CzarskyM 16.07.2020 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 O GWC słyszałeś? Wyobraź sobie "podłogówkę" w garażu co ma np +5stC. Ściany opatulone. Garaż przytulony do domu ze scianą +10stC ILE stC tam będzie? Styropiaanem pod podłogą garażu możesz to popsuć. NIE TY tam masz mieszkać, a Twoje autko! Nie lubi +20stC i resztek soli drogowej - razem. Adam M. Coś tam słyszałem, ale jeszcze poczytam, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarskyM 20.10.2020 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Btw. czy przy grubej wylewce (ponad 10cm) i ogrzewaniu w II taryfie, czyli głównie w nocy i odpowiednim zaizolowaniu budynku (ściany 25, podłoga 15, fubdament 12 xps) można spodziewać się że sama podłoga w ciagu dnia będzie dawała przyjemny efekt ciepła pod stopami, czy raczej nie ma co na to liczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.10.2020 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Btw. czy przy grubej wylewce (ponad 10cm) i ogrzewaniu w II taryfie, czyli głównie w nocy i odpowiednim zaizolowaniu budynku (ściany 25, podłoga 15, fubdament 12 xps) można spodziewać się że sama podłoga w ciagu dnia będzie dawała przyjemny efekt ciepła pod stopami, czy raczej nie ma co na to liczyć? Przy tak ocieplonym domu podłoga będzie chłodna albo i zimna (w zależności od temperatury na zewnątrz i subiektywnej oceny) bo te 10-15kWh/m2/r nie będzie w stanie jej odczuwalnie ogrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.10.2020 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 CzarskyM Komfort cieplny uzyskuje się ;... grzejąc w ciągu dnia w zależności od potrzeb,... zużycie energii - jest wówczas ok;10% większe - ale jest komfort,... grzanie tylko w nocy - nie zapewnia komfortu cieplnego,... plusy i minusy grzania w nocy wyjdą w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar3k 20.10.2020 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 CzarskyM ... zużycie energii - jest wówczas ok;10% większe - ale jest komfort, . Chyba koszty zużycia energii ponieważ samo zużycie grzejąc w ciągu dnia będzie niższe - w dzień jest cieplej niż w nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 21.10.2020 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Ostatnie zimy pokazują, że jest duża różnica pomiędzy temperaturą w dzień a w nocy, a szczególnie to pokazała ostatnia zima, gdzie w dzień u mnie nie było ani jednego dnia w minusie, a w nocy często dochodziło do -7st/c.Z tego wzgledu grzanie w dzień ma wyzsza sprawność ( przy PC PW ), dla PC gruntowych to to nie ma różnicy, z tego względu tam się opłaca grzać w taniej taryfie.Do tego komfort cieplny, no i co by nie mówić mniej defrostów.Z tego względu szkoda ponosić wieksze koszty na gróbsze wylewki, a zawsze można dołożyć ( za zaoszczędzone pieniądze ) w przyszłości panele PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 21.10.2020 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Ostatnie zimy pokazują, że jest duża różnica pomiędzy temperaturą w dzień a w nocy, a szczególnie to pokazała ostatnia zima, gdzie w dzień u mnie nie było ani jednego dnia w minusie, a w nocy często dochodziło do -7st/c. Z tego wzgledu grzanie w dzień ma wyzsza sprawność ( przy PC PW ), dla PC gruntowych to to nie ma różnicy, z tego względu tam się opłaca grzać w taniej taryfie. Do tego komfort cieplny, no i co by nie mówić mniej defrostów. Z tego względu szkoda ponosić wieksze koszty na gróbsze wylewki, a zawsze można dołożyć ( za zaoszczędzone pieniądze ) w przyszłości panele PV. To zależy...Ja płaciłem 29zł/m2 posadzki z miksokreta 7cm standard plus 1zł/m2 powyżej. Mam 10cm czyli dopłaciłem 3zł x106m powierzchni. Czy to dużo? Za to na pewno dłużej taka posadzka trzyma ciepło. Jak wyłączyłem PC w zeszłym tygodniu, to mi temperatura przez dobę spadła 1,2 stC (z 18 na 16,8 )a domek mam z BK bez ocieplenia elewacji a rekuperator chodził na 20% mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarskyM 21.10.2020 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Ostatnie zimy pokazują, że jest duża różnica pomiędzy temperaturą w dzień a w nocy, a szczególnie to pokazała ostatnia zima, gdzie w dzień u mnie nie było ani jednego dnia w minusie, a w nocy często dochodziło do -7st/c. Z tego wzgledu grzanie w dzień ma wyzsza sprawność ( przy PC PW ), dla PC gruntowych to to nie ma różnicy, z tego względu tam się opłaca grzać w taniej taryfie. Do tego komfort cieplny, no i co by nie mówić mniej defrostów. Z tego względu szkoda ponosić wieksze koszty na gróbsze wylewki, a zawsze można dołożyć ( za zaoszczędzone pieniądze ) w przyszłości panele PV. Dzięki za wpis Właśnie im bliżej wylewek oraz wyboru i instalacji pompy tym co raz bardziej zastanawiam się nad tym czy aby na pewno iść w kierunku ogrzewania domu w II taryfie Im dalej tym więcej mam wątpliwości. PV chciałbym kiedyś zainstalować, natomiast nie wiem jakie będę posiadał możliwości finansowe, może to będzie chwilę po tym jak się wprowadzę, może za X lat, a może już w ogóle mnie stać nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.10.2020 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Z tego wzgledu grzanie w dzień ma wyzsza sprawność ( przy PC PW ), dla PC gruntowych to to nie ma różnicy, z tego względu tam się opłaca grzać w taniej taryfie. Cena prądu w drogiej strefie, to ze 2x tania strefa - a COP niższy o ile? I ile potrzebujesz dołożyć w nocy, jak dwie godziny dziennego okienka wykorzystasz na full? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.10.2020 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 (edytowane) Ja prawie 3 lata grzałem prawie tylko w II taryfie , ale nie do końca byłem zadowolony z takiego sposobu ogrzewania.Oczywiście na tym forum raczej większość grzeje tylko w II taryfie i są niby zadowoleni , pytanie czy to faktyczne zadowolenie i odpowiada im takie grzanie , czy tylko fakt pochwalenia się przed innymi i wyścig szczurów kto mniej zapłaci za ogrzewanie.Pamiętam że później okazywało się że tak różowo nie jest i wiele ludzi miało wahania temperatury w ciągu dnia nawet 1 stopień. U mnie te wahania były niższe , ale i tak te spore wahania mi przeszkadzały. W ubiegłym roku zacząłem kombinować i z ciekawości ustawiłem ogrzewanie na grzanie ciągłe , czyli termostat włącza grzanie kiedy jest potrzeba a nie kiedy jest tania strefa. Okazało się że w domu temperatura zrobiła się bardziej stabilna i mimo że termometr pokazywał taką samą temperaturę to było dużo przyjemniej i cieplej. Myślę że może być to takie same odczucie promieniowania jak jest włączony grzejnik. Jak jest włączony to w pokoju mamy odczucie ciepła , ale jak wyłączy go termostat i jest grzejnik zimny a mimo to w pokoju jest już ciepło (osiągnięta odpowiednia temp) to czujemy że jest nam zimniej niż w czasie jak grzejnik promieniował. W tym sezonie mam włączone ogrzewanie bez stref czasowych , pompa grzeje kiedy jest potrzeba a nie kiedy są tylko tanie godziny.W domu jest dużo przyjemniej. No cóż trochę więcej zapłacę za ogrzewanie , ale szczerze mówiąc komfort dla mnie jest ważniejszy , tym bardziej że obecnie pracuję zdalnie i zapewne dzieciaki też za chwilę będę ... Edytowane 22 Października 2020 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarskyM 22.10.2020 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Ja prawie 3 lata grzałem prawie tylko w II taryfie , ale nie do końca byłem zadowolony z takiego sposobu ogrzewania. Oczywiście na tym forum raczej większość grzeje tylko w II taryfie i są niby zadowoleni , pytanie czy to faktyczne zadowolenie i odpowiada im takie grzanie , czy tylko fakt pochwalenia się przed innymi i wyścig szczurów kto mniej zapłaci za ogrzewanie. Pamiętam że później okazywało się że tak różowo nie jest i wiele ludzi miało wahania temperatury w ciągu dnia nawet 1 stopień. U mnie te wahania były niższe , ale i tak te spore wahania mi przeszkadzały. W ubiegłym roku zacząłem kombinować i z ciekawości ustawiłem ogrzewanie na grzanie ciągłe , czyli termostat włącza grzanie kiedy jest potrzeba a nie kiedy jest tania strefa. Okazało się że w domu temperatura zrobiła się bardziej stabilna i mimo że termometr pokazywał taką samą temperaturę to było dużo przyjemniej i cieplej. Myślę że może być to takie same odczucie promieniowania jak jest włączony grzejnik. Jak jest włączony to w pokoju mamy odczucie ciepła , ale jak wyłączy go termostat i jest grzejnik zimny a mimo to w pokoju jest już ciepło (osiągnięta odpowiednia temp) to czujemy że jest nam zimniej niż w czasie jak grzejnik promieniował. W tym sezonie mam włączone ogrzewanie bez stref czasowych , pompa grzeje kiedy jest potrzeba a nie kiedy są tylko tanie godziny. W domu jest dużo przyjemniej. No cóż trochę więcej zapłacę za ogrzewanie , ale szczerze mówiąc komfort dla mnie jest ważniejszy , tym bardziej że obecnie pracuję zdalnie i zapewne dzieciaki też za chwilę będę ... Dzięki za wpis Ja również tak jak wspominałem w poprzednim poście mam co raz większe wątpliwości związane z ogrzewaniem właśnie w ten sposób, ale u mnie na ten moment to jedynie teoria Jak uważacie, czy przy założeniu że w przyszłości pojawi się instalacja PV dopierać pompę "na wymiar" i robić standardową grubość wylewki (te projektowane 7-8 cm), czy jednak pozostać przy grubszej warstwie betonu i przewymiarować pompę żeby była w stanie wpompować energię tylko/głównie w II taryfie? Bo przewymiarowana pompa + gruba wylewka + ogrzewanie w II taryfie + PV chyba się średnio kupy trzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 22.10.2020 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Dzięki za wpis Właśnie im bliżej wylewek oraz wyboru i instalacji pompy tym co raz bardziej zastanawiam się nad tym czy aby na pewno iść w kierunku ogrzewania domu w II taryfie ( W takim domu ogrzewanie pompą ciepła w G11 to jakieś 2,5-3 tyś zł /rok. W taniej zyskasz z 1000 zł. Pytanie czy nie stracisz na prądzie użytkowym, bo jednak większość prasowania, prania, gotowania robisz w drogim okienku. Więc w sumie zyskasz parę stówek rocznie albo będziesz żył pod taryfę. I do tego dyskusyjny komfort - jedni mówią, że te wahania temperatury są niezauważalne, drudzy - że jednak czuć. Czy to warte tych pieniędzy - zdecydować musisz sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 22.10.2020 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 (edytowane) CzarskyM Przy ogrzewaniu niskotemperaturowym warto;- izolacja od gruntu; 20 do 30 cm styropianu,- wylewka ;10 do 15 cm betonu,Jak będzie potrzeba to będziesz ; - nieznacznie dogrzewał w drogiej taryfie aby zachować komfort,Jak będziesz miał cieńszą izolacje i wylewkę ;- to będziesz zmuszony dogrzewać w drogiej taryfie znacznie więcejWszystko ; jest elementem kalkulacji kosztów ; - obecnie ,- w przyszłościGruba wylewka to;- 25 cm do 30 cm betonu - czyli dom na płycie. Edytowane 22 Października 2020 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 22.10.2020 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Jak uważacie, czy przy założeniu że w przyszłości pojawi się instalacja PV dopierać pompę "na wymiar" i robić standardową grubość wylewki (te projektowane 7-8 cm), czy jednak pozostać przy grubszej warstwie betonu i przewymiarować pompę żeby była w stanie wpompować energię tylko/głównie w II taryfie? Bo przewymiarowana pompa + gruba wylewka + ogrzewanie w II taryfie + PV chyba się średnio kupy trzyma? Grubsza wylewka nie zaszkodzi, natomiast pompy bym nie przewymiarowywał. Nawet pompą na miarę możesz grzać w II taryfach, bo przez większość sezonu i tak będzie miała zapas mocy. Po prostu w tych kilku/kilkunastu najzimniejszych dniach załączy się również w drogiej i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.10.2020 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 W takim domu ogrzewanie pompą ciepła w G11 to jakieś 2,5-3 tyś zł /rok. W taniej zyskasz z 1000 zł. Pytanie czy nie stracisz na prądzie użytkowym, bo jednak większość prasowania, prania, gotowania robisz w drogim okienku. Więc w sumie zyskasz parę stówek rocznie albo będziesz żył pod taryfę. I do tego dyskusyjny komfort - jedni mówią, że te wahania temperatury są niezauważalne, drudzy - że jednak czuć. Czy to warte tych pieniędzy - zdecydować musisz sam. Nie do końca. Mając taryfę G12w i Grzejąc jak jest potrzeba a nie tylko w ściśle okreslonych godzinach pompa też bedzie pracowała w taniej taryfie , więc i tak wyjdzie taniej niz grzanie tylko i wyłącznie z taryfie G11. Rachunek łączny za ogrzewanie i CWU przy grzaniu "ciągłym" będzie trochę wyższy niż przy grzaniu tylko w II taryfie ale i tak o dużo niższy niż gdyby grzany tylko w jednej taryfie (G11) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 22.10.2020 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Nie do końca. Mając taryfę G12w i Grzejąc jak jest potrzeba a nie tylko w ściśle okreslonych godzinach pompa też bedzie pracowała w taniej taryfie , więc i tak wyjdzie taniej niz grzanie tylko i wyłącznie z taryfie G11. Rachunek łączny za ogrzewanie i CWU przy grzaniu "ciągłym" będzie trochę wyższy niż przy grzaniu tylko w II taryfie ale i tak o dużo niższy niż gdyby grzany tylko w jednej taryfie (G11) Potwierdzam. Sasiad ma g12w i same grzejniki pompa chodzi samopas kiedy chce wedlug termostatu pokojowego. Zużycie po roku wyszlo 30% w drogiej 60% w taniej. Nie jest niewolnikiem taryf wszystkie inne czynnosci wykonuje kiedy dusza zapragnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.10.2020 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Pamiętam że później okazywało się że tak różowo nie jest i wiele ludzi miało wahania temperatury w ciągu dnia nawet 1 stopień. U mnie te wahania były niższe , ale i tak te spore wahania mi przeszkadzały. No fakt. Są wahania. Tyle, że odm zakończenia grzania w dziennym okienku (14:50) temperatura powietrza ciągle rośnie - aż do nocnej taniej strefy i dłużej. 4. Za oknem temperatura taka (z grubsza - na wejściu do reku, odrobinę wyższa, niż faktycznie na zewnątrz - wielkość odrobiny zależy od wydajności wentylatorów): 5. Temperatura w sypialni, z której jest timelapse: Jedyne, co podejrzewam o psucie komfortu, to nie odpalenie się grzania albo za mało ciepła wyprodukowane w dziennym okienku przez zyski słoneczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.10.2020 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Potwierdzam. Sasiad ma g12w i same grzejniki pompa chodzi samopas kiedy chce wedlug termostatu pokojowego. Zużycie po roku wyszlo 30% w drogiej 60% w taniej. Nie jest niewolnikiem taryf wszystkie inne czynnosci wykonuje kiedy dusza zapragnie. Codix -a 10% ma w gratisie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 22.10.2020 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Codix -a 10% ma w gratisie ? No fakt może na lewo ciągnie A dokladnie to 2980 w taniej i 980 w drogiej to bedzie jakies 25%/75% no to jeszcze lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.10.2020 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 No fakt może na lewo ciągnie A dokladnie to 2980 w taniej i 980 w drogiej to bedzie jakies 25%/75% no to jeszcze lepiej Świetny wynik-u mnie 60% w T2 (od 5 lat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts