Kaizen 08.07.2020 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 Klime włączyć ustawić na 24 i zapomnieć. W obecnych warunkach prawie się nie włącza. Zimą to samo ustawić 24 i zapomnieć Przez większość czasu będzie chodziła i pobierała ok 300W I po ca ma pobierać ponad połowę z tych 7,2kWh w drogiej strefie jak może całość pobrać w taniej? Tym bardziej, że zazwyczaj przez większość drogiej strefy nikogo nie ma w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.07.2020 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 A dlaczego wychładzać chałupę?Lepiej przez większość sezonu wychodzi grzanie w drogiej z COP+ niż ładowanie podłogi nocą. Trzeba tylko znaleźć swój punkt biwalentno/komfortowy dla siebie . To zależy u kogo niema u mnie zawze ktoś jest i dotego są wymagane raczej wysokie temperaturyJuż dałem sobie spokój z włączeniem i wyłączaniem klimy niech robi co ma robić i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.07.2020 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 A dlaczego wychładzać chałupę? Przy grzaniu nadmuchowym co za różnica? I o ile wychłodzisz w ciągu dnia, gdy są znaczne zyski słoneczne? O dziesiętną stopnia co odzyskasz z nawiązką w czasie dziennego okienka? Lepiej przez większość sezonu wychodzi grzanie w drogiej z COP+ niż ładowanie podłogi nocą. Masz na to pomiary, wyliczenia czy tylko głęboką wiarę? I po co mieszasz podłogę do klimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.07.2020 02:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 I po ca ma pobierać ponad połowę z tych 7,2kWh w drogiej strefie jak może całość pobrać w taniej? Tym bardziej, że zazwyczaj przez większość drogiej strefy nikogo nie ma w domu. A dlaczego nikogo nie ma w domu? Nie każdy musi napier... w kieracie za miskę ryżu, są również wolni finansowo domatorzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.07.2020 03:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 A dlaczego wychładzać chałupę? Lepiej przez większość sezonu wychodzi grzanie w drogiej z COP+ niż ładowanie podłogi nocą. Trzeba tylko znaleźć swój punkt biwalentno/komfortowy dla siebie . Z tym się zgadzam w 100% 1) nie ma sensu czegokolwiek ładować lepiej precyzyjnie sterować bo masz taryfę I w 100% za darmo nawet z małej pod wymiarowej instalacji PV; 2) Różnica pomiędzy niegrzaniem w dzień od 6 do 13 a grzaniem ciągłym to jest wzrost o 3% w I strefie w stosunku do II więc nie ma co sobie głowy zawracać; 3) w nocy nie sensu ładować podłogi bo podczas snu nie jest zalecane przegrzewanie pomieszczań i nic nie robiąc system grzejny sam pobierze więcej energii bo nocą jest po prostu zimniej; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 09.07.2020 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Zostawie jak jest na drugim obrazie. Na zimę dom bedzie juz cały ocieplony, włączę klime i niech sobie grzeje i suszy. Ciekawe do jakiej temperatury jest w stanie sama dociągnąć bez drzwi wewnętrzynych, i ze srednio 0st na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.07.2020 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Zostawie jak jest na drugim obrazie. Na zimę dom bedzie juz cały ocieplony, włączę klime i niech sobie grzeje i suszy. Ciekawe do jakiej temperatury jest w stanie sama dociągnąć bez drzwi wewnętrzynych, i ze srednio 0st na zewnątrz. Do 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 09.07.2020 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Zostawie jak jest na drugim obrazie. Na zimę dom bedzie juz cały ocieplony, włączę klime i niech sobie grzeje i suszy. Ciekawe do jakiej temperatury jest w stanie sama dociągnąć bez drzwi wewnętrzynych, i ze srednio 0st na zewnątrz. A ja jestem ciekaw czy będziesz miał a jeśli tak to jak działa funkcja "DRY" (chyba tak ona się nazywa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 09.07.2020 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 A ja jestem ciekaw czy będziesz miał a jeśli tak to jak działa funkcja "DRY" (chyba tak ona się nazywa). W klimatyzatorach ściennych osuszanie to praca w trybie chłodzenia z minimalnym biegiem wentylatora i utrzymywanie zadanej na pilocie temperatury. Nic po za tym, jeśli mówimy o standardowych jednostkach ściennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.07.2020 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Osobiście nie wyobrażam sobie aby głównym źródłem ciepła była pompa PP. Mam klimę w salonie i służy ona tylko do chłodzenia salonu , bo reszty domu nie jest w stanie dobrze schłodzić. Klima Gree 3,5KW na R32 i nie jest zbyt oszczędna. W grzaniu pompa ciepła LG Therma 9KW potrafi zużyć mniej prądu niż ta klima a zaleta pompy i ogrzewania wodnego że jest ogrzany równomiernie cały dom i moga być pozamykane pokoje. Grzanie klimą dla mnie jest najmniej komfortowe. Dobre to jest tam gdzie się krótko przebywa i trzeba szybko nagrzać (np. jakieś pomieszczenia biurowe) , ale w domu jak dla mnie najbardziej komfortowe jest ciągle ogrzewanie podłogowe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.07.2020 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Przy grzaniu nadmuchowym co za różnica? I o ile wychłodzisz w ciągu dnia, gdy są znaczne zyski słoneczne? O dziesiętną stopnia co odzyskasz z nawiązką w czasie dziennego okienka? Masz na to pomiary, wyliczenia czy tylko głęboką wiarę? I po co mieszasz podłogę do klimy? 1. Testowałem grzanie taryfowe obniżenie temperatury itp. Najbardziej komfortowo wychodzi grzanie ciągłe. Ewentualnie można kombinować z harmonogramem w jakichś godzinach stosować obniżenie. 2.Pomiarów nie mam ale wystarczy wziąć tabele mocy oddawanej i pobieranej klimy. Do tego stawki w T1 i T2 i wiesz na czym jedziesz. Koło +2 T1 z klimy zrównuje się z COP1 w T2. 3.Mieszam ponieważ w pytaniu było o hybrydowe grzanie. Ale odpalanie podłogi ma sens jak już klima nie zapewnia komfortu. Nie mieszać braku mocy z komfortem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.07.2020 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 (edytowane) 2.Pomiarów nie mam ale wystarczy wziąć tabele mocy oddawanej i pobieranej klimy. Masz na myśli to, o czym była mowa tutaj: jak chodzi na minimum, to COP jest niższe, niż jak w tych samych warunkach pracuje z optymalną (zależy od pompy - ale sporo wyższa od minimum) mocą. Jak widać dla dz +2* gz 35* to na min COP=3,71 a przy mid COP=3,96 czyli 6,7% wyższy a zatem i 6,7% taniej grzeje. Tylko dzięki temu, że rozmiar jest lepiej dobrany. Czyli nie tylko taniej w instalacji, ale też taniej w używaniu wychodzi pompa odpowiednio dobrana. Nie każdy producent się chwali takimi tabelami - ale zasady są takie same dla wszystkich inwerterów. Jak pompa chodzi w kagańcu godzinowym, to nawet przewymiarowaną znacząco chroni przed taktowaniem. W końcu jak chodzi 12/24 to tak, jakby była 2/x słabsza (albo jak kto woli dom o 2x większym obciążeniu). Jak puścisz samopas, to zacznie się jazda Przy P-P (wielu - na moje 4 klimy jedna działa inaczej) jeszcze istotne jest to, że wentylator wewnętrzny chodzi nawet, jak sprężarka stoi. Czyli ma wtedy COP=0. O ile przy chłodzeniu ma to jakiś sens, bo odparowuje wodę jednostki wewnętrznej chroniąc przed grzybem i pleśnią (a może i nawilżając przesuszone powietrze), o tyle przy ogrzewaniu nie ma najmniejszego sensu. Czy jakąś inną tabelę podasz, do udowodnienia swojej tezy? Edytowane 9 Lipca 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 09.07.2020 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 à propos zderzenia teorii z praktyką, jak już tu jesteś Kaizen, pomacałam ostatnio swój eps hydro z opaski, przy samej ziemi, stał sobie w wodzie 2 dni po ulewach i jest tadam tadam ... suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 09.07.2020 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Osobiście nie wyobrażam sobie aby głównym źródłem ciepła była pompa PP. Mam klimę w salonie i służy ona tylko do chłodzenia salonu , bo reszty domu nie jest w stanie dobrze schłodzić. Klima Gree 3,5KW na R32 i nie jest zbyt oszczędna. To chyba nie problem kilmy tylko właściciela budującego dom z wielkimi oknami na południe bez okapu. Też nie wyobrażam sobie żeby to był mój jedyny system grzewczy, dlatego piszę wyraznie że klima ma zapewniać około 50% grzania, jak mi się nie spodoba to zmienię proporcje. A jak mi się znudzi to założe pompe, mam pod nią wszystko przygotowane. Klima jako samodzielny system ma chodzić tylko w czasie wykończeniówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.07.2020 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 à propos zderzenia teorii z praktyką, jak już tu jesteś Kaizen, pomacałam ostatnio swój eps hydro z opaski, przy samej ziemi, stał sobie w wodzie 2 dni po ulewach i jest tadam tadam ... suchy. Gratulacje. Ja higrometru ani wagi w palcach nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.07.2020 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 (edytowane) Masz na myśli to, o czym była mowa tutaj: Przy P-P (wielu - na moje 4 klimy jedna działa inaczej) jeszcze istotne jest to, że wentylator wewnętrzny chodzi nawet, jak sprężarka stoi. Czyli ma wtedy COP=0. O ile przy chłodzeniu ma to jakiś sens, bo odparowuje wodę jednostki wewnętrznej chroniąc przed grzybem i pleśnią (a może i nawilżając przesuszone powietrze), o tyle przy ogrzewaniu nie ma najmniejszego sensu. Czy jakąś inną tabelę podasz, do udowodnienia swojej tezy? Nie wiem jak tu wstaić excela a zrzuty jakieś kijowe wychodzą Mniejsza stym napiszesz do producenta i dostaniesz z ych co pisałem to tylko gree gówno dał Edytowane 9 Lipca 2020 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.07.2020 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 [ATTACH=CONFIG]445981[/ATTACH] Nie wiem jak tu wstaić excela a zrzuty jakieś kijowe wychodzą Mniejsza stym napiszesz do producenta i dostaniesz z ych co pisałem to tylko gree gówno dał I gdzie tu masz COP w zależności od obrotów sprężarki, bo niedowidzam? A chodzenie non stop oznacza przez lwią część sezonu chodzenie na minimalnych obrotach i wyłączanie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 09.07.2020 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Ciekawa rzecz odnośnie tego komfortu grzania czymś tam. Był u nas gość od pc pw który sam ma też pc puszczoną całodobowo i mówi że to nie to samo co przy grzejnikach. W sensie że grzejniki lepsze, jak mieszkał w bloku nastawiali na 20 i było ok a przy akumulacyjnej podłogówce dopiero przy 23 jest komfortowo. Przyznam, że zgłupiałam trochę. Mam pewne doświadczenie z mieszkania z podłogówką ale tylko w kuchni, wiatrołapie i łazience. Termostat był w strefie grzejnikowej ustawiony na 23st . I ja nie widziałam żadnej różnicy pomiędzy pomieszczeniami z grzejnikami a tymi z podłogówką. Poniżej 23st marzłam też tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.07.2020 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 W sensie że grzejniki lepsze, jak mieszkał w bloku nastawiali na 20 i było ok a przy akumulacyjnej podłogówce dopiero przy 23 jest komfortowo. W sypialniach i łazienkach grzeję wyłącznie podłogówką, w salonie i kuchni głównie klimą, czasami kominkiem a od czasu do czasu odpalę podłogówkę. Co do podłogówki vs. reszta świata to podstawowa różnica jest taka, że masz odwrotnie rozłożone temperatury - najcieplej na dole, najchłodniej na górze. Druga różnica to brak silnego źródła promieniowania cieplnego. Najlepiej to czuć przy kominku rozgrzanym do 150 czy 200*. Nawet, jak w pomieszczeniu jest stosunkowo chłodno, to daje to uczucie ciepła. Ale przy współczesnych domach też kaloryfery nie mogą być tak gorące, jak w słabo izolowanym bloku czy starym domu. Więc tu upatrywałbym różnicy - w domu o podobnym zapotrzebowaniu na ciepło kaloryfery nie dadzą takiego promieniowania (a kominek szybko przegrzeje). Tylko, że takie ciepło jest "natarczywe". Jak wracamy do domu zmarznięci, to jest przyjemnie. Ale z czasem robi się za ciepło (a jak coś nam zasłoni to promieniowanie, to robi się chłodno). Trzecia sprawa, jak porównujemy mieszkanie w bloku z domem, to w bloku zazwyczaj masz trzy ściany, sufit i podłogę do sąsiadów - mają temperaturę pokojową. W domu przegrody zewnętrzne są odrobinę zimniejsze nawet przy dobrej termoizolacji. A to wpływa na poczucie komfortu. Powiedziałbym, że podłogówka daje łagodne, stabilne, równomierne w całym pomieszczeniu poczucie ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.07.2020 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2020 I gdzie tu masz COP w zależności od obrotów sprężarki, bo niedowidzam? A chodzenie non stop oznacza przez lwią część sezonu chodzenie na minimalnych obrotach i wyłączanie się. A w czym masz problem? Jak weźmiesz wykresy droższego producenta niestety niepamiętm który był poza budżetem więc nie był brany pod uwagę. To wychodzi z niego że COP minimalnie rośnie wraz ze spadkiem obciążenia. Nie mam podstaw aby zakładać że w innych modelach miał spadać. Nawet niech różnica w COP jest 20% na nie korzyść ale nic nato nie wskazuje to niewiele to zmienia finasowo. I tak większość energii potrzeba nocą i niech wtedy jest sobie COP2 to robi się 15gr/kWh a w dzień niech jest sobie COP2,5 to ok 31gr/kWh. W większości przypadków klima wyjdzie taniej niż COP1 w taniej. Tyle że klima jest mało komfortowa zwłaszcza jak jest chłodniej a w większości domu ma się płytki to wtedy trzeba znaleźć punkt w którym do tego całego ustrojstwa ma się włączyć podłoga i w taniej taryfie trochę podładować dom. Dodatkowo klima chodząca w dzień to dodatkowy zysk z auto konsumpcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts