Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klimatyzacja w połowie do grzania

Recommended Posts

Mam dom w ssz, wiązary. Wymyśliłam sobie żeby klime wykorzystywać w połowie do ogrzewania chaty. tzn straty 5500kwh a tego połowę miałaby zapewnić klima, chodziłaby sobie minimalnie całodobowo resztę zapotrzebowania z podłogówki wodnej elektrycznej w taniej taryfie. Potrzebuje grzać/ chłodzić 4 pomieszczenia 1,2 pokoje od zachodu z oknami do podłogi i 3,4 gabinet plus salon. Dom ma nisko okap, teraz słonce przestaje wchodzic do domu kolo 9, 10 zaczyna 15-16. Podejrzewam że jakoś bardzo nagrzewać się nie bedzie. Od południa 1 okno 1,4x1,4.

Chcę to etapować . Na pewno potrzebuje klimy w gabinecie i w salonie, tam by poszedł 1 multi z 2 jednostkami o minimalnej mocy, w nastepnym roku to samo pokoje 1,2, czyli 2 jednostki zawnetrzne na ścianie północnej.

Czy jest to sensowne , czy próbować to rozwiązać jakoś inaczej?

plan(106).jpg

plan(106).jpg

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co ma na celu ogrzewanie wody w celu ogrzewania powietrza w domu. Jaki jest sens inwestowania w wodną podłogówkę i w ogole w podłogówkę akumulacyjną ? Akumulacja ciepła z energii elektrycznej miała sens jak nie było PV, obecnie w nocy i weekendy mamy tani prąd a w dzień za darmoz PV.

Co ma na celu ogrzewanie wody w celu ogrzewania powietrza w domu. Jaki jest sens inwestowania w wodną podłogówkę i w ogole w podłogówkę akumulacyjną ? Akumulacja ciepła z energii elektrycznej miała sens jak nie było PV, obecnie w nocy i weekendy mamy tani prąd a w dzień za darmoz PV.

Właśnie ta akumulacja to oszczędności i komfort

Właśnie ta akumulacja to oszczędności i komfort

a gdzie oszczędność ? Zaletą ogrzewania elektrycznego jest sterowalność czyli zużywanie dokładnie tyle energii ile jest niezbędne do otrzymania komfortowej temperatury, wszelkie średniowieczne ukąłdy akumulacyjne tej cechy nie posiadają i są do dupy, można owszem otworzyć okno jak się korzysta z piekazrnika albo w tym czasie ogrzewanie nie będzie pobieralo energii jak nie jest akumulacujne. Nigdy nie miałem akumulacyjnych pieców itp i zawsze ogrzewanie grzejnikami było korzystne kosztowo.

Podłogówka ma dawać stabilne odczucie temperatury kiedy klima się wyłączy, z resztą nie chce mi się na ten temat rozpisywać , to już było wiele razy. Podłogówkę mam juz zrobioną, rozdzielacz. Teraz pozostaje zrobić hydraulikę i podpiąć pod jakiś uzywany kocioł elektryczny.

Podłogówka ma dawać stabilne odczucie temperatury kiedy klima się wyłączy, z resztą nie chce mi się na ten temat rozpisywać , to już było wiele razy. Podłogówkę mam juz zrobioną, rozdzielacz. Teraz pozostaje zrobić hydraulikę i podpiąć pod jakiś uzywany kocioł elektryczny.

totalna bzdura ja mam niestabilne odczucie temperatury :confused:na samej kimie włącza się raz na 6h i pracuje 60,70 min, gdybym miał dodatkowe źródło ciepła to w ogóle by się nie włączyła.

totalna bzdura ja mam niestabilne odczucie temperatury :confused:na samej kimie włącza się raz na 6h i pracuje 60,70 min, gdybym miał dodatkowe źródło ciepła to w ogóle by się nie włączyła.

Jakie masz wachania na termometrze. Przy podłogówce czekasz kilka h jak spadnie o 0,1* i się uruchomi. Przy grzaniu akumulacyjnym masz taniej przy gorszym komforcie i tyle.

Tak się zastanawiam czy nie grzać podłogówką bez kagańca i tak będę miał nadwyżki z PV w drogiej a podłogówka w dzień i tak mało chodzi

klima ma gównianą histereze niestety.

i tak i nie, a jaka to jest idealna histereza?

Nie jest ona stała w każdym zakresie temperatur zewnętrznych im zimniej na zewnątrz, a w szczególności większa wilgotność oraz wiatr tym histereza mniejsza, zaobserwowałem to zarówno w domu ogrzewanym konwektorami elektrycznymi jak również ogrzewanego centralnym na gaz.

Jakie masz wachania na termometrze. Przy podłogówce czekasz kilka h jak spadnie o 0,1* i się uruchomi. Przy grzaniu akumulacyjnym masz taniej przy gorszym komforcie i tyle.

Tak się zastanawiam czy nie grzać podłogówką bez kagańca i tak będę miał nadwyżki z PV w drogiej a podłogówka w dzień i tak mało chodzi

Zgodzę się że podłogówka grzeje cały czas i odczucia spadków temperatury nie ma, jednak są wzrosty i przegrzania i dla mnie to jest ogromny dyskomfort a dodatkowo wyrzucanie pieniędzy za okno.

Zgodzę się że podłogówka grzeje cały czas i odczucia spadków temperatury nie ma, jednak są wzrosty i przegrzania i dla mnie to jest ogromny dyskomfort a dodatkowo wyrzucanie pieniędzy za okno.

Przegrzań niema od tego są termostaty a jak przywali słońce to bezwładność budynku i samoregulacja podłogówki robi swoje. Nawet zapalenie kominka z rozsądnym wsadem nie powoduje drastycznego przegrzania no chyba że się nawali pod korek

i tak i nie, a jaka to jest idealna histereza?

Nie jest ona stała w każdym zakresie temperatur zewnętrznych im zimniej na zewnątrz, a w szczególności większa wilgotność oraz wiatr tym histereza mniejsza, zaobserwowałem to zarówno w domu ogrzewanym konwektorami elektrycznymi jak również ogrzewanego centralnym na gaz.

Idealna histereza to 0,1*i taką miałem ustawioną. W duże mrozy jak odpaliła sie podłoga zanim temp zaczęła rosnąc to temp spadała 0,3-0,4* poniżej zadanej i przebijała o 0,2-0,3 i czas grzania wynosił do kilkunastu godzin bo grzałem na małej mocy. Przy klimie i grzejnikach niedo pomyślenia. Dodatkowo równomierny rozkłąd temperatury w większości domu

Dobra moze inaczej. W średni zimowy dzien przy temp 2 na zewnątrz potrzebuje 1,9kwh z tego polowa to 950W. To daje pobór okolo 300W z klimatyzacji na h czyli pewnie będzie pracować z 20-30min max. Zakładając że w latem dom raczej nie bedzie się szczegółnie przegrzewał (wszedzie nisko okapy) ,w zimie nie potrzebuje dużo ciepła, chłodzenie w gabinecie jest potrzebne tylko czasowo a w tych pokojach prawdopodobnie klima nigdy nie bedzie potrzebna to moze dać dwie najmniejsze jednostki gabinet i gdzieś centralnie na hol (moze na drzwiach do pg miedzy łazienkami, niech dmucha w strone salonu) i podpiąc je pod jak najmniejszą jednostką zewnetrzną? Bedzie to działac wydajnie?

Dobra moze inaczej. W średni zimowy dzien przy temp 2 na zewnątrz potrzebuje 1,9kwh z tego polowa to 950W.

To potrzebujesz 1,9kWh czy W?

Jak W to klima będzie musiała dostarczać tyle W - czyli ponad 300W prądu będzie pobierała z grubsza non stop (zależy od temperatur, wilgotności i zysków).

Chodziło mi o coś takiego , nadmuch właśnie po korytarzu, nie bezpośrednio w kanape.[ATTACH=CONFIG]445807[/ATTACH]

Jak ma (również) chłodzić, to daj tam, gdzie masz największe zyski słoneczne i bytowe. Jak tutaj umieścisz, to większość schłodzonego czy ogrzanego powietrza zostanie w korytarzu i klima uzna, że ogrzała/schłodziła do zadanej temperatury i się wyłączy a w salonie będzie gorąco czy zimno.

0,95 kWh, największe zyski słoneczne to mam w tych blizniaczych pokojach. W salonie jest zadaszenie , tylko nie ma go na tym rzucie. W salonie jest słońce rano i póznym popołudniem, natomiast w pokojach wchodzi teraz kolo14-15 i jest do wieczora, więc może troche je nagrzać za bardzo. Generalnie myślałam żeby chłodzić klimą non stop w upały , w sensie nie doprowadzać do przegrzewania domu. Miałaby chodzić jak sobie chce. Plyte mam 25cm akumulacyjną na niej będą płytki więc płyta będzie pochłaniać energie z padającego na nią słońca a ona będzie migrować na reszte chaty. W ten sposób jest szansa że pokoje i tak się nie będą jakoś tragicznie przegrzewać.

Takie jak większośc tutaj 35-40cm w dachu 20 grafitu na scianie, pod plytą 20 xps. Dobrze wiedzieć, po prostu przeczytałam gdzieś tutaj że klima żeby chodzić dobrze musi być puszczona w samopas. Wolałabym nie mieć lodówy, mój mąz za to pewnie by skakał z radości.