Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzyby na kilkudniowej trawie z rolki

Recommended Posts

Cześć,

We wtorek w ubiegłym tygodniu rozłożyłem trawę z rolki. Podłoże było wcześniej przygotowane glebogryzarką. Później ok. 2 miesiące czekałem na uaktywnienie chwastów. Następnie znowu glebogryzarka, równanie, wałowanie itp.

Do rzeczy. Już w sobotę na nowej trawie z rolki pojawiły się grzyby. Różne kolory z małymi kapeluszami. Póki co grupowo w kępkach 10x10cm.

Skąd mógł się pojawić ten problem?

Czy rolki mogły być zarażone grzybem?

Poprzednio na tym samym stanowisku była byle jaka trawa z chwastami ale bez jakichkolwiek grzybów.

Doradzicie coś?

Dziękuję.

To typowy objaw, grzyby są i będą się rozwijały ty dostałeś je niejako w "prezencie" Powodem jest to, że przygotowałeś podłoże, było wilgotne i przewiewne, na to ułożyłeś trawę i znów woda, wilgoć i ciepło spowodowało rozrost grzybni, a tym samym pojawienie się zarodników. Tzn również że Twój trawnik żyje, a grzyby szukają pokarmu i się dostosowują. Na tym etapie nie masz się czym przejmować.

nie o to mi chodziło, by ciebie poprawiać, ale o to, że nikt nie musiał być winny - grzyby pojawiły się, bo miały taką możliwość, a nie dlatego, że ziemia czy darń były zarażone. Po prostu nie da się mieć "niezarażonych".

To jak z pozostawieniem kromki chleba w wilgotnym i mało przewiewnym miejscu - niezależnie od czystości szafki, i tak spleśnieje.

nie jestem pewna czy grzyby mikoryzowe to grzyby kapeluszowe. Niestety, kapelusze na trawniku to nie jest dobre zjawisko - konkurencja o składniki mineralne. Ale zwykle wertykulacja i niskie koszenie dają sobie z nimi rade.