Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o radę w urządzeniu salonu z kuchnią

llukaszekk

Recommended Posts

• 2 weeks później...

W tym mieszkaniu będę mieszkał sam (1 osoba), jeżeli chodzi o kuchnię to chciałbym upchnąć zmywarkę 60 (45 są niestety nie praktyczne), jeżeli chodzi o pozostałe elementy to klasyka czyli piekarnik, mikrofalówka (może być w zabudowie, lub schowana w szafce), płyta indukcyjna, meble robione na zamówienie. Zastanawiam się czy lepszym rozwiązaniem będzie wyspa oddzielająca od strefy wypoczynkowej czy stół?

W drugiej części widział bym kanapę wypoczynkową, szafka pod TV.

Na pewno nie będzie montowanych drzwi wejściowych, więc samo wejście można przesunąć do ściany.

Mam zmywarkę 45 cm na dwie osoby. Spokojnie wchodzi średnia patelnia i garnek + talerze, kubki, sztućce.

Co ty gotujesz, że na jedną osobę musisz mieć 60 cm? trzydaniowe obiady + ciasto?

A tobie jeszcze wyspa się marzy :) Chyba masz problemy z realną oceną przestrzeni. przecież to tylko niecałe 20 m2 :D

Ja mam zmywarke 45 cm na 2+1. Gotujemy w domu (od kwarantanny to codziennie). Zmywarkę wlaczamy codziennie albo co 2 dni nawet. Można w niej upchnąć naprawdę dużo. Przy dużej imprezie (kulkanascie osób na obiedzie itp) włączamy ją po zjedzeniu na szybki program. Większa tak samo byśmy musieli włączyć ze względu na ilość posiadanych talerzy:)

Mieszkanie klaustrofobiczne i masz w sumie 3 kiszki. Jeżeli to mieszkanie dla 1-2 osób to w obecnym salonie zrobiłbym ładną sypialnię natomiast 2 kiszki po przeciwnej stronie połączyłbym w 1 fajną przestrzeń i wtedy aneks kuchenny i mała wyspa miałby sens.

Mogłoby mieć to wtedy sens, natomiast podłączanie się do kanałów wentylacyjnych przez łazienkę i ciągnięcie tam 3 faz pod płytę pewnie już takie proste by nie było jak zburzenie ścianki...

Jak dla mnie to tam za mało miejsca nawet by wstawić stół jadalniany by z każdej strony mógł ktoś usiąść i żeby tego pomieszczenia nie zagracić.

Na początek żeby się dobrze myślało.

http://i.imgur.com/ZubrK3ch.png

- Kanapa 200x90

- Stół 120x70 + 4 krzesła, wygodnie dla 3 osób w miarę żeby zjeść obiad.

- Zmywarka 60.

- Telewizor + szafka pod nim jakieś 220 cm

- Płyta 60, lodówka standard, zlew 1 komorowy.

Edytowane przez tomkowz

100-160 w zaleznosci jak gleboko usiadziesz w kanapie. Może być mało...

Można by też spróbować z poniższym układem. Ten układ mógłby być nawet korzystniejszy.

http://i.imgur.com/1soTMpmh.png

Stół można by wykorzystać do przygotowywania posiłków bo blat kuchenny jest miniaturowy, oraz można w ogóle mieć możliwość rozłożenia tego stołu gdy zajdzie potrzeba. Tutaj stół 120 cm, nie wiem jaki jest standardowy rozmiar, pewnie koło 100 cm bardziej. No i dalej do telewizora, a i jeszcze jakiś nieduży stolik na kawkę by się zmieścił pewnie, a przynajmniej między blatem kuchennym a kanapą żeby coś sobie postawić.

100-160 w zaleznosci jak gleboko usiadziesz w kanapie. Może być mało...

Można by też spróbować z poniższym układem. Ten układ mógłby być nawet korzystniejszy.

http://i.imgur.com/1soTMpmh.png

Stół można by wykorzystać do przygotowywania posiłków bo blat kuchenny jest miniaturowy, oraz można w ogóle mieć możliwość rozłożenia tego stołu gdy zajdzie potrzeba. Tutaj stół 120 cm, nie wiem jaki jest standardowy rozmiar, pewnie koło 100 cm bardziej. No i dalej do telewizora, a i jeszcze jakiś nieduży stolik na kawkę by się zmieścił pewnie, a przynajmniej między blatem kuchennym a kanapą żeby coś sobie postawić.

Zlew narożny zagospodarowalby róg, w zamian dając sensowny kawałek blatu między lodówką a zlewem.

Dzięki za porady, mieszkanie jest jakie jest, nie ma idealnych mieszkań, ceny w krk też robią swoje. Przenoszenie kuchni na drugi koniec mieszkania odpada, trzeba zostać przy tym układzie jaki jest.

Cały czas jestem otwarty na nowe propozycje. Może ktoś jest z KRK kto zajmuje się projektowaniem, albo sobie dorabia w ten sposób to jestem otwarty na współpracę:)

Dzięki za porady, mieszkanie jest jakie jest, nie ma idealnych mieszkań, ceny w krk też robią swoje. Przenoszenie kuchni na drugi koniec mieszkania odpada, trzeba zostać przy tym układzie jaki jest.

Cały czas jestem otwarty na nowe propozycje. Może ktoś jest z KRK kto zajmuje się projektowaniem, albo sobie dorabia w ten sposób to jestem otwarty na współpracę:)

Mieszkanie jest w Chorwacji ?:jawdrop: https://www.google.com/maps/place/Krk,+Chorwacja/@44.9989338,14.4842015,12z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x47637209729f04d1:0x26120dd1806a9b6a!8m2!3d45.0278995!4d14.5752114