja prywatna opinia - czyli osoby która miała szkieletowca a teraz ma prawdziwy murowany dom. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pansmart 18.11.2004 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 Tak się składa, że moi rodzice mają ten prawdziwy murowany dom...są zadowoleni, ale....dom jest bardzo zimny. Ja też mieszkałem w szkieletowcu i to przez 10 lat, przykro mi negować opinie Pana Inwestora,ale fakt jego niezadowolenia zapewne wynikał z faktu, iż jego dom był budowany tanimi materiałami i ocieplany już na działce, poza tym jest różnica, czy ściany są zbijane gwoździami, czy skręcane na śruby, sposób uszczelniania itp...to są niestety bardzo ważne szczegóły. Dlatego zanim zdecyduję się na firmę, która postawi mi dom, jeżdżę po budowach, żeby nie palnąć gafy. Z przykrością muszę stwierdzić, że polskie firmy budowlane ogromnie mnie zniechęciły jeżeli chodzi o "składanie domów", bo efekt końcowy nie jest aż tak ważny. W każdej firmie nowy, wykończony domek jest ładny i wygląda przyzwoicie. Firma na którą prawie się zdecydowałem daje 30 lat gwarancji, domy nie skrzypią i nie zawalają się po kopnięciu jak to niektórzy sugerują. Ich fabryka do której chętnie zapraszają (polskie firmy jakoś się tego boją), zrobiła na mnie kolosalne wrazenie, podobnie jak budowa w Opolu...Oczywiście każdy buduje taki dom jaki chce, ale nienależy ośmieszać szkieletowców tylko dlatego, że miało się "sfuszerowny" szkielet i pozostał uraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cana 18.11.2004 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 Pansmartmasz rację, nie należy wszystkich szkieletowców wrzucać do jednego worka.Jeżeli chodzi o mnie to mieszkałam w takim domu jakiś czas w Niemczech i to nawet w wybudowanym przez firmę Haas, szkoda,że nie wiedziałam wcześniej o tej budowie w Opolu, bo bym się z ciekawości wybrała. Jeżeli mogę coś doradzić, to nie szukaj dalej - Haas jest dobry-naprawdę, firma którą jeszcze biorę pod uwagę to Wolf, tak się składa, że też niemiecka. Polskie firmy muszą się jeszcze niestety dużo nauczyć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mechanics 18.11.2004 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 [ obecnie to ostatnie chwile kiedy jeszcze za cenę zbliżoną do szkieletowca można mieć prawdziwy dom. Ludzie łapcie jeszcze ta okazję niedługo już jej nie będzie . To oczywiście moja prywatna opinia - czyli osoby która miała szkieletowca a teraz ma prawdziwy murowany dom. Pozdrawiam Twoje sugestie wygladają na tyleż samo ciekawe co nieprawdziwe. Jestem tu od niedawna, ale jak zdążyłem wyczytać od tych co juz wybudowali cena stanu surowego otwartego stanowi to tylko ok. 30% ceny wykończonego domu. Na pozostałe 70% cena jest taka sama (przyjmując średnią) dla obu technologii. Zatem realnie cena konstrukcji szkieletu (z prostszym fundamentem) stanowi zaledwie 1/3 ceny konstukcji murowanej (przy założeniu, że dom szkieletowy w stanie developerskim jest 20% tańszy). 30% (stan surowy otwarty)+70%=100% - murowany 10%+70%=80% - szkielet Jeśli sie mylę proszę o poprawienie bardziej doświadczonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 18.11.2004 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 Mechanics Proporcje cenowe zależa mocno od standardu wykończenia domu . Przy średnim standardzie cena stanu surowego to 40....50%. Pamiętaj że w cenie wykończenia mieszcza się również izolacje docieplenia itp. W domku szkieletowym (mówimy o domku prefabrykowanym) izolacje zabudowane sa już na etapie produkcji seryjnej w fabryce. W domu murowanym wymagane jest reczne wykonywanie robót izolacyjnych na budowie. Przy szkielecie ten etap prac przenosi sie do fabryki gdzie prdukcja seryjna jest dużo tańsza. Generalnie robocizny jest znacznie mniej przy szkielecie niz przy normalnym domu i wiele prac jest wykonywanych w warunkach produkcji seryjnej czyli znacznie tańszej. Nawet jak wszystkie roboty w szkieletowcu są wykonywane na budowie to jest ich znacznie mniej niz przy normalnym domu więc uczciwa cena powinna być o wiele niższa. Pamiętaj że dom to nie tylko same materiały Podstawową wadą szkieletowców jest niski komfort mieszkania wynikajacy z niskiej akumulacyjności budynku. Oznacza to że nie można sobie latem pozwolić na otwarcie drzwi tarasowych w czasie upału bo w pomieszczeniach zaraz bedzie taki sam upał. Tak samo jest zimą jak na któtki czas padnie c.o. to budynaek bardzo szybko się wychładza i nie jest to wcale spowodowane złą izolacyjnością ścian . Całe ciepło błyskawicznie ucieka przez wentylację. Więc w szkielecie aby zblizyc się w komforcie uzytkowania do normalnego domu to latem musimy mieć klimę a zimą wentylację mechaniczna z rekuperatorem. Instalacje takie nie dośc że są bardzo drogie oczywiście jeśli mają być na sensownym poziomie technicznym to jeszcze generują dodatkowe koszty utrzymania i koszty energii i sa upierdliwe w obsłudze. Jak dodasz sobie wszystkie te koszty do szkieletowca to będzie pewnie drożej niz normalny dom. Wiec z tego właśnie powodu napisałem że to jest ostatnia chwila kiedy jesze jest okazja zbudować prawdziwy dom za rozsadna cenę. Jak za kilka lat robocizna pójdzie w góre to juz tylko o normalnym domu pomarzyć można bedzie. Ludzie już nie będa wybierać pomiedzu szkieletowcem a normalnym. Beda stawiać szkieletowce bo tylko na to bedzie ich stać. I będa montować byle jaka hałasujaca klime i byle jakie piece nadmuchowe aby tylko było mniej instalacji do wykonania i taniej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika L. 19.11.2004 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 Pansmart !!!Co to za firma? Piszesz,że ceny podskoczyły w Haasie? Mnie wczoraj właściciele domku Haasa, mówili, ze dostali cenę mniejszą niż w Unibudzie . Hmm..jutro będę z nimi gadać, ale podaj mi proszę namiary na firmę z którą ty budujesz, chętnie z nimi też pogadam przed podjęciem decyzji Namiary na firmę, która postawi mój dom wyślę Ci na priv. Generalnie postawią Ci wszystko, co sobie tylko wyrysujesz i wymarzysz ( najlepsze przecież są projekty indywidualne, bo otrzymujesz dokładnie to, co chcesz ). Facet jest bardzo słowny, przed wyborem jego firmy obejrzałam kilka jego domów - w jednym nawet pomieszkiwałam - jest na prawdę OK ). Co do Haasa, ciekawe, czy pani Kinga pochwali Ci się, ile czasu molestowali tego z Opola, żeby ich wybrał ... W okresie rozmów z nami, "udało im się w końcu go namówić" jak sami powiedzieli Co do jakości Haasa, na pewno nie mam zastrzeżeń, ale ceny!!! Domek, który widziałeś kosztował przed wakacjami 249 000 zł, o ile nic w nim nie przerabiali i nie zmieniali okien (bez fundamentu, który wycenili na 25 000 ). Stwierdziliśmy, że ok, spróbujemy mniejszy: 116 m2 ( też bungalow ) za 220 tys. Po drobnych przeróbkach wewnątrz domu i zmianie (nie wszystkich zresztą) okien zrobiło się bagatela 349 000 zł ( przypominam - domek 116m2 !!!), więc sam widzisz, jak to jest z ich cenami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mechanics 19.11.2004 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 Namiary na firmę, która postawi mój dom wyślę Ci na priv. Generalnie postawią Ci wszystko, co sobie tylko wyrysujesz i wymarzysz ( najlepsze przecież są projekty indywidualne, bo otrzymujesz dokładnie to, co chcesz ). A ja moge tez ten namiar na priva poprosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bet 17.04.2005 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Witam:)jestem nowa na forum, trafiłam tu szukając informacji o domach szkieletowych. Jestem wraz z mężem bardzo zainteresowana wybudowaniem takiego domku - głównie ze względu na niższy koszt inwestycji .Szperając w internecie znalazłam kilka firm które budują takie domki "pod klucz" - trzeba mieć uzbrojoną działkę i pozwolenie na budowę, a potem już tylko meble do wprowadzki.. np. są to domy z płyty OSB. co myślicie o tym?: http://www.fokus.info.pl/http://www.allegro.pl/show_item.php?item=47595714 Szukam solidnej firmy z okolic Wrocławia lub Opola. Macie jakieś namiary? Moniko czy mogę prosić o namiary na firmę ? pozdrawiam wszystkich miłośników szkieletów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 19.04.2005 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Ja kiedyś zapytałem wielu budujących domy szkieletowe (budowlańców, nie inwestorów), czy sobie by takie postawili. Wyniki ankiety były szokujące. Wszyscy woleli domy w technologiach klasycznych.... Zapytajcie tęz w jakich domach mieszkają. Też będzie ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.05.2005 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 piękne szkielety i domy z bali wkleiłam w tym wątku: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=46955 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts