Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schemat instalacji C.O + CWU w układzie mieszanym

merbart

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Zabieram się za "uzbrojenie" nowej kotłowni, początkowo będzie kocioł KWKD15 przeniesiony za starego dom. Planuję układ mieszany z zastosowaniem wymiennika 25kW . Dom 154 m2 z poddaszem, ogrzewanie podłogowe na całości, parter 7 obwodów, poddasze 6 obwodów. Proszę o uwagi i sugestie do schematu podłączenia C.O i CWU. Zależy mi na podłączeniu zbiornika CWU do układu otwartego.

Pozdrawiam

P.S. Jakie ciśnienie ma być w układzie zamkniętym dla ogrzewania podłogowego?

podłączenie C.O + CWU+podłoga.JPG

podłączenie C.O + CWU+podłoga.JPG

Jeśli masz wodę z wodociągu to mimo że piec zasypowy można zrobić układ zamknięty , dajesz zbiornik wyrównawczy ciśnieniowy , zawór bezpieczeństwa /przelewowy nie pamiętam teraz jak się poprawnie nazywa , on w razie gdyby piec osiągnął 100stC otwiera zawór i dopuszcza wodę zimną a gorąca idzie do kanalizacji .

Zamiast wymiennika dajesz zwykłe sprzęgło hydrauliczne i z niego jedno odejście na cwu z pompką , a drugie odejście na ogrzewanie podłogowe z mieszaczem /też pompka/

Proste i funkcjonalne, kolega tak ma już kilka lat i działa dobrze, sam tak chciałem zrobić ale przeszło mi , nie chcę węgla

Na ten rok musi zostać ten piec, w przyszłości ma być gaz lub PC + foto.

Robienie komina dymowego i całej instalacji pod stary kocioł, wymiennik, pompy i cuda na kiju (które kosztują więcej, niż kocioł elektryczny który to wszystko ogarnie) to dla mnie kompletny bezsens. Jak chcesz sobie zrobić kuku, to do boju.

Musi, to każdy umrzeć. I to wszystko co musi.