Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pompy ciepła dom 155m2 powierzchni użytkowej

4all

Recommended Posts

Witam,

Stoję przed wyborem pomoy ciepła i od instalatora otrzymałęm propozycję na pompy:

1) LG Therma V 9kW zew: HU091MRU44/wew. HN0916M.NK4

2) Bosch Compress 3000 AWS 8,3kW

Różnica w cenie to +/- -> 500zł

Dom budowany z pustaka leier, ocieplenie będzie 15cm styropian grafitowy, na podłodze 15cm + 6cm wylewki, w całym domu ogrzewanie podłogowe, poddasze nieużytkowe ocieplone 15cm + wylewka. Okna 3 szybowe z ciepłym montażem,w domu będzie zamontowana rekuperacja..

Jakie za i przeciw odnośnie tych pomp.. nie ukrywam, że muszę się zdecydować na coś bo mi majstry od wykończeń wcześniej wchodzą...

Instaltor jest lokalny, sprawdzony. Chodzi mi bardziej co przemawia za LG a co za Bosch...

Pompa dobrze dobrana do zapotrzebowania budynku oraz poprawnie zainstalowana powinna spełnić oczekiwania użytkownika:yes:

Przy wyborze bardziej bym się skupił na wsparciu serwisowym (czas reakcji) a także dostępności i cenach części zamiennych. Kwestia marki to sprawa drugorzędna. A jak instalator pod nosem i do tego sprawdzony to "żyć nie umierać":D

Stoję przed wyborem pomoy ciepła i od instalatora otrzymałęm propozycję na pompy:

1) LG Therma V 9kW zew: HU091MRU44/wew. HN0916M.NK4

2) Bosch Compress 3000 AWS 8,3kW

Na podłodze 15 cm + 6 cm wylewki, w całym domu ogrzewanie podłogowe, poddasze nieużytkowe ocieplone 15cm + wylewka.

Okna 3 szybowe z ciepłym montażem,w domu będzie zamontowana rekuperacja...

Przy tak cienkich wylewkach, będziesz zmuszony grzać całodobowo;

- a więc moc pompy powinna być szyta na miarę,

Na podstawie czego instalator dobrał takie moce pomp????

Jak na razie to mamy początek lipca ,

Do jesieni ok;3 miesiące

Nie chodzi o ten konkretny przypadek. problem jest ogolny, oczywiscie mozna tak kol. Pytajnick podłaczyc kocioł elektryczny bo i tak inwestor zapłaci, ale skoro mozna taniej wygrzac i ogrzewac na czas wykonczenia to na co czekac. Taka porada dla inwestora klóry nie liczy kosztów.

Przy tak cienkich wylewkach, będziesz zmuszony grzać całodobowo;

- a więc moc pompy powinna być szyta na miarę,

Na podstawie czego instalator dobrał takie moce pomp????

Cienkie wylewki to zaleta bo łatwiej sterować i nie marnować energii, grzanie całodobowe to nie problem w nocy i wekendy mamy tani prąd a w dzień PV czyli za darmo.

Nie chodzi o ten konkretny przypadek. problem jest ogolny, oczywiscie mozna tak kol. Pytajnick podłaczyc kocioł elektryczny bo i tak inwestor zapłaci, ale skoro mozna taniej wygrzac i ogrzewac na czas wykonczenia to na co czekac. Taka porada dla inwestora klóry nie liczy kosztów.

U mnie PC została zamontowana tydzień po zrobieniu posadzek i sobie stoi i czeka aż skończę tynki, po których zacznę posadzki wygrzewać.

W międzyczasie próbuję zmienić taryfę na G...ale wbrew temu, co niektórzy tu piszą, nie jest to łatwe, przynajmniej w Enea. Być może uda mi się po skończeniu tynków i podbiciu pomiarów przez elektryka, zobaczymy.

W międzyczasie próbuję zmienić taryfę na G...ale wbrew temu, co niektórzy tu piszą, nie jest to łatwe, przynajmniej w Enea. Być może uda mi się po skończeniu tynków i podbiciu pomiarów przez elektryka, zobaczymy.

Dostałeś pisemną odmowę zmiany na G?

Jakie uzasadnienie?

Dostałeś pisemną odmowę zmiany na G?

Jakie uzasadnienie?

Nic jeszcze pisemnie nie działałem. Dzwoniłem tylko, by wybadać 'przeciwnika' :D Oczywiście usłyszałem, że musi być świstek po odbiorze budynku. Pytałem na spokojnie dlaczego tak, dlaczego muszę mieć 'prąd budowlany' itp. Pani mi odpowiedziała, że przecież jest na stronie Enei napisane, że taki prąd jest dla małych firm i dla prowadzących roboty budowlane (faktycznie jest) więc kiedy te roboty skończę, muszę im przedstawić papierek to potwierdzający. To tak w skrócie.

Mój KB mówi, że jak skończę tynki i elektryk wszystko podpisze, to popróbujemy z nimi powalczyć.