Ziem 02.07.2020 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2020 Witam Na wstępie informacja, iż jestem początkującym ogrodnikiem. Jakieś 2 tyg. temu posadziłem głóg Paul's Scarlet. W ostatnim czasie jego liście zaczęły więdnąć a końcówki zrobiły się brązowe. Na forum znałem kilka tematów. Wyczytałem, że może to być zaraza ogniowa. W niedalekiej odległości mam młodą gruszę zaatakowaną zarazą. Mam jednak wątpliwość czy to co jest na liściach mojego głogu to ta choroba, gdyż brązowieją jedynie obrzeża liścia począwszy od czubka natomiast nie pojawiają się plamki jak to jest przy zarazie ogniowej. Czy jest szansa na uratowanie mojego głogu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.07.2020 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 czy nie ma zalanych korzeni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziem 03.07.2020 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 Witam Co oznacza "czy nie ma zalanych korzeni? Chodzi o zbyt obfite podlewanie, ewentualnie zbyt mokre podłoże? Mam 2 głogi w dwóch różnych miejscach na działce i podlewam je raczej jednakowo, z tym że ten drugi jest zupełnie "zdrowy". Pięknie się rozwija się, liście nie usychają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.07.2020 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 dokładnie o to chodzi - czy korzenie nie gniją (nie ma znaczenia czy od deszczu czy od podlewania - od nadmiaru wody). W ogrodzie dwa miejsca mogą mieć różne właściwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziem 05.07.2020 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2020 Dziękuje za podpowiedź. Zwrócę uwagę na stan korzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts