Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Optymalizacja :-) przeszkleń w projekcie typowym

Recommended Posts

Cześć,

jestem na etapie zmian w projekcie gotowym

Zrzut ekranu 2020-07-1 o 23.31.48.jpg

Szukam opcji na optymalizację kosztów okien w domu - jako zupełny laik. Może jest coś, co od razu zwraca uwagę np. głupkowate, nietypowe wymiary w projekcie etc.

Z mojej strony:

1) okna w pokojach od strony ogrodu - zmiana szerokości na 1,8 metra, myślałem też pod kątem funkcjonalnym o oknach balkonowych z ruchomym słupkiem

2) okno tarasowe - tutaj jedyny HS by był

3) okno przy jadalni - tutaj wystarczy wg. mnie okno typu FIX, przy tarasowym HSie

4) kuchnia - zakładam okno dwuskrzydłowe uchylne. Wydaje mi się jakieś wielkie / nietypowe. Zastanawiam się jeszcze nad dużym FIXem z uwagi na wentylację mechaniczną w domu. Choć akurat w kuchni może być przydatna opcja uchylenia okna...

5) okno przy drzwiach wejściowych - tutaj będzie zmiana i okno FIX o szer. 60 cm

Czy warto na etapie adaptacji zmienić / poprawić coś jeszcze jeśli chodzi o okna?

Dzięki za rady!

Edytowane przez derp

Finlandia, rzeczywiście, nic nie widać - sorry! Widzę, że forum skaluje załączniki z komputera.

Wklejam bezpośredni LINK: https://imgur.com/3zEXOKn.

Jeszcze może dopowiem - zdaję sobie sprawę, że przeszklenia są dość spore (szerokość, ale też i wysokość) co wygeneruje koszty, ale są też ważną częścią projektu. Wiec oprócz lekkich zmian wymiarów myślę, że "drugiem kluczem" :p do optymalizacji będzie typ okien - np. wszystkie okna od strony ogrodu założone były jako PSK/HS, co by mnie wykończyło finansowo - stąd pomysł zastosowania znacznie tańszych (wg. kalkulatorów online) klasycznych okien balkonowych z ruchomym słupkiem w pokojach dzieciaków, które nie potrzebują efektu wow jaki generuje HS :D

Rozsądek karze zmniejszać te okna w trosce o ich trwałość. Logika mówi, że może na tym stracić wizualizacja projektu..

Pkt 1 - słusznie. Jeśli 1,8 to zbyt wąsko, to stara się nie przekroczyć 2m.

2. Hs - no fajna sprawa, na pewno będą szyby 6mm (plus dźwig) Jeśli nie zmniejszony do 3,6m to może wariant 3 dzielny?

3. Tu może być nawet fix w skrzydle. Sztywno trzymające się rygorów firmy wymuszą zastosowanie dzielenia na dwa okna i łączenia za pomocą "statyków".

4. Też bym zmniejszył do 3m (to magiczna granica okna w jednej ramie). Ale czy uchył uratuje sprawę? Bo na otwierane na pewno jest zbyt szeroko.

5. Okno? Czy doświetla boczne? moim zdaniem szer. całkowita 180cm jet ok.

Dzięki za odpowiedź.

Ad. Pkt 1) a czy sam typ okna (balkonowe) jest rozsądnym/dobrym wyborem (versus architekt i jego PSK/HS)? :)

Ad. Pkt 2) zgugluje jak by wyglądał taki wariant. Może to próżne, ale jedno okno chciałem właśnie żeby było takim przedłużeniem salonu / wyjściem na taras.

Ad. Pkt 3) w skrzydle vs w ramie - jest różnica poza estetyką? Bo w mojej głowie był fix w ramie z racji, ale może

Ad. Pkt 4) 3m bez problemu. Uchył byłby w 100% wystarczający. Pytanie z doświadczenia - czy dobrze kombinuję z tym uchylnym vs fix? Chodzi mi o użytkowanie okołkuchenne. Za fixem przemawia nieco cena, ale też walor wyglądowy :)

Ad. Pkt 5) doświetla (nowe słowo dla mnie :-) ). Ok to mam jasność.

Dodatkowe pytanie - czy zmiana wysokości na 210cm z obecnych 235cm ma inne niż finansowe uzasadnienie? Bo w innym rozpatrywanym projekcie w podobnej bryle były przeszklenia o h=210, te wydają mi się znów - ponadnormatywnie... wielkie, ale może się mylę i wychodzi ze mnie blokers z wielkiej płyty ;-) I np nie będzie potem problemu z roletami zew. które nie obsłużą takiej wysokości :-)

Wrócę jeszcze z prośbą o rekomendacje dot. polecanych modeli z półki średniej / średniej plus ale najpierw nieco poczytam.

Dzięki!

Piotr

Dodatkowo - czy zkiana wysokości na 2,1 metra (tak doradza szerokop

• 2 months później...

Cześć, pozwolę sobie odkopać swój stary temat. 2 miesiące póżniej inny projekt, inne założenia inne, krótkie pytanie :rolleyes::rolleyes:

Mam w projekcie 5400mm HSa (podział 2700/2700), który sam architekt ostrzega że będzie drogą przyjemnością.

Znam wszelkie zalety użytkowe HS i bardzo je doceniam, ale przy moim użytkowaniu i częstości bycia w domu okno tarasowe w 100% mogłoby być znacznie tańszym PSK.

Pytanie: Jaka jest maksymalna szerokość skrzydła drzwi tarasowych PSK? Dane pozostałe:

• wys 2150mm
  • kolor jasnoszary ~RAL 7004 (wiem, że skrzydła w kolorze (ciemnym kolorze?) mają zazwyczaj mniejsze max wymiary)

Czy jest szansa na 2x1800mm + 1800mm fix czyli 5400 mm PSK?

Czy jednak max to 1600mm, czyli 4800mm całkowitej szerokości?

Dziękuję za rozjaśnienie i pozdrawiam serdecznie!

Mam w projekcie 5400mm HSa (podział 2700/2700), który sam architekt ostrzega że będzie drogą przyjemnością.

Znam wszelkie zalety użytkowe HS i bardzo je doceniam, ale przy moim użytkowaniu i częstości bycia w domu okno tarasowe w 100% mogłoby być znacznie tańszym PSK.

To może znacznie tańszy będzie hotel niż własny dom :confused:

Czy jest szansa na 2x1800mm + 1800mm fix czyli 5400 mm PSK?

Nie.

Czy jednak max to 1600mm, czyli 4800mm całkowitej szerokości?

W kolorze to raczej 1500mm. Ale można zrobić podział asymetryczny.

Może się źle wyraziłem, tak źle z częstotliwością bycia w domu nie będzie! :-)

Właśnie zależało mi na symetrycznym rozwiązaniu podziału. Zerknę jeszcze na opcje smart slide. Duzy HS pasuje z podziałem na 2700, bo tuż obok jest jeszcze jeden fix 3000mm i się całość zgrywała. Czyli PSK nie da rady - dziękuję.

Właśnie zależało mi na symetrycznym rozwiązaniu podziału.

Planujesz wydać zapewne >0,5mln zł na budowę. Dopłata za HST w stosunku do przekombinowanego rozwiązania z PSK będzie pewnie na poziomie 5-7tys. zł. Uważasz, że warto oszczędzać na czymś, czego nie da się "bezkarnie" wymienić za kilka lat?

Nie do końca o to chodzi. Wiem, ze po moich pytaniach można odnieść nieco mylne wrażenie ale: a) jestem z Poznania ;-) b) szukam oszczędności jedynie na niekrytycznych elementach / rozwiązaniach - jak np. nie tak często używane drzwi tarasowe, w których nie przeszkadza mi nieco wyższy próg. Ale skoro to ma być pozorna oszczędność bo po kilku latach się rozleci - taki argument rozumiem!

Najgorsze jest to, że masz racje (z muchami i komarami). Druga najgorsza rzecz, to obawa o wygląd takiego rozwiązania przy takim układzie:

Zrzut ekranu 2020-09-18 o 20.42.21.jpg

Otwierany balkon byłby wówczas od strony słupa + fix szklony w skrzydle żeby toto jakoś wyglądało.

Poszukam podobnych układów, popatrzę. Na teraz po powyższych radach odrzucę PSK.

Po co robić taki projekt domu aby potem szukać oszczędności na czymś co jest walorem budynku , wizualnie i praktycznie ?

HS-y na aluminium - będziesz miał ral jaki chcesz a koszt zbliżony do pvc .

Reszta rozwiązań ( pvc ) np. fix szer 1800 + łącznik + balkon dwu-skrzydłowy ze słupkiem ruchomym szer 1800 + łącznik + fix szer 1800 - jak dobrze to skręcą i dobiorą materiały powinno być ok i mniejsze koszty . Pomyśl jednak o hs-ie , robisz to dla siebie i zapewne na długie lata....... . Mądrej decyzji życzę.

• 8 months później...

Cześć, po rekordowym opóźnieniu w realizacji projektu - muszę finalnie wybrać te okna ;-)

Pozostałem przy wariancie wyjściowym tj HS w salonie, ale 5000mm - ograniczenie dla PCV, zarówno dla Awilux jak i Eurocolor.

1. 2 producentów - Eurocolor (Rehau Synego 80) z okuciami Siegenia Titan oraz Awilux (Schuco Living) z Winhaus Activ Pilot
  2. Wyposażenie, liczba zaczepów, bezpieczne klami, ciepła ramka - porównywalne
  3. Montaż w obu przypadkach podobny, szczelny, z zabezpieczeniem EPDM i purothermem
  4. Duże przeszklenia (witryna, HS) z szybami 6mm w obu przypadkach, Awilux rekomenduje szkło hartowane dla HS i dużego fixa (w poście #13)
  5. Różnica w cenie - ok 3,5 TPLN ~8% wartości okien. Z szybami hartownymi już 5,5k.

Powyżej wypisałem główne punkty - jeśli chodzi o podejście to poznański Eurocolor super, ale mam pewne obawy co do mniej (mi) znanego produktu na profilu Rehau.

HS - w Eurocolor w wariancie Panorama i cienką ramką. Awilux Livingslide - STD.

Pytanie nadrzędne - czy warto dopłacać, czy cieszyć się z oszczędności 1/2 kosztu bramy? :D

... Duże przeszklenia (witryna, HS) z szybami 6mm w obu przypadkach, Awilux rekomenduje szkło hartowane dla HS i dużego fixa (w poście #13)

...

Nazwa producenta nie ma tu wiele do rzeczy. To zdrowy rozsądek rekomenduje hartowanie przeszkleń, bo z takiego zapisu można by wyciągnąć wniosek, że szyby z drugiej firmy są jakieś lepsze. Nie, nie są!

Są tak samo podatne na zbicie / pęknięcie jak każde inne. Hartowanie istotnie podnosi wytrzymałość pakietów. a trzeba pamiętać, że praktycznie żadna gwrancja nie obejmuje pęknięcia szyb.

Spoko, zapytałem też o to w drugim salonie. Szczerze to nie wiedziałem o tej opcji nawet. W salonie Eurocolor póki co zaproponowali szkło laminowane zamiast hartowanego, jeszcze pogłębię temat w poniedziałek z nimi. Tym bardziej że mam dość ruchliwą dwójkę urwisów w domu :)

Niestety od 01.06 ceny rosną znów o 5-7% (awilux nawet bardziej) więc muszę się spiąć z tematem.

Wracając jeszcze do pytania o wybór - sam skłaniam się ku Eurocolorowi z Synego HS Panorama i tu chciałem usłyszeć - „dramat uciekaj” albo „spoko, może nie jest to LivingSlide ale będzie OK” ;-)