4all 07.07.2020 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2020 Witam, Stoję przed wyborem pomoy ciepła i od instalatora otrzymałęm propozycję na pompy: 1) LG Therma V 9kW zew: HU091MRU44/wew. HN0916M.NK42) Bosch Compress 3000 AWS 8,3kW Różnica w cenie to +/- -> 500zł Dom budowany z pustaka leier, ocieplenie będzie 15cm styropian grafitowy, na podłodze 15cm + 6cm wylewki, w całym domu ogrzewanie podłogowe, poddasze nieużytkowe ocieplone 15cm + wylewka. Okna 3 szybowe z ciepłym montażem,w domu będzie zamontowana rekuperacja.. Jakie za i przeciw odnośnie tych pomp.. nie ukrywam, że muszę się zdecydować na coś bo mi majstry od wykończeń wcześniej wchodzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 08.07.2020 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 Moc pompy - dobiera się na podstawie profesjonalnego OZC budynku,Instalatora - wybiera się kumatego, jak najbliżej domu,Pompę - montować raczej należy na końcu budowy domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.07.2020 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 ... Pompę - montować raczej należy na końcu budowy domu Czym wygrzewamy wylewki jezeli pompa ma byc na koncu, czym grzejemy jezeli prace wykonczeniowe przowadzimy w okresie jesienno zimowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 08.07.2020 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 Czym wygrzewamy wylewki jezeli pompa ma byc na koncu, czym grzejemy jezeli prace wykonczeniowe przowadzimy w okresie jesienno zimowym? Kotłem elektrycznym z COP-1. Przecież klient płaci za prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 08.07.2020 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 Czym wygrzewamy wylewki jezeli pompa ma byc na koncu, czym grzejemy jezeli prace wykonczeniowe przowadzimy w okresie jesienno zimowym? Jak na razie to mamy początek lipca , Do jesieni ok;3 miesiące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4all 08.07.2020 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 Instaltor jest lokalny, sprawdzony. Chodzi mi bardziej co przemawia za LG a co za Bosch... Pompa musi byc uruchomiona teraz,żeby wygrzewać wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 08.07.2020 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 Instaltor jest lokalny, sprawdzony. Chodzi mi bardziej co przemawia za LG a co za Bosch... Pompa dobrze dobrana do zapotrzebowania budynku oraz poprawnie zainstalowana powinna spełnić oczekiwania użytkownika:yes: Przy wyborze bardziej bym się skupił na wsparciu serwisowym (czas reakcji) a także dostępności i cenach części zamiennych. Kwestia marki to sprawa drugorzędna. A jak instalator pod nosem i do tego sprawdzony to "żyć nie umierać":D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 08.07.2020 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 Stoję przed wyborem pomoy ciepła i od instalatora otrzymałęm propozycję na pompy: 1) LG Therma V 9kW zew: HU091MRU44/wew. HN0916M.NK4 2) Bosch Compress 3000 AWS 8,3kW Na podłodze 15 cm + 6 cm wylewki, w całym domu ogrzewanie podłogowe, poddasze nieużytkowe ocieplone 15cm + wylewka. Okna 3 szybowe z ciepłym montażem,w domu będzie zamontowana rekuperacja... Przy tak cienkich wylewkach, będziesz zmuszony grzać całodobowo; - a więc moc pompy powinna być szyta na miarę, Na podstawie czego instalator dobrał takie moce pomp???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.07.2020 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 Jak na razie to mamy początek lipca , Do jesieni ok;3 miesiące Nie chodzi o ten konkretny przypadek. problem jest ogolny, oczywiscie mozna tak kol. Pytajnick podłaczyc kocioł elektryczny bo i tak inwestor zapłaci, ale skoro mozna taniej wygrzac i ogrzewac na czas wykonczenia to na co czekac. Taka porada dla inwestora klóry nie liczy kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4all 08.07.2020 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 Miałem OZC do projektu dołączone, dużo odstepstw od tego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 08.07.2020 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 Miałem OZC do projektu dołączone, dużo odstepstw od tego nie ma. No i jakie projektowe obciążenie cieplne Ci wyszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.07.2020 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 Przy tak cienkich wylewkach, będziesz zmuszony grzać całodobowo; - a więc moc pompy powinna być szyta na miarę, Na podstawie czego instalator dobrał takie moce pomp???? Cienkie wylewki to zaleta bo łatwiej sterować i nie marnować energii, grzanie całodobowe to nie problem w nocy i wekendy mamy tani prąd a w dzień PV czyli za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4all 08.07.2020 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 Nie mam teraz całego projektu ale znalazłem jakieś info jak wysyłem w sprawie pomp to mam coś takiego 62kWh/m2. Pamiętam też że tam maksymalna moc grzewcza potrzebna to było coś w okoliy ~10kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 08.07.2020 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 (edytowane) Dużawo 10kW jak na 155m2 dobrze ocieplonego budynku z reku coś mi się nie chce w to 10 wierzyć.U mnie 9 kW przy 240m2 i dużych przeszkleniach Edytowane 8 Lipca 2020 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4all 08.07.2020 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 Może tam pisało max, nie mam projektu, żeby to sprawdzić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 08.07.2020 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 Tu nie ma max lub min)To konkretna wartość liczona dla budynku dla temp.zewn.w zależności w której strefie klimatycznej Polski on się znajduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 08.07.2020 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 Nie chodzi o ten konkretny przypadek. problem jest ogolny, oczywiscie mozna tak kol. Pytajnick podłaczyc kocioł elektryczny bo i tak inwestor zapłaci, ale skoro mozna taniej wygrzac i ogrzewac na czas wykonczenia to na co czekac. Taka porada dla inwestora klóry nie liczy kosztów. U mnie PC została zamontowana tydzień po zrobieniu posadzek i sobie stoi i czeka aż skończę tynki, po których zacznę posadzki wygrzewać. W międzyczasie próbuję zmienić taryfę na G...ale wbrew temu, co niektórzy tu piszą, nie jest to łatwe, przynajmniej w Enea. Być może uda mi się po skończeniu tynków i podbiciu pomiarów przez elektryka, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.07.2020 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 W międzyczasie próbuję zmienić taryfę na G...ale wbrew temu, co niektórzy tu piszą, nie jest to łatwe, przynajmniej w Enea. Być może uda mi się po skończeniu tynków i podbiciu pomiarów przez elektryka, zobaczymy. Dostałeś pisemną odmowę zmiany na G? Jakie uzasadnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 09.07.2020 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Dostałeś pisemną odmowę zmiany na G? Jakie uzasadnienie? Nic jeszcze pisemnie nie działałem. Dzwoniłem tylko, by wybadać 'przeciwnika' Oczywiście usłyszałem, że musi być świstek po odbiorze budynku. Pytałem na spokojnie dlaczego tak, dlaczego muszę mieć 'prąd budowlany' itp. Pani mi odpowiedziała, że przecież jest na stronie Enei napisane, że taki prąd jest dla małych firm i dla prowadzących roboty budowlane (faktycznie jest) więc kiedy te roboty skończę, muszę im przedstawić papierek to potwierdzający. To tak w skrócie. Mój KB mówi, że jak skończę tynki i elektryk wszystko podpisze, to popróbujemy z nimi powalczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.07.2020 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Mój KB mówi, że jak skończę tynki i elektryk wszystko podpisze, to popróbujemy z nimi powalczyć. Miło z jego strony, że chce walczyć. Na czym ta walka ma polegać? Ja złożyłem wniosek pisemnie - przyjechali i zmienili taryfę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts