Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

jestem na etapie ocieplenia poddasza; wszędzie daję wełnę 28 cm ( 18 + 10 ) isover super mata.

Mam taki problem że między ścianami działowymi a jętką jest około 40 cm; wykonawca zaproponował dać 10 cm bezpośrednio na sufit podwieszany i 18 cm między jętki, co za tym idzie zostanie pewnie około 20/30 cm pustej przestrzeni między warstwami wełny.. czy to prawidłowe wykonanie ??? Dodam, że ściany między krokwiami będą ocieplone do samego szczytu, tyle, że powyżej sufitu ( w części nieużytkowej) jedynie 18 cm.

Bardzo proszę o pilną pomoc.

https://forum.murator.pl/topic/255695-pusta-przestrze%C5%84-pomi%C4%99dzy-warstwami-we%C5%82ny/

• 1 year później...

U mnie to wynika jak u kolegi ze zbyt niskich ścianek działowych.

Tj. Podniosłem ściankę kolankowa, a działowych juz nie. Gdybym dal druga warstwę wełny bezpośrednio pod jetki wtedy sufit nie stykał by się ze ścianami działowymi.

• 4 weeks później...
osobiście układałbym wełnę bezpośrednio na konstrukcji sufitu podwieszanego. Nie jeste zalecane układanie wełne z przestrzenią między nimi. Najlepiej izolowac po obrysie pomieszczeń ogrzewanych żeby nie dogrzewać nieużytkowych części
Nie zaleca sie a nawet nie nalezy ukladac welny z pustka miedzy 2 warstawami, sa 2 wyjscia albo mocniejsza konstrukcja i welna lezy na niej warstwami (najlepiej ukladac od gory) albo dlugie wieszaki i 3 warstwy welny, pierwsza dobrej jakosci miedzy jetki, druga jako wypelniacz, w poprzek i 3 znowu dobrej jakosci w odwrotnym kierunku, ja tak zrobilem bo chcialem ukladac od dolu, wieszaki jakie znalazlem to chyba 50 cm